QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 6335|回復: 32

[其它] 请问是否有接近王码五笔86版的粤语输入法?

请指教

Re:请问是否有接近王码五笔86版的粤语输入法?

我冇用五筆,所以唔知海峰五筆接唔接近王碼五筆86,不過可以即管一次。 可能要搵anl問問,因為佢用五筆打字。 海峰五笔 8.0 http://www.softsea.net/soft/110045.htm 介紹 海峰五笔 8.0   ※※※※※※※※※※※ 全部汉字,简繁通用   ※         ※    ※ 海峰五笔 gbk 版 ※ 传统编码,无须另学   ※         ※    ※※※※※※※※※※※ 巨量词库,自由增删 ● 这是win9x/me/nt/2000下的标准五笔输入法,真正自由软件,无需注册!   ★ 直接输入 gbk大字符集中所有简、繁体汉字,真正一码平川、畅通无阻! ★ 完全采用传统的编码规则,不必再忍受“王码98”改动编码带来的痛苦! ★ 修订了四万多条常用的词组,可根据需要随时自由增删,保证高速盲打! ● 安装:windows9x/me下运行setup_9x;windowsnt/2000下运行setup_nt。

这个应该是接近王码98的,不是王码86

繁体字就唔系太清楚 如果系粤语字简体,推荐"陈桥",系我用过最全嘅,而且有繁体输出,唔使专门学,呵呵 em3:

念青五笔, 陈桥五笔都可以. 我就用念青.

"陈桥"词库大过"念青"好多,普通话用词,基本唔使自己再造词,字库就唔清楚喽,应该"陈桥"都系大少少... 其实如果打粤语,基本系要自己自造个词库,所以非常钟意"陈桥"嘅批量添加词组功能 不过"陈桥"食系统资源比较劲(98系统分分钟都有死机可能),安装都几麻烦...

智能陳橋五筆最好,念青講就講咩字都打得出,不過佢唔支持gb18030標準字庫。陳橋由5.4版開始支持gb18030,可以打得出“o架”呢類字。不過當然係要你先安裝咗gb18030字庫先顯示得出。 選擇陳橋輸入法要選簡體,因爲繁體佢打唔出某啲原先係繁體字嘅字。例如“吓、里、幺”。而簡體都可以通過拆字根方法將繁體字當簡體嚟打。如“體”可以拆成memu。“過”可以拆成mkpd。智能陳橋係86版嘅五筆,最適合傳統五筆使用者。

我有,我畀你,你qq几多?

我qq:280675060

anl在2005-06-30 20:40:42說道:[br]智能陳橋五筆最好,念青講就講咩字都打得出,不過佢唔支持gb18030標準字庫。陳橋由5.4版開始支持gb18030,可以打得出“o架”呢類字。不過當然係要你先安裝咗gb18030字庫先顯示得出。 選擇陳橋輸入法要選簡體,因爲繁體佢打唔出某啲原先係繁體字嘅字。例如“吓、里、幺”。而簡體都可以通過拆字根方法將繁體字當簡體嚟打。如“體”可以拆成memu。“過”可以拆成mkpd。智能陳橋係86版嘅五筆,最適合傳統五筆使用者。
本人觉得:念青比较好用,十分符合简体字,繁体仲系少用为佳,尼个系同社会发展相违背嘅。

顺德水蛇粥在2005-07-11 00:56:19說道:[br] 本人觉得:念青比较好用,十分符合简体字,繁体仲系少用为佳,尼个系同社会发展相违背嘅。
本人覺得用正體字表達粵語較簡化字爲佳,因爲唔少嘅粵語字喺電腦度都係冇對應嘅簡化字,例如「嗰」、「喺」等等。

嗰、係跟本冇简体到。再讲啦,当今嘅正体字係简体字。

簡體化嘅「嗰」同「喺」字應該寫做「口个」同「口系」,但係統一碼都冇收錄到呢啲簡化字。大家嘅觀念有啲唔同,內地、星馬奉行簡化字(simplified chinese)做正體字,港澳臺同外國華人社區奉行傳統字(traditional chinese)做正體字。

desmond在2005-07-13 01:43:34說道:[br]簡體化嘅「嗰」同「喺」字應該寫做「口个」同「口系」,但係統一碼都冇收錄到呢啲簡化字。大家嘅觀念有啲唔同,內地、星馬奉行簡化字(simplified chinese)做正體字,港澳臺同外國華人社區奉行傳統字(traditional chinese)做正體字。
如果統一碼係指 unicode 2000,确係有收錄所有 gbk/big5/hkscs 字符。 unicode 1993 則將 hkscs 放於造字區(pua)。 簡化字 gb2312 字集係 dos 時代使用,只有 6367 個簡化字。 windows 采用 gbk 字集,容量上限為二萬三千餘字,支持絕大部分繁簡字型。 星馬奉行簡化字有歷史原因,當時新加坡從馬來西亞分離,要於國際間取得支持,唯一選擇是於大陸聯合。李光耀總統回憶錄中,第一章即以此開頭。 ------- 補充: gbk 字集其實係 microsoft 泡製,於微軟內部以 cp936(code page 936) 命名,big5 字集則為 cp950。 由於此字集為微軟製訂,其它操作系統上可能不存在 gbk 字集,只有 gb2312,或相容 gbk 的 gb18030 字集。

我系祖国大陆土生土长之人,仲系觉得简体字好用。大家意见有同有不同,我哋存异求同吧。

desmond在2005-07-13 01:43:34說道:[br]簡體化嘅「嗰」同「喺」字應該寫做「口个」同「口系」,但係統一碼都冇收錄到呢啲簡化字。大家嘅觀念有啲唔同,內地、星馬奉行簡化字(simplified chinese)做正體字,港澳臺同外國華人社區奉行傳統字(traditional chinese)做正體字。
关于简体字,我讲一句,并唔表明任何立场 简体字有"偏旁通用简化"同"单字简化",如果(只系如果,未查证过)"個"同"係"唔系做为偏旁简化,噉「嗰」同「喺」一样系广义嘅"简体字",被大陆方面承认,不过字库有冇收录,就另当别论

我记得最起码係80年代初期,香港就推行国际上通用嘅10进制,有句广告语系“十进制,好易计”。但系时下香港人仲口口声声讲“呎”呀、“吋”呀,可见使用习惯几咁根深蒂固。 海外华人依家仲用紧繁体字好易理解,因为佢地冇机会学习简体字,第二、三代嘅华侨,唔识中文啲人大把添。

可能我理解錯咗你句話 「口个」同「口系」呢兩個字應該唔存在。 《海峰五筆》係我所知道,收字最多嘅簡體筆畫輸入法。 但係都打唔出上面兩個字,咁就証明字庫裡面确係冇。

按漢字簡化理論,“嗰”“喺”應該簡化成「口个」同「口系」。字庫事實上冇呢兩個字嘅簡體字。 即係噉講,如果你寫“嗰個人喺度做緊嘢”係一句繁體字句;但如果寫成“嗰个人喺度做紧嘢”就係簡繁混合嘅句子。

anl在2005-07-14 23:35:45說道:[br]按漢字簡化理論,“嗰”“喺”應該簡化成「口个」同「口系」。字庫事實上冇呢兩個字嘅簡體字。 即係噉講,如果你寫“嗰個人喺度做緊嘢”係一句繁體字句;但如果寫成“嗰个人喺度做紧嘢”就係簡繁混合嘅句子。
全简体又应该点写?请赐教。