QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: 粵嚟粵掂

柳尋風唔畀我出聲,連用拉丁粵文發帖都唔畀!

响衣家衣个普天同庆嘅非常时期,收窄言论空间系普遍现象,楼主唔单止唔听版主嘅好言相劝,重反过嚟诬蔑版主唔畀佢出声又唔畀佢发贴。根本上都无呢回事,楼主响处生安白造。请问呢个咩时世!
so ji waa lau zyu hai cyun sam kaau hoi jyut hip ge jan, zeon kok di ho nang jau syun kei zyun jim, daan hai jat go lin zi gei gwok gaa dou m hang sing jing ge jan, wui fau jau zyun jim zau ji ging hai jat go man tai, bat gwo ngo zaam si zung mei wui dung jung dou gou jat kap ge maa jan ci jyu. nei daai ho ji fong sam pan fan.

亞粵生發啲帖根本正路到不得了,最多咪噏咗個ZiNaa,ZiNaa又點喞?!名嚟啫嘛!偏偏有啲人係都要將佢無限放大.又話o依樣又話嗰樣,慌死冇人知.等到多人睇喇,就乘機抺黑人.

原帖由 唔係人噉品 於 2008-8-11 19:01 發表 亞粵生發啲帖根本正路到不得了,最多咪噏咗個ZiNaa,ZiNaa又點喞?!名嚟啫嘛!偏偏有啲人係都要將佢無限放大.又話o依樣又話嗰樣,慌死冇人知.等到多人睇喇,就乘機抺黑人. ...

唔系嘛?佢畀删咗果D贴你都见到咩?何况事实证明佢讲"ZINAA狗"都无畀人删贴丫.

你话边个抹黑边个呀,我使抹黑"亚粤生"?佢个"朵"行销粤港澳湛嗰时,你都重未XXXXXX呀,唔信你得闲叫佢讲下佢自己D威水史.

"亚粤生"系不满我删咗佢D(有敏感内容嘅)贴啫,你无必要作其他联想.

原帖由 唔係人噉品 於 2008-8-11 19:01 發表 亞粵生發啲帖根本正路到不得了,最多咪噏咗個ZiNaa,ZiNaa又點喞?!名嚟啫嘛!偏偏有啲人係都要將佢無限放大.又話o依樣又話嗰樣,慌死冇人知.等到多人睇喇,就乘機抺黑人. ...

「唔係人噉品」認真唔係人噉品,呢尐將粵協帶向危險新境界嘅嘢居然話「正路」。冇錯,我知道你哋好鍾意自由,亦都冇錯。但係唔該你哋可唔可以顧及一下粵協嘅處境呢?如果處境真係允許隨便講嘢嘅話,我諗我會講得重大膽過你哋。但係可惜嘅係,粵協好「不幸」噉樣冇呢一種環境,就唔該你哋呢班極具性格嘅人配合一下,唔好再同粵協惹麻煩啦好唔好?!!
「粵」生我唔該你自己檢點下啦,多次喺語言上蓄意傷人。
你哋「粵右」嘅思想經已有問題,就唔好再輸埋個「品」嘞。
一睇到嗰位无品友嘅讲嘢就知道版主处理得当啦。 虽然到而家版主重关住我一帖,但我重系比较认同佢处理版务嘅作风嘅。

好感動呀,有你地噉樣支持我體諒我,我真系唔知講咩好呀。多謝你地呀,雲月,XISS,同響水版各位表達自己言論之餘,都顧及粵協嘅安全網友。

其實我只系想講一句話,就系,版主同網友嘅立場系唔對立咖,亦都唔應該對立丫。講到言論出位,我隨時都可以出位過好多人,不過,我都無得亂發音丫,言論通過嘅尺度,咪同大家一樣。

我由始至終都無鬧過佢,公開喺帖度鬧佢嘅係另有其人。

同時,有一個好簡單嘅事實就係:我喺呢張帖下低嘅回覆又畀人刪咗唔少。

原帖由 xiss 於 2008-8-11 19:25 發表 「唔係人噉品」認真唔係人噉品,呢尐將粵協帶向危險新境界嘅嘢居然話「正路」。冇錯,我知道你哋好鍾意自由,亦都冇錯。但係唔該你哋可唔可以顧及一下粵協嘅處境呢?如果處境真係允許隨便講嘢嘅話,我諗我會講得重大膽過你哋。 ...

咪過喺度扮大義喇唔該。

妳會出位大膽?

