QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 10027|回復: 40

[感情人生] 同胞相殘!兩中國同胞於廣州發生衝突

今日睇新聞先知道呢一件事:
尋晚,一名嚟到廣州打工嘅外省同胞,喺臨近收工之際坐喺店鋪門口飲酒,飲醉酒之後嘅佢,一時失態走到一名中年廣州男子嘅屋企門口「屙尿」,遭到騷擾嘅屋主對該名死撈頭進行咗言辭上嘅斥責,可能由於酒後亂性,該名外省同胞一時過於衝突,竟然用刀將廣州同胞誤殺,廣州同胞當場死亡!

如此不幸,令人遺憾!呢件事係一向提倡與外省人和諧相處嘅廣州發生嘅又一件不幸事件!喺廣州嘅土地上面,任何一名同胞,不論佢係外省定係本地,僅僅因爲一尐無關痛癢嘅衝突就導致血案發生,係十分令人可悲嘅!我想問,當中國城市發生如此衝突時,同胞之間竟然唔能夠互相體諒,噉樣面對外敵入侵,國人如何團結?

我想問,點解中國會搞到噉?真係中國人過於喜歡内鬥咩?定係中國人之間缺乏溝通?如果中國人決心團結一致,我相信中國一定會成爲世上最強悍嘅民族!華夏文化嘅光芒,定能普照世界各邦。
假若我哋中國人唔能夠團結一致,振興中國,當貴為四大文明古國之一嘅中國傳到我哋呢一代時居然因爲少少衝突而變得一盤散沙時,面對中國嘅先輩,我哋情何以堪?

咁其實呢個我覺得就唔關事捅死人嗰個係邊度人,而俾人捅死嗰個又係邊度人;問題所在係喺廣州發生命案啊~~~你可以話廣州治安有需要整頓,但以呢個為討論話題我就覺得有D過分了~~

照你咁講,即係外地人喺廣州捅死外地人就唔會天怒人怨,唔會引起轟動咁話咯喔~?

人命嚟噶都係,撈頭乞人憎係一回事,但唔可以咁樣去階級分人種咯~~~

原帖由 我阿媽個女 於 2008-8-6 18:08 發表 咁其實呢個我覺得就唔關事捅死人嗰個係邊度人,而俾人捅死嗰個又係邊度人;問題所在係喺廣州發生命案啊~~~你可以話廣州治安有需要整頓,但以呢個為討論話題我就覺得有D過分了~~ 照你咁講,即係外地人喺廣州捅死外地人就唔會 ...

冇錯,都係中國同胞,發生呢尐同胞相殘嘅嘢係值得悲哀嘅。

o依單嘢再次證明中角小農DNA係幾咁野蠻,兇殘,幾咁賤視生命,崇尚暴力.尤其係啲撈B........

撈擋嘅起家手段就係依靠暴力格掵,幾廿年嚟對班小農嘅教化,兇殘程度更加變本加厲.

應該話~~~近牌全中國嘅犯罪率普遍上升,請大家小心!凡事低調為好~~~~~
原帖由 唔係人噉品 於 2008-8-6 19:53 發表 o依單嘢再次證明中角小農DNA係幾咁野蠻,兇殘,幾咁賤視生命,崇尚暴力.尤其係啲撈B........ 撈擋嘅起家手段就係依靠暴力格掵,幾廿年嚟對班小農嘅教化,兇殘程度更加變本加厲. ...

由此可見,面對少少嘅衝突,我哋中國人已經唔再可以靠暴力嚟到解決問題,所以我哋中國人應該講道理,各位廣州人一旦見到同胞自殘,一定要走上去勸架,人多抓人少,而且重要有咁大力得咁大力,佢起拳頭你就抓住佢嘅拳頭,總之一個字,只要表現得大力過佢哋,噉樣先會制止到又一場衝突嘅發生。衆多中國人團結一致,建設中國,等中國人民終日生活喺盛事之下,日日歡歡喜喜,等外國人哋覺得中國唔係地獄,而係天堂,終有一日,佢哋會自動自覺跪拜中國。
非常时期,请大家尽量保持冷静同理性嘅态度嚟发言,等于保障本贴嘅寿命.

