QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 3168|回復: 3

[語義解譯] 「沙灣燈籠」-->

廣東有句歇後語叫︰「沙灣燈籠」。 你地知唔知謎底係咩呢?? = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = 開估啦: 沙灣是番禺縣的一個地方,大部分人都是姓何,他們掛燈籠時燈籠上會有一個何字,所以沙灣燈籠=何府(苦)。如果不是廣東人,不會知道這句歇後語是什麼意思。

Re:「沙灣燈籠」-->

哈哈~ 不過我係廣東人都唔識呢個歇後語... 慚愧慚愧.. em3:

早喺十多年前已經知道啦,類似嘅以廣東地名作歇後語嘅有:平洲奶媽——嫌個肚,市橋蠟燭——假細心(芯);另外有一個順德地名民衆鍾意噉噏:失禮村——鷺洲(廣州河南亦都有個叫“鷺洲”嘅地方,同某一粗俗動作廣東講法同音,哈哈)

余ok在2005-06-28 18:29:45說道:[br]早喺十多年前已經知道啦,類似嘅以廣東地名作歇後語嘅有:平洲奶媽——嫌個肚,市橋蠟燭——假細心(芯);另外有一個順德地名民衆鍾意噉噏:失禮村——鷺洲(廣州河南亦都有個叫“鷺洲”嘅地方,同某一粗俗動作廣東講法同音,哈哈)
沙灣燈籠----何府(何苦)我聽過,不過啱啱睇到係記唔起。 鷺洲會唔會係而家嘅“鷺江”呢?我諗有可能。講開又講,“鷺洲”(露脽)其實都唔係一個粗俗動作,祇係唔小心嘅啫,應該係“失禮”唔係“粗俗”。