QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: 粵嚟粵掂

[其它] Keoi doudai haimai neodei JyutZuk jan ge 「giungou」? mhai !

原帖由 真凸手 於 2008-8-10 12:45 發表   ha ha....... bat lau dou caang nei gaa laa. 

哈哈,自己有么嘢理由唔撑自己咖?

原帖由 xiss 於 2008-8-10 12:43 發表 哈哈,我係粵協高人新殼?唔該你睇睇我發嘅帖先啦。不過,我真係想知道,嗰位初來乍到嘅「真」人,究竟係唔係你緊急註冊嘅援兵呢?

我係問緊嗰位「曾特首」吖,唔係問妳,唔該咪自作多情喇。

我使緊急註冊一個ID嚟幫拖?就憑妳?

之前同殺生,紫鵪鶉,高粱仔,盧生......論戰嗰陣我都未使咁低莊喇。

粵右喺粵協好有根底嘅。

原帖由 粵嚟粵掂IV 於 2008-8-10 15:58 發表   我係問緊嗰位「曾特首」吖,唔係問妳,唔該咪自作多情喇。   我使緊急註冊一個ID嚟幫拖?就憑妳?   之前同殺生,紫鵪鶉,高粱仔,盧生......論戰嗰陣我都未使咁低莊喇。   粵右喺粵協好有根底嘅。 ...

系啰,如果唔系粤协就唔使成日「行钢丝」啦。
原帖由 真凸手 於 2008-8-10 12:42 發表   cing sing? jat teng gin jan dei waa zinaa zau zik haak pok ceot lai ngaau jan dou giu cing sing?

所以唔話你水平低都唔得。你以爲一味喺道鬧人就係清醒咯咩?人哋唔出聲嘅就唔清醒?
唔怕同你講,喺粵協呢道,絕大多數人都要比你呢班所謂「粵右」清醒得多,因爲大家唔單止知道問題,而且重識得保存力量,保全粵協,因爲大家明白么嘢叫做「慢慢嚟」,么嘢叫做「留得青山在,哪怕冇柴燒」。而你哋呢班「粵右」呢?除咗不斷為「粵協」增加風險以宣洩你哋自己嘅狂言之外,一尐建設性實際性嘅嘢都冇做到。

贵站元老之一,「某总」,曾在其blog度公开坦言:希望懊晕开吾成。

结果,懊晕顺利开完了。「某总」也从此销声匿迹于 大洋 金羊 了。

抵制懊晕为乜?参加奥运的运动员,有好多其实系代表了 百越民族、南岛民族 出战!

羽毛球界就系百越人同南岛人天下。马拉人Markis Kido,哈卡人林丹,粤人谢杏芳,无一个生得似唠种人的。

举重界,那个湖南仔龙清泉,苗族人,我第一眼睇佢,就觉佢似百越人。

冼东妹,冼姓乃俚越大姓也!

陈江华、陈燮霞,番禺人;朱芳雨,傻既都睇得出佢系百越人啦!

江钰源、杨伊琳,阔嘴大眼的百越人!

重有,台湾那个跆拳道选手!

xiss重好意思话自己吾讲政治?

促進大同!——Mant-guôg jï want,Nam-yeùd jënk sant.

民国之魂,南粤精神

原帖由 使君子 於 2008-9-13 07:00 發表 民国之魂,南粤精神

Leong4 samp1 hay6 dai6 ga1 dow1 yaw5 ge3. Dan6 hay6 yeu4 guo2 m4 gu3 kap6 ni1 go3 lont6 tan4 ge3 ngon1 ceun4, jaw6 giu3 jow6 m4 fu6 jag3 yamp6 lag3.

Pat1 fu1 ji1 yonk5, yat1 si4 haw2 fai3 hay6 how2 yonk4 yi6 jow6 dow3 ge3. Dan6 hay6 ni1 dow6 mey6 bid1 yaw5 bin1 gey2 go3 yant4 nank4 gaw3 way6 ngo5 dey6 ji6 gey1 ge3 jok6 kuant4 hey1 sank1 fonk6 hin3.
原帖由 penkyamp 於 2008-9-13 11:36 發表 Leong4 samp1 hay6 dai6 ga1 dow1 yaw5 ge3. Dan6 hay6 yeu4 guo2 m4 gu3 kap6 ni1 go3 lont6 tan4 ge3 ngon1 ceun4, jaw6 giu3 jow6 m4 fu6 jag3 yamp6 lag3. Pat1 fu1 ji1 yonk5, yat1 si4 haw2 fai3 hay6 how2 yo ...

知我者莫若Penkyamp兄也!!
嗰尐時時刻刻將「政治主張」放喺前面道講到明嘅人,吾未見其明也。