QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 1918|回復: 17

[純水無大礙] 血型嘅秘密·B型

Was die Blutgruppe Verrat

by  Jorg Eikmann (German)

翻译  卢  总

http://general-lo.blogcn.com/diary,18923666.shtml

B型血嘅综合特征

性  格:B型血嘅人有「自己嘅头脑」同埋固定嘅生活准则。佢哋系出色嘅组织者,喜欢承担责任;有
     条理以及仔细认真;与其话有团体精神不如讲系独行者;乐观,极度自信。

主要愿望:自由发挥嘅空间。

化学因素:B型血产生抗A抗体,排斥A型血。从生理嘅角度嚟睇,A型血嘅人同B型血嘅人唔能够好好
     噉互相了解。

分  布:B型血代表咗世界人口嘅8%,喺中欧为12%。德国人口中有14%拥有此血型,奥地利有
     15%,瑞士仅8%,喺美国同样为8%,日本至少有22%,领先嘅系印度嘅41%。

饮  食:多得强大嘅消化系统,你可以享用一切:肉类、奶制品、谷类都可以吸收得好好。

健  康:有抵抗能力,拥有仅次于O型血嘅第二长嘅估计寿命,但系易被感染,例如肾脏及尿道感染。

http://general-lo.blogcn.com/diary,18923666.shtml

B型血性格详解

无神论者与执拗嘅人

同你争吵嘅人并唔了解你。当然你亦有「强硬」嘅一面,但系喺噉之后却有完全相反嘅一面等待被发现。「只有我确信某事嘅时候,我先至会去做」,呢个就系你生活嘅原则。

B代表固执同坚定,佢系一种「坚定嘅」血型。原则对于B型血嘅人系至关重要:必须有条理,行为必须合适,因为啲人最终都会遵循某个原则嘅。

如果你嘅血管中奔流住B型血,噉你一定会非常重视条理,所以杂乱无章嘅事物都好易令你烦躁。B型血嘅人喜爱条理、一目了然以及准时。

当唔能够运用明确嘅规则或者逻辑嚟克服困难嘅时候,B型血嘅人就会开始等待或者停滞不前。「为谨慎起见」,佢哋唔会果断噉作出决定,宁愿无家可归,亦唔愿意生活得唔完美。

审计员同战略家

开个玩笑,我将一份问卷递咗畀哈瓦德商业学校嘅几个B型血嘅学生,并且得出咗意料之中嘅结论:经过评价,呢啲人都属于「数学家同审计员」以及「战略家同理论家」嘅群体。B型血嘅人可靠、坚定、守规则,亦时常迟钝但清醒。

唔通啲人真系必须将一切都计算好,保证安全,安排好,组织好?B型血嘅人一定会赞同噉点头。佢哋想掌握自己嘅生活,亦想知道佢哋将面对乜嘢。佢哋系保险代表嘅资金来源,因为佢哋喜欢保护自己而唔系听天由命。佢哋唔会令自己多愁善感,而系按照理智嘅规则同价值观办事。

你一般唔会喺意大利跑车噉嘅展销场碰到B型血嘅人。B型血嘅人宁愿驾驶一部稳定嘅、耐用嘅、大批量生产嘅车,并且要有一个比较好嘅转售价格。意大利跑车以及带有英国文化品品味嘅迷你车或者啱啱喺展览之中介绍嘅革新技术,呢一切对于你嚟讲都系无谓嘅金钱浪费。简而言之,你唔钟意冒险式试验,而需要被保护嘅安全感。

被强烈需求嘅自由空间

权力对你嚟讲,系一种实现目的嘅手段。通过权力嘅帮助,你想要自信噉对抗意料之外嘅、新生嘅同充满风险嘅事。可能嘅话,一切都应该保持原状。你坚定不移,而且喺可能嘅改变发生之前,你一定会权衡所有嘅风险。你唔会为咗同人哋和平共处而作出轻易嘅让步。而且你根本唔系一个适应者或者一个胆小怕事嘅人。

B型血嘅人唔系天生嘅合作者,而系一个孜孜不倦嘅独行者。强迫系你需要做嘅最后一步,而当你有足够嘅自由同空间嘅时候,就可以做出一番成绩。AB型血嘅人同样需要呢种自由空间,当佢哋受到限制嘅时候,会有受阻、迟钝、混乱同埋失望嘅反应。相反,B型血嘅人却大步向前!

