QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 4535|回復: 19

[會員專欄] 卢总教识嘢:廿四孝 之 孝感动天

我谂我应该就唔系一个孝子嘞,但就肯定系一个贤孙!因为我深明客家人所讲嘅「宁卖祖宗田,不卖祖宗言」嘅道理!我系唔会好似嗰啲奉「普通话」为「母语」嘅猪狗不如嘅禽兽畜牲噉样,自己做咗鱼民任人宰割都不突止,重要人哋跟埋佢做契弟,呢啲噉嘅禽兽畜牲,唔死都冇用!送去垃圾焚化炉烧都嫌唔够环保啊!

其实识唔识讲普通话冇乜相干,但系如果唔识讲自己嘅母语就系数典忘祖乱认祖宗就更加系大逆不道!所以奉劝各位岭南同胞,学好、保护好你哋自己嘅语言、文化、传统、风俗习惯……呢啲都系你哋嘅祖先留畀你哋嘅宝藏,千祈唔好丢弃!

噉点先可以「学好」、「保护好」呢?噉我哋最好就从一啲传统开始做起。学习传统,有助于我哋更好噉认识世界、接触世界、分享世界!

开讲都有话:万恶淫为首,百行孝为先--嗱,呢个「行」字要读「幸」嘅音,呢个音亦都系我哋嘅祖宗传落嚟畀我哋嘅,呢个「行」字系指「德行」噉解。讲到「孝」,我哋成日都会听到人哋讲:「你真系‘廿四孝’嘅唧!」噉咩系「廿四孝」呢?

「廿四孝」源自一本书——元代郭居敬嘅《二十四孝》。呢本书系民间流传甚广嘅儿童启蒙读物,内容为自上古至唐宋二十四个孝亲嘅故事。佢将虞舜、汉文帝、曾参、闵损、仲由、董永、郯子、江革、陆绩、吴猛、王祥、郭巨、杨香、朱寿昌、庾黔娄、老莱子、蔡顺、黄香、姜诗、王褒、丁兰、孟宗、唐夫人、黄庭坚等廿四个人极尽孝道嘅典型人物嘅古仔集结成书,序而诗之,用训童蒙。随后,有人为之序诗、作图,刊行多种版本——例如系《二十四孝图诗》、《女二十四孝图》等,流传甚广。喺传统嘅木雕、砖雕同刺绣上,经常会见到呢类题材嘅作品——各位可以喺参观我哋岭南传统古旧建筑嘅时候发现好多有关「廿四孝」嘅艺术作品。

一.孝感动天

虞舜,瞽瞍之子。性至孝。父顽,母嚣,弟象傲。舜耕于历山,有象为之耕,鸟为之耘。其孝感如此。帝尧闻之,事以九男,妻以二女,遂以天下让焉。

舜,传说中嘅远古帝王,五帝之一,姓姚名重华,号有虞氏,史称「虞舜」。相传佢嘅父亲瞽叟及继母、同父异母嘅细佬象多次想害死佢:叫舜修补谷仓仓顶嘅时候,从谷仓下低纵火,舜手持两个斗笠跳落嚟逃脱;叫舜掘井嘅时候,瞽叟同象却下土填井,舜掘地道逃脱。事后舜毫不嫉恨,仍对父亲恭顺,对弟弟慈爱。佢嘅孝行感动咗天帝。舜喺厉山耕种,大象帮佢耕田,雀鸟代佢锄草。帝尧听人讲舜非常孝顺,有处理政治事务嘅才干,将两个女——娥皇同女英嫁畀佢;经过多年嘅观察同考验,就选定舜做佢嘅继承人。舜登天子位后,去看望父亲,仍然系恭恭敬敬,并且将象封为诸侯。

【后人诗赞曰】:队队春耕象,纷纷耘草禽。嗣尧登宝位,孝感动天心。

〖卢总有嘢讲〗:

老实讲,从舜嘅故事嚟睇,我真系睇唔出佢「孝」喺边,只系觉得舜系一个心胸比较广阔嘅人——佢唔记恨,又够宽宏大量,所以就「得道多助」,连大象都帮佢耕田,雀鸟又肯代佢锄草。虞舜嘅成功似乎并不在于「孝」。

你知唔知道你自己做紧咩呀?!

正一好做唔做!

原帖由 penkyamp 於 2008-8-23 12:04 PM 發表 蒙学诸书 beokguk 庞贯哲 (未来粤语教育现代化计划)

算罢啦!

