QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 2547|回復: 14

[純水無大礙] 血型嘅秘密·AB型

Was die Blutgruppe Verrat

by  Jorg Eikmann (German)

翻译  卢  总

AB型血嘅性格详解

难以理解嘅人群

为咗了解AB型血嘅人嘅感觉同行为,我设置咗一份问卷,并且喺询问处同互联网上提供畀访问者。AB
型血
人嘅大部分答案如下:

⒈我时常觉得内心挣扎;

⒉局外人好难估计我;

⒊我爱好交际;

⒋我相当直接;

⒌确切嚟讲我好拘谨;

⒍我可以适应得好好;

⒎有时我会反复无常;

⒏同我嘅状态相比,我更容易受感觉嘅控制;

⒐有时我会精力充沛噉为自己嘅意见辩护;

⒑我好浪漫;

⒒局外人认为我爱玩乐;

⒓性生活对于我嚟讲非常重要;

⒔有时候我有夸张嘅反应;

⒕我好容易被中伤同被侮辱;

⒖我会直接同自发噉表达怒气;

⒗我认为自己老练圆滑;

⒘有时我努力获得某物,但却冇使用佢。

就好似上面嘅调查表所显示噉样,所有嘅AB型血人都深受自己嘅两种互相对立嘅性格嘅困扰。如果你系
女性,噉必须注意,你嘅伴侣对你有攻击行为嘅可能性相当高!我所接触过嘅受到虐待同威胁嘅AB型血女性
比任何其它血型嘅人都要多。

或者原因在于呢种人嘅难以捉摸。有时候啲人无法理解佢哋嘅行为同态度。我喺AB型血嘅人身上揾到咗
一个比较大嘅感情同行为嘅阔度:同一个人会喺极短嘅时间里面喺适应与争取获得承认嘅力量之间犹豫不决。
呢个对于他人嚟讲经常会觉得费解同混乱。AB型血人拥有A型血人呢种典型嘅对亲近同安全感嘅渴望,以及
B型血人嘅被固执限制咗嘅对独立嘅要求。男人并唔清楚呢一套,并且会对AB型血女性多变嘅行为方式感到
意外或者系被迷惑。噉样当然会感到痛苦,但系AB型血嘅男人就唔会,虽然佢哋经常为此忏悔。

AB型血人嘅关键词系难以理解。呢个亦系对呢种人有如此多嘅矛盾讲法嘅其中一个原因,而另一个原因
在于自然,只有极少数嘅人属于呢个血型,大约5%嘅世界人口,因此佢哋亦系「少见事件」。

嗰啲拥有此血型嘅人嘅感觉、思考同行为有时同A型性格相似,但有时又同B型性格更加贴近。但有时候
却完全唔同,因为整体大于两部分之和。AB型血系一种混合形式,亦系一种全新嘅性格结构。有时呢种血型
嘅行为甚至会显得,好似A型同B型性格「拥抱」埋一齐,而啲人由此会阻碍自己。

http://general-lo.blogcn.com/diary,18969198.shtml

不断变化嘅中心点

如果你系属于呢种血型,你会相当了解自己血液中A型血B型血嘅融合与对立。你可能会同时拥有各种
唔同嘅性格,但系有时你会自问,到底乜嘢先至系你嘅本性呢?而且你身边嘅人亦会噉样疑惑,因此你会得到
「唔成熟」同「不可靠」嘅标记。甚至有时啲人会认为你有啲过于夸张、过于兴奋同过于内向。你走出咗唯唯
诺诺嘅市民圈子,呢个好适合你嘅个性。你只能表现出自己最好嘅一面,坚持住佢,并且唔好太快噉感觉到冇
安全感或者完全适应。因为唔系噉嘅话,你会失去独一无二嘅特性。

我知道,有时候你会感觉到自己被内心嘅紧张「撕碎」咗。因此你亦十分愿意服用镇静剂。但其实你完全
唔需要,因为你会对创造力同艺术有特别嘅偏好。你唔只畀人留低强烈嘅印象,而且你嘅表现力非比寻常。

