QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 7600|回復: 11

[問音問字] 各位高手,考驗你哋嘅時候到嘞。

今日見到一個名,裏面有一個十分稀奇嘅字,令到我唔知點讀。《新華字典》查唔到,《廣州音字典》查唔到,就連「審音配字」都查唔到。
呢個字就係:

粵語:fong1
普通話:fāng

希望各位平時對字音有所研究嘅高手幫幫手。最好有埋解釋嘅出處。萬分感激。

KangXi: not present, would follow page 232, character 18

kuänt

維基大典:維基爾雅/堃

文出維基大典

往: ,
  • (漢語拼音)kūn
  • (倉頡碼)YSG
  • 【字彙】同坤。 又宋將馬堃。
  • 【字彙】作馮堃,非。

[]

• 《康熙字典》

U+5803

U+5764
同義字
kLau,kMatthews,kMeyerWempe

部首:+ 8 strokes = 11 strokes total.
字典出處:漢語大字典: 卷1頁0457第01 康熙字典: 頁232第01 辭海: 卷3頁2420第2
國語發音:kūn
粵語發音:kuänt
英文翻譯:compliance; obedience; female

「堏」,唔係「堃」
fong4

原帖由 xiss 於 2008-8-23 03:13 發表 今日見到一個名,裏面有一個十分稀奇嘅字,令到我唔知點讀。《新華字典》查唔到,《廣州音字典》查唔到,就連「審音配字」都查唔到。呢個字就係:堏 粵語:?字義:?希望各位平時對字音有所研究嘅高手幫幫手。最好有埋解釋嘅出處。萬 ...
http://zdic.net/zd/zi/ZdicE5ZdicA0Zdic8F.htm

漢典都無資料.

相信係UniCode以前搞錯,又或者可能係某某方言僻字字,不過曝光率可以話近乎零.

用GOOGLE搜下,發現堏字出現時都係亂碼.

http://chinese.dsturgeon.net/dictionary.pl?if=gb&char=%E5%A0%8F話:

字典出處:漢語大字典: 卷1頁0450第05 康熙字典: 頁232第18

不過可以肯定嘅係,康熙字典無呢個字.

古文入面應該都無呢個字,甚至可以話漢語入面都無呢個字.

更勿論字義,粵音.

如果按字面,「土」「木」都應該係部首,「方」應該就係音部.

強求其音只能係「方」

虽然penkyamp睇错字,不过错有错着,其实呢个「堏」字同「堃」字一样,都係「坤」字嘅再造字。
坤,地也,故从「土」;天圆地方,故从「方」;五行土生木,故从「木」。
最后就创造咗呢个「堏」字。
之所以要造呢个字,主要係用来起名,因为「坤」字重有一义係指「女性」,所以男人想用「坤」字起名时,就改成「堏」或「堃」,从而避免人地误会。如果个人五行欠木嘅话,就必定用「堏」而唔用「堃」,好让自己多返啲「木」气。
所以,「堏」係一个缩小咗字义嘅「坤」字,即係唔含有「女性」字义嘅「坤」字。
姑妄言之,姑妄听之。信住一半先。
原帖由 中二仔 於 2008-8-23 16:42 發表 http://zdic.net/zd/zi/ZdicE5ZdicA0Zdic8F.htm 漢典都無資料.   相信係UniCode以前搞錯,又或者可能係某某方言僻字字,不過曝光率可以話近乎零. 用GOOGLE搜下,發現堏字出現時都係亂碼.   http://chinese.d ...

你錯嘞,呢個係我一個同學嘅名,佢嘅父母係冇可能會去搵一個錯字嚟到幫自己個仔起名咖!
普通話嘅讀音係fāng,同「方」一樣。根據「有邊讀邊」嘅原則,而且已經有普通話有邊讀邊嘅參照,噉樣粵語裏面呢個字嘅發音,我亦都懷疑係[fong1]
原帖由 唔三唔四蠢魚 於 2008-8-24 00:46 發表 虽然penkyamp睇错字,不过错有错着,其实呢个「堏」字同「堃」字一样,都係「坤」字嘅再造字。坤,地也,故从「土」;天圆地方,故从「方」;五行土生木,故从「木」。最后就创造咗呢个「堏」字。之所以要造呢个字,主要係用来起名,因为「 ...

我喺發呢張帖之前已經排除咗呢種可能。
「堃」當然係「坤」嘅再造字,唔單只讀音相同(粵語普通話均係),而且字典都明確寫明「堃」同「坤」。
但係「堏」呢個字,普通話嘅讀音同kun差得遠,已經好明顯唔符合再造字嘅條件。
原帖由 xiss 於 2008-8-24 01:56 發表 你錯嘞,呢個係我一個同學嘅名,佢嘅父母係冇可能會去搵一個錯字嚟到幫自己個仔起名咖!普通話嘅讀音係fāng,同「方」一樣。根據「有邊讀邊」嘅原則,而且已經有普通話有邊讀邊嘅參照,噉樣粵語裏面呢個字嘅發音,我亦都懷疑係[fo ...
我嘅意思係比較生僻,而且唔會係古字,唔係話一定係錯字
問過嗰條起呢個怪名嘅人嘞,佢話呢個字
讀  fong1