QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 2225|回復: 5

[純水無大礙] [原創]点解会“无聊”?!

经常见到有人喺网上话人“无聊”,并可能发展为互相口角,继而是否动武就好难讲嘞。 因此,我想发表下我多年前悟到“无聊”嘅原因。 “无聊”,顾名思义就系冇得聊——冇人同你倾偈。 正因为冇人同你倾偈,所以你先会上网揾人同你倾偈,等你有得聊。 有人同佢聊,又或者畀人撩紧嗰啲人,得鬼闲上网揾人聊/撩咩? 所以,希望各位下次想话人无聊嗰阵,唔该检讨下自己——因为你都系一样咁无聊先会上网,揾第个“无聊”嘅人,同你一齐变成“有聊”! em2: em3:

Re:[原創]点解会“无聊”?!

你咁聰明,點解會諗唔到“無聊”查實係“話不投機”呢。 好似我咁聰明,就估到你一定係溝女,但係條女唔受溝。 俗語有話:情人眼裡出西施。 若果佢嗒晒糖,咁咪有得聊囉。

我就算好唔得闲都要上网揾人倾喎,倾正经嘢都算无聊?

"有人同佢聊,又或者畀人撩紧嗰啲人,得鬼闲上网揾人聊/撩咩?" 呢句睇唔明喇.. 邊個嚟翻译一下.. |||||||||

多余¢空间在2005-07-22 20:32:27說道:[br]"有人同佢聊,又或者畀人撩紧嗰啲人,得鬼闲上网揾人聊/撩咩?" 呢句睇唔明喇.. 邊個嚟翻译一下.. |||||||||
有人同佢聊,即係話, 有人想和他(她)聊天.(普通話) 又或者畀人撩緊嗰啲人,即係話, 又或者正在和別人聊天的人(普通話)

理论上‘无聊’一词可以引申到台山话,台山话里‘玩’一般是讲‘聊’, 问人地去边度玩,就讲‘去边纸聊?’ ‘无聊’亦即等于‘无得玩’甘解啦!