创造力存在于你嘅血液中,利用佢干一番事业啦!当内心嘅紧张十分强烈嘅时候,攞起你嘅笔,攞起你嘅
相机,去插花、表演戏剧或者写故事啦。

无论如何,你都属于嗰种充满魅力嘅到处都受欢迎嘅人。有时你会有啲拘束,然后又会变得可靠同自信,
呢个就好似你嘅性格取决于当日嘅身体状况一样。

无论如何,你嘅内心并唔系好似外表睇落去嘅噉样轻浮同喜新厌旧。你对于同新嘅角色一齐进行游戏十分
感兴趣。尽管如此,你嘅血型中仍然存在对持续、稳定同受到喜爱嘅渴望,即A型血性格。

http://general-lo.blogcn.com/diary,18969198.shtml

多姿多彩嘅生活

你好动、对新事物开明、好交际、活泼、主动且一直都好奇。如果你嘅呢啲性格发展得太过强烈嘅话,你
嘅速度同活泼会变成对人哋嘅一种苛求。喺同AB型血嘅人嘅闲谈中我有所体会,佢哋十分轻易噉转换话题。
佢哋会直接噉提出一切背离社会准则嘅问题,并且反问自己:噉而家应该点样呢?

你唔能够好好噉承受压力,所以你会因为惊怕遭到拒绝而快速噉逃避。

然而喺AB型血嘅人嘅身上存在住一个好大嘅问题——自我阻碍,想要噉样但系却做咗另外嘅事情。例如
啲人为自己获取咗某样嘢,但系又冇真正利用佢。对此,你身边嘅人会唔理解噉拧头。挑衅嘅B型血部分要求
获得承认,然而又会碰到势均力敌嘅A型血部分。呢种情况亦发生喺西格丽德身上,同佢嘅老公唔同,佢总系
致力于实现自己嘅目标。佢好火滚噉要坚持「佢嘅」短途旅行,即鲁尔地区嘅文化之旅。而佢老公就认为噉样
好冇瘾:「文化同城市,我点能够从中得到休息呢?」但系佢亦冇兴趣到「随便一个荒无人烟嘅地方瞓觉」。
但佢又无法讲服佢老公,因此突然转咗态度:「好啦,我哋就按你谂嘅去做。」但呢个时候佢老公却发火嘞,
因为佢老公内心已经暗暗接受咗佢嘅建议。

AB型血人嘅呢种「迟到嘅」顺从时常会令人产生一种罪恶感:如果你而家放弃咗呢件对你嚟讲如此重要
嘅事,噉你一定非常嬲或者我伤害咗你。你唔使觉得惊讶,呢种行为会燃起怒火甚至酿成打斗。

AB型血嘅人嘅策略——「为咗前进,我哋必须后退」会引起误会同原本可以避免嘅挑衅。以下就系一个
例子:

我哋嘅一个朋友夏洛特,领导百货公司嘅其中一个部门。多数情况下佢都系第一个亦系最后一个喺公司嘅
人,即使喺佢嘅休息日。佢嘅呢种投入非常好,但系大部分都系「被逼嘅」:佢啲女同事冇约定就自动休假,
而夏洛特就要一直帮手,因为「啲人唔可能唔理间公司」。

系嘅,但系啲人亦可以从佢哋呢处获得肯定,无论如何喺理论上可以。但系实际上对于呢种血型嘅人已经
十分困难。然而喺某啲日子却莫名其妙噉发生咗。然后其他人都十分惊讶,并且唔理解佢哋嘅女上司,因此亦
冇真正噉认真对待。佢哋抗议并且发起牢骚上嚟。有时噉会引起争吵,但系温顺嘅A型性格好快就占咗上风,
并且减弱咗B型性格嘅决定性影响,而整个过程又再从头开始。然而无论如何,夏洛特从来冇因为呢种行为被
认真尊重过。

畀AB型血人嘅建议

或者你已经经常听到「你太变化无常嘞!」或者「你太少坚持嘞!」或者你已经随住时间嘅流逝,相信咗
啲人对你嘅呢啲评价。当足够长时间噉听到同一个观点嘅时候,啲人就会将佢当真,然而时间再点样长,佢亦
唔一定就系正确嘅。但系好不幸,当啲人坚信某件事嘅时候,某件事就好容易变成现实。啲人会按照自己一再
被唠叨嘅噉样行动。我相信自己变化无常,噉我就会变本加厉并且继续不断噉加强。