你啲所谓嘅「详尽」,系要人一步一步慢慢噉去揾——揾鬼睇你嘅咩?!

今时今日噉嘅服务态度,点得咖?!

原帖由 penkyamp 於 2008-8-23 12:43 PM 發表 我系想同你讲, 你嘅"廿四孝", 不仅我嘅"蒙学诸书"贴入边有, 而且广东卜卜斋时代嘅童蒙书本, 我都贴喺度喇. 我嘅资料, 应该比你嘅要详尽好多. http://zh.wikipedia.org/wiki/Tem ... 1%E5%9B%9B%E5%AD%9D 二十四孝 ht ...

喂我好鬼认真咁从三字经到颜氏家训到幼学琼林到唐诗三百首都贴咗上去嘞喔.
剩返就系慢慢去睇.

今时今日... 今时今日啲细路边度有我哋阿爷嗰阵读卜卜斋咁神心啊?

呢啲系广东传统文化嘅基石来咖!

你明知而家啲细路系冇心机学嘅,噉你都重唔识转膊,谂下第条路?

你认真有屁用呀?!揾鬼都唔睇你嘅,做埋晒啲无用工/功,嘥晒啲时间同资源!

好心你就反省下啦!自怨自艾系冇用嘅!

你写咁多儒家道德嘅嘢, 咪又咪同嗰啲净识玩GAME嘅靓仔嘅品味背道而驰?
你要知道, 自己有呢种信念, 就唔怕被人嗮, 就唔怕拍几年乌蝇. 就唔怕去做啲老土过时嘅嘢.
致力呢啲古董嘅人唔系净系你嘅.
"国际歌"话斋: 卜卜斋文化嘅新嘅黄金时代一定会到来!

你系「余文乐」啫!我唔系!

等你有咁上下嘅成就或者知名度先再同我讲耶稣/老庄/孔孟……啦!

原帖由 卢总 於 2008-8-23 13:47 發表 你系「余文乐」啫!我唔系!   等你有咁上下嘅成就或者知名度先再同我讲耶稣/老庄/孔孟……啦!

话时话, 卢总你识咁多老庄孔孟, 我哋广东嘅年轻一代又有几个人系关心老庄孔孟咖?

广东缺少钻研学术嘅嗰种氛围, 沉恋街市文化, 粗俗文化. 呢个系真正嘅传统文化, 人文科学同高层次嘅思想曲高和寡嘅原因.

你识咁多嘢又有咁大成就, 点解我哋广东语言教育而家无论喺大陆定系香港, 都比普通话同埋英语教育系输蚀呢?

我哋广东文化入边太少能救亡嘅人, 但系太多人自己标榜为"专家"喇! 不单只咁, 而家重有好多人坚持住错误嘅, 简陋嘅, 过时嘅"学术成果". 呢个系广东话语言文化发展长久唔能超越自己嘅原因...

乜街市文化、粗俗文化就唔系文化嘞咩?

庄子话,道在屎溺中——你参透呢句说话再讲啦!否则你只会继续执迷不悟!

慢慢研究你哋啲错误嘅、唔知系唔系简陋嘅同过时嘅「广东话」语言文化啦!

有道家之心嘅人, 讲话有你咁火燥嘅咩.
正一 KILL BILL 入边嗰个"白眉道人"咁.

道教呢啲嘢我就唔识嘅. 你我就唔知喇. 不过对大多数广东人讲句, 未识得"入世"就唔好成日谂住"出世".

我哋嘅族群文化而家真系一日一日被"推普"推入"屎溺中". 呢个系无乜嘢值得兹兹悠悠嘅事实. 我唔知道咁多"专家"有乜嘢可以自我辩护嘅理由喇.

乜你唔知我有名「广州怒人」咩?

冇火嘅人,唔系鱼民,就肯定做咗鹌鹑——你系边种?

大丈夫顶天立地,行事该点就点,使乜睇啲专/砖家咩面口?

话时话, 我咁大火气, 重话我系鹌鹑?
不过我起码知道广州人嘅思想境界, 净系停留喺"屎溺"嘅境界, 系唔够嘅.

我画公仔画埋出场喇: 其实广州, 香港粤语界, 无咩真正嘅"专家". 只要承认咗世界上其实系无真正嘅专家嘅, 学术水平先会提高嘅!