係,出位大膽親ZiNaa就有妳份。

妳講呢啲嘢我聽見真係雞皮都起埋,毛管都棟篤企。

喺度再次聲明,嗰位「真凸手」唔喺我嚟,我冇需要為咗駁呢啲ZiNaa奴而搞多隻ID嚟唱雙黃。

都係嗰句,粵右喺粵協始終都係有根底嘅,我諗佢哋嘅回帖同我一樣,都畀人刪唔少,所以各位喺張帖度睇落,就凈係得啲奴才喺度出聲。

我喺粵協嘅ID凈係得五個:粵嚟粵掂;粵嚟粵掂II;粵嚟粵掂III;粵嚟粵掂IV;999。

至於嗰位「真凸手」生係乜水,我都仲估緊。

如果你只系闹版主,我谂佢先冇噉大反应,极有可能系你嘅言论过火,多多少少影响咗粤协,佢先出手啫。一个日日夜夜蒲响树处理呢样处理嗰样嘅版主,已经几尽职尽责嘞。只要佢自问无愧于心即可,又岂可尽如人意,顺得哥情失嫂意。
原帖由 粵嚟粵掂IV 於 2008-8-12 07:00 發表   咪過喺度扮大義喇唔該。   妳會出位大膽?   係,出位大膽親ZiNaa就有妳份。   妳講呢啲嘢我聽見真係雞皮都起埋,毛管都棟篤企。 ...

你緊係喺雞皮啦,因爲你尐行爲方式同北方嗰班思想中曬劇毒嘅糞青已經完全一模一樣啦嘛,聽到正常人講嘢就緊係會起雞皮啦。
我就話你哋呢班粵右思想有問題就係噉樣,一直以爲自己最清醒。但係,絕大多數人其實都比你哋更加清醒,而且有「品」有料過你哋,因爲你哋呢班人只不過係一班不斷口出狂言,為粵協惹是非惹麻煩,但係就一尐實際貢獻都未做出過嘅人,你哋呢班人只不過就係想喺道利用粵協宣洩一下個人情緒嘅人,而且重係一班冇膽匪類,因爲你哋知道呢尐嘢喺實際社會當中唔能夠喺公衆場合講,否則自己就要承擔非一般嘅風險,於是就嚟到粵協道講,等粵協嚟到承擔風險。表面上你哋係一班好有性格嘅人敢于發表自己意見嘅人,但實質上,你哋只係一班推卸責任要粵協其他人幫你哋承擔風險嘅冇膽匪類
原帖由 粵嚟粵掂IV 於 2008-8-12 06:52 發表 我由始至終都無鬧過佢,公開喺帖度鬧佢嘅係另有其人。   同時,有一個好簡單嘅事實就係:我喺呢張帖下低嘅回覆又畀人刪咗唔少。

你话过几多次「猪」「奴」「夠」呢尐令人不堪入目嘅字眼,你居然夠胆话自己冇闹人。所以话你哋呢班粤右简直就系彻头彻尾嘅破坏分子,唔单止思想有问题,就连人品都有问题。
你呢种人冇道德冇思想紧系识得搞破坏,畀着我做版主,唔单止删你帖,直呈封你IP添啊。
我發得出o依個帖就預咗畀人刪o架喇,但係我都要講.
你哋唔好成日話人哋啲講啲嘢如何如何危害粵協嘅生存好冇吖!?!?可唔可以換過個角度去睇 o依個問題啊?可唔可以用抗爭o依個角度去睇o依個問題啊?可唔可以將佢轉化成一個運動啊?點解一定要選擇妥協呢?面對一個不義嘅正拳,一味妥協可以做到咩呢?
冇抗爭,點會改變啊?粵協作為一個為粵人發聲嘅平臺,通過不斷抗爭,發放粵人喺大陸睇唔到嘅自由資訊,不斷擴大對粵人嘅影響,話唔埋第日為粵人可以爭取到啲咩返嚟,喺一個大部分人民智未開嘅粵人社會,更加需要o依個平臺.
如果粵協有噉嘅信念,就唔會喐啲就驚人封喇,甚至有啲人借小小話題就無限上綱……….就算粵協他日不幸畀封,至多咪換過個殼,繼續同佢死過.等人知道粵協係打不死嘅,要透過o依個運動將佢變成一個議題,等更加多人知道粵協嘅理念,抗爭係為咗爭取更大嘅生在空間,迫他一分,吐出一分.民間電臺都係通過不斷抗爭,到今日終於有出頭之日喇.

原帖由 唔係人噉品 於 2008-8-12 11:44 發表 我發得出o依個帖就預咗畀人刪o架喇,但係我都要講.你哋唔好成日話人哋啲講啲嘢如何如何危害粵協嘅生存好冇吖!?!?可唔可以換過個角度去睇 o依個問題啊?可唔可以用抗爭o依個角度去睇o依個問題啊?可唔可以將佢轉化成一個 ...