反抗外来嘅压力并保持坚定不移啦!你并唔适合呢件市民美德嘅「紧身衣」,但系喺呢方面你并唔平凡。
倘若你强迫自己去适应,噉你嘅能量将会受到限制,此外重会失去你嘅魅力。

对于AB型血嘅你嚟讲,最好系多彩噉生活。你最好避免喺注册处、超级市场收银处或者类似嘅程序化嘅
岗位上工作。你需要寻找另一条道路,好令你嘅创造力充分噉发挥,表演、时尚、销售、接待、酒店业,呢啲
都好适合你。你十分需要同其他人多接触。而你亦能够坚持落去并且绝对能够胜任。

如果你父母嘅一方系B型血,噉或者正系佢唔能够理解你嘅内心,并且一再尝试将你培养得「有条理」。
呢点系可以理解嘅,但系无论如何并唔适合你嘅本质。

通常,独立对于个人发展十分「必要」。对你嚟讲,比A型血嘅人更加重要。为此同自己定个目标:三年
后我想企喺乜嘢位置上呢?呢一年乜嘢对我有重要意义?我要克服同边个嘅冲突呢?我嘅目标系乜嘢呢?

然而目标一直只同个人以及个人嘅行为有关,从不涉及其他人。其他人并唔能够真正影响你,只有对自己
先至能够有所要求!目标可以话你知,你想去边。好多人遗憾噉只知道自己唔想要乜嘢,并且因此限制咗自己
嘅能量,原地踏步。

一个你可以详细描述嘅具体目标,就好似地图上嘅一个标记:你知道自己嘅道路。当你有一个噉样嘅目标
嘅时候,就可以自动开始探路嘞,以便到达目的地。呢个同幻想无关,只关系到你大脑嘅思维方式。

你当然亦可以改变目标,所以你要用一个小小嘅窍门:畀自己一个礼拜嘅时间,然后每日起草你嘅计划。
然后要注意,你最频繁噉提到边一个目标或者你最想实现边一个,呢个目标就系最啱你嘅,而你应该唔受他人
意见嘅影响着手进行。

谨防对自己嘅苛求!唔好重蹈玛丽莲·梦露嘅覆辙,唔好一直要求一切完美。因为你感觉敏锐,所以可以
相信自己并且暗暗噉表达自己嘅感觉,否则嘅话,你系会窒息嘅!

或者你能够从法国思想家罗拉殊福克嘅一条忠告中得到启发:「如果我哋能够以自己嘅本来面目示人,要
比掩盖自己嘅本性假装成另一个人更容易取得成功。」如果你坚持自己嘅性格并且唔再持续噉苦想你应该如何
做嚟适应周围嘅环境,噉将会生活得更加轻松。你不必考虑人哋嘅反对而使自己烦恼。呢个在于自己,因为你
最后系一个绝对嘅赢家,并且因为内心嘅丰富显得极具吸引力。「可以真正指望嘅系直觉。」阿拔·爱因斯坦
系噉样睇嘅。或者你亦一样?噉,祝贺你拥有「复杂」嘅血液,佢使你同你嘅生活更加多彩同有趣!如果我哋
都系可以估计嘅,噉系几咁冇瘾啊!

【卢总有嘢讲】:AB型系充满矛盾嘅自信家

AB型嘅特征

天生和平主义者,好热心噉做一啲对自己冇利益嘅事,或者为咗公众嘅事而奔波。行动尖锐,忽冷忽热,时常被视为异端。经常走自我嘅道路,唔会主动投入团体。

AB型欣赏嘅类型

喜欢对象系穿着讲究、有品牌、清爽、朴素典雅、谈论有关学术性艺术性嘅话题。

AB型嘅恋爱讯号

冷漠且干脆嘅AB型即使直觉对方唔错,亦绝不会将感觉讲出嚟。呈现嘅态度非常冷漠、普通不过,好似漠不关心,其实当佢仔细噉观察你嘅行动时,就表示佢对你有好感嘞。

AB型相比其它类型最突出嘅特征
                  ⒈最矛盾最神经;
                  ⒉最绝,最精;
                  ⒊最奇怪,晴天打伞雨天晒被;
                  ⒋最反覆无常,晴时多云偶阵雨;
                  ⒌最冇决断力;
                  ⒍最容易发癫噉傻笑;
                  ⒎最唔知道侧睡嘅时候耳仔放边度;
                  ⒏食嘢最唔定时,最偏食;
                  ⒐最喜欢饮「随便」;
                  ⒑最喜欢到处跑。