你亦有另一面,富有创造力嘅一面。呢种创造力亦唔系你嘅天分,而系爱钻牛角尖嘅结果。

作为拥有固执特性嘅B型血嘅人,你有一个值得重视嘅优点——噉就系你可以完全专注于一份工作,并且完全忘记周围嘅一切。或者因此会有咁多呢种血型嘅百万富翁。当然,原因亦可能在于你唔会马上将送上门嘅
钱好似大花洒噉使晒,因此勤俭节约系你卓越嘅美德。

不愠不火嘅节制者

喺同你身边嘅人交往嘅时候,你随和,好平静。呢点唔只系表面嘅,而系由你嘅承受能力产生嘅,好多事都唔能够如此紧密噉靠近你,令你唔平静或者大发脾气。你嘅血型系不可思议嘅防护盔甲。对问题嘅典型反应
应该系噉:保持冷静,唔谂咁多,固执噉工作,由此转移注意力。而且尽可能噉唔好「歇斯底里」,唔好感情用事!

当一切都唔多顺利,当啲人恼怒以及内心中为此发火嘅时候,会发生乜嘢呢?攻击对于B型血嘅人嚟讲,系一个外来词。佢哋唔会被卷入斗争之中,最多只系智力竞赛,因为佢哋最终只谂得到三样嘢:信念、信念,重系信念。佢哋坚信自己嘅判断力、逻辑思维同埋快速嘅知觉,重有人哋嘅唔可靠。

噉爱情同情欲又如何呢?B型血嘅人唔会纵欲。描述你嘅性生活嘅最贴切嘅词就系「节制嘅」。呢点原本可以理解,因为你唔钟意极端,喺强烈嘅感情侵袭之前,你会以聪明嘅头脑再反问一次,呢一切是否正常呢?你嘅感觉好少会战胜头脑。呢个系你同其它血型嘅人嘅最大区别。但系你对深刻感情保持距离,呢点为爱情同婚姻带嚟咗不良后果,咁啱爱情带住所有感情翻腾,但系亦存在迷惘嘅威胁。

B型血嘅人难以相处吗?

B型血嘅人难以相处吗?噉样谂太过于简单嘞。每种血型嘅人都有各自嘅优点同缺点,当啲人认识到呢点嘅时候,就可以好好噉对待佢哋。作为B型血嘅人,你有好多优秀嘅性格:可靠、忠诚同埋正直。你喜欢承担
责任,即使喺对抗中亦想获得认同与尊敬。

而且正因为如此,你会为一啲事同人哋辩论,甚至经常争吵,例如,旧洗衣机重好地地,为乜要重新买过一部?你小心噉睇实荷包,但系你嘅勤俭节约早已变成一毛不拔。啲人可以好轻易噉预料两个B型血嘅人共同生活时嘅紧张状态,无论喺工作上定系喺婚姻生活中:持久嘅权力斗争。

B型血人嘅理想工作系要求准确性、缜密性以及仔细认真嘅工作,例如外科医生、律师、电脑专业人员、手工业者、自然科学家、工程师或者技术人员。你唔应该,而且亦唔想同其他人打太多交道。因为多人聚集嘅地方,就唔会再有明确嘅规则,就会有捉摸不定嘅反应同混乱产生。

B型血嘅人好难同同事及上司相处,但就绝对有利于相应嘅工作。你思考得现实、举止得体、勤奋同一目了然。只系啲人唔应该强迫你以佢哋嘅方式去共同生活,因为噉样会导致无休止嘅争辩,并且双方都会沉溺于持久嘅权力斗争之中。

所以,同人哋合作唔系呢个血型嘅人嘅强项。为咗唔同人哋争辩以及必须去适应,并且成为自己嘅主人,佢哋宁愿成为独来独往嘅人。因此呢啲有可能行使权力嘅杰出嘅位置吸引住B型血人:呢处我系老板,呢处我最有道理,呢处我话晒事!

即使喺体育运动之中,呢啲B型血嘅人亦唔一定需要团队。B型血嘅运动员爱好单人项目以及与自己内心贪图安逸嘅思想同时间比赛,唔一定要有真实嘅对手。佢哋钟意慢跑同踩单车,更喜欢高尔夫球同水上运动。

同B型血嘅人一齐生活会十分有保障,但系唔会太刺激。因此必须放弃寻找刺激嘅念头,对于佢哋嚟讲,一成不变嘅规则以及一目了然更加重要。

啲人可能对呢啲性格产生反感,但系亦可以积极噉看待佢哋:喺边处啲人重可以揾到可靠、忠诚、有条理同得体、全身心投入工作嘅人同伴侣呢?佢哋理所当然噉承担咗责任,佢哋天生具有组织嘅才能。而且,佢哋
只有一个小小嘅但极为重要嘅要求:需要自由发挥嘅空间。

或者你会询问B型血人同O型血人嘅区别。事实上佢哋之间存在住好多相似嘅地方。但总体嚟讲,B型血人比O型血人更安静、更拘谨以及更多噉顾及到自身。佢哋需要更多嘅生活,更多嘅人围绕喺身边,以及想要更经常噉成为众人注目嘅焦点。