呢個係每一個人嘅理想,我亦都知道你講緊嘅係么嘢意思。
你所講嘅抗爭方式的確好理想,亦都好偉大,大有飛蛾投火之意,但係非常不現實。你話畀人封咗就換個殼,講就容易囖,知唔知道粵協發展到今日有幾多人嘅心血付諸其中,為咗一個有勇無謀嘅英雄式飛蛾投火舉動,就可能導致粵協元氣大傷,你認爲噉樣值得咩?你知唔知道上次粵協被封之後,為咗恢復粵協有幾多人爲此付出咗幾多心血,衆多粵協會員爲此揪心咗幾奈?豈是一句輕描淡寫嘅「換個殼」所能所能概述其中嘅艱辛。我知道你哋好偉大,好有英雄精神,但係就一尐都唔實際,毫無用處,講白咗,就係幼稚。要記住,弱者嘅抗爭,從來都係冇用咖!!呢個世界好現實,單凴理想根本無濟於事。
唔知道你識得唔識得王守仁嘅「知行合一」,知唔唔知道歷史名臣徐階、張居正曾經嘅做法。
你哋就好似海瑞,而我哋知道海瑞係一個好官,但係還無用処。我認爲,更加有效嘅方法係好似張居正、徐階等人一樣知行合一。
總結一句:覆巢之下,豈有完卵!

原帖由 粵嚟粵掂IV 於 2008-8-12 07:00 發表   咪過喺度扮大義喇唔該。   妳會出位大膽?   係,出位大膽親ZiNaa就有妳份。   妳講呢啲嘢我聽見真係雞皮都起埋,毛管都棟篤企。 ...

哈....哈.......亞粵生你真係犀利.

原帖由 xiss 於 2008-8-12 12:07 發表 呢個係每一個人嘅理想,我亦都知道你講緊嘅係么嘢意思。你所講嘅抗爭方式的確好理想,亦都好偉大,大有飛蛾投火之意,但係非常不現實。你話畀人封咗就換個殼,講就容易囖,知唔知道粵協發展到今日有幾多人嘅心血付諸其中,為咗一個 ...

你明咩?抗爭就係等同白白送死咩?抗爭到畀人封嘅意義唔係叫你扮鵪鶉,而係將件事搞大佢.佢有心封殺你,扮到成隻鵪鶉噉咪一Q樣死.

原帖由 唔係人噉品 於 2008-8-12 11:44 發表 我發得出o依個帖就預咗畀人刪o架喇,但係我都要講.你哋唔好成日話人哋啲講啲嘢如何如何危害粵協嘅生存好冇吖!?!?可唔可以換過個角度去睇 o依個問題啊?可唔可以用抗爭o依個角度去睇o依個問題啊?可唔可以將佢轉化成一個 ...

講得好輕鬆。你知唔知為咗你所講嘅「換個殼」,呢度嘅管理員要付出幾多錢同時間精力?你喺免費享受呢個討論平臺並不斷發洩你嘅不滿嘅時候,有冇諗過你自己對粵協做過咩貢獻?

如果你嘅理想咁偉大,唔該你自己出錢出力搞一個完全冇言論限制並且隨時可以「換殼」嘅論壇,我哋一定會捧場。

原帖由 唔係人噉品 於 2008-8-12 12:46 發表   你明咩?抗爭就係等同白白送死咩?抗爭到畀人封嘅意義唔係叫你扮鵪鶉,而係將件事搞大佢.佢有心封殺你,扮到成隻鵪鶉噉咪一Q樣死.  

我真系唔知点讲你好,或者真系应该话你幼稚。
如果你以为搞大件事就可以抗争成功,噉样我谂你肯定系一个极端右派愤青兼幼稚理想主义者。我真系想问你,搞大件事?你要搞到几大先至得啊?「jog」反啊?
有心封杀?噉样我问你,既然有心封杀,点解我哋宜家中可以上论坛,但系点解当我哋论坛出现一尐不合适言论嘅时候先会收到警告,最后先系封杀?既然你话佢有心封杀,噉样不如直接派人捉晒尐管理员啦,噉样封杀岂不是更加干手净脚。
但系点解呢尐嘢冇发生,就系因为人哋根本就唔会有心为难你,如果唔系你哋呢班人喺道发表咁多吓人言论,人哋先冇必要同粤协过唔去。
所以话,封杀呢样嘢的确存在,但系呢样嘢唔会逢嘢都封封嘢都杀。但系你哋,就喺道招呼紧呢样嘢过嚟,等佢杀粤协。就好似火药系摆住喺道嘅,但系如果你小心尐唔好撩佢佢系唔会爆炸嘅,亦都唔会伤到人,但系你哋就实在太[yim1 jim1],为咗唔要呢尐火药,居然唔理有几多人坐喺呢包火药嘅上面,幼稚噉样以为只要点火烧咗佢呢尐火药就会消失,殊不知喺你点火之后,最先消失嘅就系自己,而且重牵涉到其他无辜嘅会员。讲好听尐你哋系舍生取义,难听尐就系逼住成个粤协同你哋一齐去死!!