原帖由 xiss 於 2008-8-6 20:16 發表 由此可見,面對殘暴嘅撈頭,我哋廣州人已經唔再可以靠講道理嚟到解決問題,因爲喺呢班撈頭心目中,根本就冇道理可言,只有打人或者畀人打!所以我哋廣州人唔可以再退讓,各位廣州人一旦見到同胞(廣州人)畀人撈頭欺壓,一定要走上去幫口 ...

o依樣嘢講就易,真正實行就好Q難嘞,你知喇,好多人都係好錫身o架嘛,就算見到都係當視而不見,充耳不聞,至多咪一兩個好心人報公*安.

我覺得要攺變現狀,一個就係要對啲廣州人意識形態上嘅轉變,一個就爭取本地立法,限制啲撈佬.

有无睇今日嘅TVB新闻呀,有一PART讲,有个L头不满台风原因航班取消,就无理取闹咁话:"如果唔系中央照住香港,你哋实扑街啦"(大约系咁意思)

饮大咗,唔离你边度人都照劏架啦!重识得认人咩。

原帖由 柳寻风 於 2008-8-6 21:29 發表 6280

呢個「撈頭」肯定精神有問題,試問,如果唔係怕香港閙毒腊,中央會咁睇住香港?怪就怪你哋北人自己無能啦。幫香港,係你哋北人應份嘅!!
不過都要多謝呢個北人,佢噉樣一講,就可以等更多香港人認清北人嘅狂妄自大嘞!!

(改少少字眼)

原帖由 大陆灿 於 2008-8-6 21:42 發表 饮大咗,唔离你边度人都照劏架啦!重识得认人咩。

秋~~呢班撈頭時時坐埋一堆飲酒,又唔見佢哋飲醉咗之後自己人劈自己人?歸根到底就係我哋中國人之間唔夠理解!

點解又係呢啲事!

一單比一單慘……

原帖由 xiss 於 2008-8-6 21:58 發表 秋~~呢班撈頭時時坐埋一堆飲酒,又唔見佢哋飲醉咗之後自己人劈自己人?歸根到底就係當我哋廣州人冇到!

饮大咗两仔爷都有架打啦!咪话自己人打自己人,乜你真系噉孤陋寡闻架,饮酒饮到自己友淋自己友周不时都发生啦!你要嘅,我喺网上摷一打畀你都得。

原帖由 大陆灿 於 2008-8-6 22:34 發表   饮大咗两仔爷都有架打啦!咪话自己人打自己人,乜你真系噉孤陋寡闻架,饮酒饮到自己友淋自己友周不时都发生啦!你要嘅,我喺网上摷一打畀你都得。 ...

其實,中國人應該增加互相理解嘅程度,噉樣先會避免呢尐事情發生
PS:你係唔係廣州人?

最衰咪就係而家啲撈頭重多過我哋廣州人囉!!

幾多出租屋先得架.

唔係?真係拖幾條街坊出嚟打7死佢.

原帖由 柳寻风 於 2008-8-6 21:10 發表 有无睇今日嘅TVB新闻呀,有一PART讲,有个L头不满台风原因航班取消,就无理取闹咁话:"如果唔系中央照住香港,你哋实扑街啦"(大约系咁意思)     6279 ...

我都有睇呢段。。。我估計呢種咁無知嘅想法係北方地區好有市場

你地想点呀?以暴亦暴呀?

原帖由 思覺失調 於 2008-8-6 22:48 發表 最衰咪就係而家啲撈頭重多過我哋廣州人囉!!   幾多出租屋先得架.   唔係?真係拖幾條街坊出嚟打7死佢.

個正苦係撈頭正苦,制訂啲正拆梗係益返班撈頭郷里啦.......