畀B型血人嘅建议

有一句谚语,「规矩系生活嘅一半。」真系确切!佢仅仅只系生活嘅「一半」,而净低嘅一半系由经历、感觉、矛盾嘅感情,重有感情嘅混乱所组成嘅。而家,感情唔会再被硬塞入一个框框里面嘞。

B型血嘅人可以好容易噉就放松自己,因为佢哋对音乐同令人平静嘅谂法有明显嘅反应。呢点已经帮咗个大忙,当佢哋瞓喺吊床上或者喺随波摇晃嘅小船上时,就已经可以感觉到平静同放松。

喺我所指导嘅精神锻炼课程上,我一再惊奇噉观察到,某啲参加者只有喺尽咗好大努力之后先至能够慢慢成功噉「见到」内心嘅画面。直到我问咗佢哋嘅血型之后,先解开谜团:A型血B型血嘅人对视觉化有最好嘅反应,而AB型血O型血嘅人都有更多嘅困难。

感觉会告知身体嘅情况:留意下,当你感觉到热或者冻嘅时候,你嘅心脏快速跳动或者呼吸加快嘅时候,你嘅内心重唔平静,感情正折磨紧你。

顺便提一下,弱者身上有住人类嘅强处!接受B型血嘅人啦,佢哋或者亦会虚弱同需要支持,但已经得到好多。你唔使一直试图去做唔可能嘅事或者去决定一切。有时要生活得轻松啲,并且自觉噉令他人嚟制定方向吧!

喺表达怒气方面要同A型血嘅人一样,具体噉讲出你对咩发脾气,并且随即讲出你所希望嘅,而唔系做出一啲扰乱性嘅行为。而且因为你嘅血型,你需要特别留意自己嘅自由空间是否受到限制,以使自己唔会感觉到
受压制同受管束。

B型血嘅人往往只有受到称赞时先会有做事嘅动力。留意身边嘅小事啦,唔好只系期待不寻常嘅大事。

作为B型血嘅人,你要作出决定十分困难,因为你一直想要权衡一切。以下系我嘅忠告,想象一部内心嘅电影,两种选择之一嘅X出现喺需要决定嘅情况中。尽量多啲想象细节,聆听电影中演员嘅声音。然后弹一下手指,喺心中换一个方向,然后想象第二部有Y嘅电影。每日数次,大约持续一个礼拜。然后问下自己,我更钟意边部电影?呢个答案指出咗你嘅决定,亦都系你下意识嘅选择。

当要为微不足道嘅事作出决定时,一切都系冇帮助嘅。一个决定是否真系正确,只有喺几年之后,你掉返转头睇嘅时候先至会知道。呢个问题嘅解决系无法预见嘅。

清醒噉承认下一啲缺点啦。一个人并唔会一直,或者喺一切领域中都能够做到十全十美。而且由于你有咁多值得珍惜嘅品质可以被自己记录落嚟,你身边嘅嗰啲人会轻松噉忍受你嘅欠缺,或者甚至觉得你特别可爱。因为歌德推测得十分正确:「特定嘅缺陷对于人嘅存在系必要嘅。如果所有朋友嘅个性都如出一辙,将令我哋嘅生活好唔自在。」

【卢总有嘢讲】:B型系充满感情嘅行动家

B型嘅特征

个性爽朗、开门见山、冇心眼、心肠软、有同情心,爱好横向关系嘅拓展。全凭直觉及印象,好容易不顾一切噉就蛮干。不求结果,只志在过程,极为重视当下。

B型欣赏嘅类型

喜欢嘅对象系穿着端庄、好有品味、言谈举止得宜、乐观积极、口绽莲花嗰种。

B型嘅恋爱讯号

面对毫无关系、初次见面嘅对象,B型总会畀人好地地嘅第一印象。所以喺初次见面之后,好难判断佢哋嘅态度。若果佢对你明示佢嘅兴趣嘅话,或者谈及佢嘅事,噉就有希望坦白心意嘞。

B型相比其它类型最突出嘅特征
                 ⒈最识扮猪食老虎;
                 ⒉最冇方向感;
                 ⒊最懒,亦最识食;
                 ⒋最识车大炮——连自己都信嗰下得人钟意;
                 ⒌最多情亦最薄情;
                 ⒍最唔识拒绝人哋;
                 ⒎最钟意裸睡——查实裸睡好吖!裸睡有益身心健康!
                 ⒏最爱饮咖啡;
                 ⒐最钟意周围逛,四围买嘢。

血型同遗传嘅秘密

人类嘅血型系统由A、B、O三个基因控制,每个人嘅血型有两个血型基因,分别继承父母各一个。血型作为一个人嘅遗传标志,可以用于研究种族嘅起源、变迁同亲子嘅血缘关系。喺遗传基因中有显性因子同隐性因子,其中,A同B系显性因子,O系隐性因子,噉样A(B)同O组合埋一齐只表现A(B),A同B组合埋一齐表现为AB,O同O组合埋一齐仍会表现为O。同一父母嘅子女间嘅血型唔一定相同,取决于双亲血型基因嘅随机组合。

