QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 4088|回復: 4

[百家爭鳴] 廣府人講普通話嘅特點

游歷多年,自己總結嘅。

語速:講嘢好慢,畢竟粵語同官話差別好大,廣府人平時一般用粵語嚟諗、講、聽,又冇乜點睇CCTV,講普通話時多數重係用粵語嚟諗,一時間對唔上,就有一個翻譯嘅時間,因此就講得好慢。

語氣語調:粵語有6個聲調(唔計入聲,而且陰平分高平高降),普通話得4個,講起嘢嚟等人哋聽上去有啲怪怪地。普通話2、3聲亦都容易混淆。

語法:主要係個「先」字。1.「×先」係粵語狀語後置嘅主要特征,普通話就係「先×」。2.「等我嚟××先」相當于普通話「讓我來××吧」,好多時都會用返粵語講法。

詞匯:首先就係各種名詞、動詞、形容詞嘅唔同講法,好多廣府人都會使用返自己一直用開嘅詞匯,古色古香。其次係語氣詞「啊」「啦」嘅大量使用,例如「是這樣的啦」「很喜歡啊」,而普通話就多用「吧」「了」「呢」;不過而家好多人睇得多港產片,就連主持人都學埋我哋噉講,就畀某啲人批為帶有貶義色彩嘅「港臺腔」。

聲母韻母:冇卷舌音,現代粵語唔存在卷舌音,講嘢全部平舌。唔單止唔講卷舌,重會將個嘴依得更大,比如「支持」會讀成 jiqi 。韻母方面,依開個嘴讀嘅音好多,而且同一個音嘅讀法,粵語會比普通話個嘴依得更大,大家可以體會下普通話yi同粵語ji。

我哋講嘢依到個嘴咁長,唔怪得廣東人嘅特征之一就係嘴大嘞。重有,北方人笑鍾意「哈哈」,廣東人笑鍾意「嘿嘿」;北方人驚訝會「喲~」,廣東人驚訝會「咦~」。睇下面張相,就知廣州人同北京人笑嘅嘴形分別,大家可以度下笑得最燦爛時嘴嘅長度同埋嘴長占面闊嘅比例。

图文-体操女子高低杠决赛何可欣夺金 三块奖牌

重有兩個特征係出現懶音最嚴重兩種現象後造成嘅。1.n-大多數讀成l-。2.聲母g、k、h、z、c、s、zh、ch、sh、r接介母u再接韻母o時好多都會省略咗介母。

講錯咗,我夠係廣府咯,但我普通話從來唔使自行翻譯,語速又快。所以事實勝於雄辯,OUT。

总结埋晒啲噉嘅嘢把托咩?!

普通话讲得快、讲得多、讲得准……有饭开呀?!

原帖由 紫凤凰 於 2008-8-23 10:28 發表     講錯咗,我夠係廣府咯,但我普通話從來唔使自行翻譯,語速又快。所以事實勝於雄辯,OUT。
我夠快而準啦,都係個別嗻,但普遍都係慢。