血型与遗传嘅秘密

人类嘅血型系统由A、B、O三个基因控制,每个人嘅血型有两个血型基因,分别继承父母各一个。血型
作为一个人嘅遗传标志,可以用于研究种族嘅起源、变迁同亲子嘅血缘关系。喺遗传基因中有显性因子同隐性
因子,其中,A同B系显性因子,O系隐性因子,噉样A(B)同O组合埋一齐只表现A(B),A同B组合
埋一齐表现为AB,O同O组合埋一齐仍会表现为O。同一父母嘅子女间嘅血型唔一定相同,取决于双亲血型
基因嘅随机组合。

血型左右你嘅性格同生活

血型点解能够决定一个人嘅性格、气质呢?日本嘅学者经过多年研究,认为血型有其有形物质同无形气质
两方面嘅作用。气质系无形成分,血型嘅气质表现,就系呢类血型嘅人特定嘅思维方式、行为举止、谈吐风度
等,系生物遗传嘅结果。血型与性格嘅关系,除咗遗传因素决定其本质外,重受出生地、生长、学习同埋工作
环境嘅影响,受咗周围人同事嘅影响,所以性格先千差万别。

既然人嘅性格同血型有关,而血型又系天生就有、唔容易改变嘅,噉我哋就要以此作为出发点,去观察、
分析、处理好同周围人嘅关系。亦就系讲,对待一个人,先要知道佢嘅血型,了解佢嘅性格特征,然后再采取
相应嘅方法。噉叫了解人性,顺应人性。如果双方都具备血型知识,对待人哋嘅言行就比较冷静客观,作出嘅
反应亦比较恰当。噉不但为小环境带嚟咗轻松和谐,而且对自身嘅健康亦起保护同促进作用。可以讲,掌握并
运用血型嘅知识,不但能够表现得到一个人嘅风度,而且喺某种程度上亦可以提高一个人嘅境界。

除咗工作环境,最能直接影响我哋心情同健康嘅就系恋爱、婚姻同家庭生活。人类无论喺异性或同性之间
都存在一种缘分。缘分嘅外在表现系气味相投,内在实质系血型间嘅性情相互吸引。呢种血型间嘅相吸、相斥
系本能嘅所谓「有缘千里来相会,无缘对面不相逢」,噉系血型性格决定咗嘅。我哋提倡以血型知识为基础,
理智噉选择合作伙伴,科学噉组织家庭并且生儿育女。但系,有咗原始嘅吸引系唔够嘅,重要靠理智去经营,
靠双方嘅相互理解同相互适应。

血型知识重可以帮助年轻人选择合适嘅职业。总之,根据自己嘅血型性格特征择业,就可以大大增加你嘅
成功机会。

每个人嘅周围,每个人嘅一生,都要接触好多人同事。我哋嘅心情同工作效率,喺好大程度上会受佢哋嘅
影响,你处理成点,你是否快乐,一般都与此有关。所以,我哋要提倡科学噉生活,提倡将血型嘅知识运用于
生活,使自己成为一个日日快乐、天天出色嘅人。

按血型进食

AB型血嘅人嘅消化系统好敏感,拥有部分A型血B型血嘅特征,食谱较为广泛,既适应动物蛋白,又
适应植物蛋白,特别宜于少食多餐。鱼、豆腐、绿叶蔬菜、乳制品当为首选嘅健康食品。

血型AB嘅皮肤特征

AB型血嘅女性洗面时必须用去污力较强嘅清洁用品,以保持皮肤嘅干爽,使皮脂腺畅通并能正常溢出,防止毛囊炎发生。

性爱同血型嘅秘密

AB型血嘅人对性爱嘅倾向,十之八九会觉得淡然、唔志在。佢哋好少因为性爱而丧失理性,且同B型血嘅人一样,将佢视为松轻嘅享乐。一般而言,唔少AB型血嘅人认为,有冇性爱对生活并冇影响,佢哋甚至会讨厌因性爱而带嚟嘅牵扯不清嘅人际关系。

如果你觉得呢篇都几好嘅话,请转告其他AB型血嘅人士——独乐乐不如众乐乐!