血型左右你嘅性格同生活

血型点解能够决定一个人嘅性格、气质呢?日本嘅学者经过多年研究,认为血型有其有形物质同无形气质两方面嘅作用。气质系无形成分,血型嘅气质表现,就系呢类血型嘅人特定嘅思维方式、行为举止、谈吐风度等,系生物遗传嘅结果。例如,B型血嘅人聪明、思路广、拓展力强、最怕受约束。血型同性格嘅关系,除咗遗传因素决定其本质外,重受出生地、生长、学习、工作环境嘅影响,受咗周围嘅人同事嘅影响,所以性格先千差万别。

既然人嘅性格同血型有关,而血型又系天生就有、唔容易改变嘅,噉我哋就要以此作为出发点,去观察、分析、处理好同周围人嘅关系。亦就系讲,对待一个人,先要知道佢嘅血型,了解佢嘅性格特征,然后再采取相应嘅方法。噉叫了解人性,顺应人性。如果你系A型血,你喜欢按部就班、有条有理噉办事,而你嘅同事系B型血,你哋嘅作风就迥然不同。佢最讨厌办事讲究形式,喜欢无拘无束,经常迟到。噉呢两种人共事,难免产生摩擦。如果你只盲目噉表现自己嘅性格,甚至企图改变对方嘅性格,噉不但徒劳无望,而且结果会好弊。如果双方都具备血型知识,对待人哋嘅言行就比较冷静客观,作出嘅反应亦比较恰当。佢就会谂,佢天生就系呢种性格,「江山易改,本性难移」,唔使同佢计。即使用指责、埋怨、愤怒嘅方式亦无济于事,只有用理解嘅态度,用你嘅宽容同体谅,先至能够避免矛盾嘅发生,并诱导事情向好嘅方向转化。噉不但为小环境带嚟咗轻松和谐,而且对自身嘅健康亦起保护同促进作用。可以噉讲,掌握运用血型知识,不但能够表现出一个人嘅风度,而且喺某种程度上亦可以提高一个人嘅境界。

除咗工作环境,最能直接影响我哋心情同健康嘅就系恋爱、婚姻同家庭生活。人类无论喺异性或同性之间都存在一种缘分。缘分嘅外在表现系气味相投,内在实质系血型间嘅性情相互吸引。呢种血型间嘅相吸、相斥系本能嘅所谓「有缘千里来相会,无缘对面不相逢」,噉系血型性格决定咗嘅。我哋提倡以血型知识为基础,理智噉选择合作伙伴,科学噉组织家庭并且生儿育女。但系,有咗原始嘅吸引系唔够嘅,重要靠理智去经营,靠双方嘅相互理解同相互适应。

血型知识重可以帮助年轻人选择合适嘅职业。比如你系B型血,你思维敏捷,创造力强,可以选择音乐、艺术、开发等职业,嗰啲操作规程严格、讲究一丝不苟嘅工作唔啱你。总之,根据自己嘅血型性格特征择业,可以大大增加你嘅成功机会。

每个人嘅周围,每个人嘅一生,都要接触好多人同事。我哋嘅心情同工作效率,喺好大程度上会受佢哋嘅影响,你处理成点,你是否快乐,一般都与此有关。所以,我哋要提倡科学噉生活,提倡将血型嘅知识运用于生活,使自己成为一个日日快乐、天天出色嘅人。

按血型进食

B型血嘅人喺最早习惯与气候变化与环境变迁嘅民族中多见,对肉类同乳类食品十分适应。

血型B嘅皮肤特征

B型血嘅女性毛孔幼细,腺脂分泌少,皮肤干而脆,冬季易干裂或生萝卜仔,最好就系用暖水洗面,并且搽适量嘅油脂或者冷霜。

性爱同血型嘅秘密

B型血嘅男性同女性对性爱嘅感受差异好大。大致嚟讲,B型血嘅男性本身好喜欢性爱;但对女性而言,则啱好相反。喺性爱嘅进行过程中,男方嘅自由度较大,噉对讨厌被约束嘅B型血女性而言,却系件唔易容忍嘅事。虽然有以上嘅种种差异,但「从性爱中追求快乐」嘅谂法却系男女共有嘅。B型血嘅人喜欢将性同爱情分开嚟睇,佢哋只想尝试性爱嘅欢愉。喺性爱进行嘅过程中,B型血人比较喜欢要求奇特新鲜嘅姿势,所以佢哋系好嘅伴侣;但亦往往因为过分注重享乐,反而减弱咗对伴侣嘅兴趣。

如果你觉得呢篇都几好嘅话,请转告其他B型血嘅人士——独乐乐不如众乐乐!