QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 2659|回復: 5

[會員專欄] 卢总教识嘢:廿四孝 之 恣蚊饱血

我谂我应该就唔系一个孝子嘞,但就肯定系一个贤孙!因为我深明客家人所讲嘅「宁卖祖宗田,不卖祖宗言」嘅道理!我系唔会好似嗰啲奉「普通话」为「母语」嘅猪狗不如嘅禽兽畜牲噉样,自己做咗鱼民任人宰割都不突止,重要人哋跟埋佢做契弟,呢啲噉嘅禽兽畜牲,唔死都冇用!送去垃圾焚化炉烧都嫌唔够环保啊!

其实识唔识讲普通话冇乜相干,但系如果唔识讲自己嘅母语就系数典忘祖乱认祖宗就更加系大逆不道!所以奉劝各位岭南同胞,学好、保护好你哋自己嘅语言、文化、传统、风俗习惯……呢啲都系你哋嘅祖先留畀你哋嘅宝藏,千祈唔好丢弃!

恣蚊饱血

晋吴猛,年八岁,事亲至孝。家贫,榻无帷帐,每夏夜,蚊多攒肤。恣渠膏血之饱,虽多,不驱之,恐去己而噬其亲也。爱亲之心至矣。

吴猛,晋朝濮阳人,八岁嘅时候就懂得孝敬父母。佢屋企穷,床上冇蚊帐,蚊虫叮咬使佢父亲无法安睡。每到夏夜,吴猛总系赤身坐喺父亲床前,任由蚊虫叮咬而唔驱赶,担心啲蚊虫离开自己去叮咬父亲。

【后人诗赞曰】:夏夜无帷帐,蚊多不敢挥。恣渠膏血饱,免使入亲帏。

〖卢总有嘢讲〗:

查实我哋系有《慈善驱蚊妙法》嘅!