QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 10127|回復: 7

[其它] [轉帖]順德話詞彙集

可惜原文有太多錯別字,有啲其實同廣州一樣,祇係讀音唔同。本人冇乜時間作修改,而且順德話好多有音無字,幾難用文字表達,需要花功夫嚟整理,dada可唔可以幫幫手?以下係原文。。。 [象牙塔]顺德话集锦 有d字好难写得出噶。 我就写个简单d的先!! “有乜树?”“你食饭未?”“秦既”“骨松” 骨松其他地方的人唔知你讲咩噶。广州人都唔知道噶。巨地静系知道肉酸。 历史(鼠) 句地~~ 骨松----样衰.核突 秦既---傻的 瞓觉:痕教 呢喥:呢处 呢d:d嘅 斐类 白木香。out乌 企系度--棋系度。 个d:阿d 食饭未??食了。(注,“食”字系读第4声) 食左=食help 混吉既! 队(袋) 长--涨 衫--sam 头 = 斗 混吉?! 你行入间铺头简成日最好都系走左,米混吉咯 玩--反 富运~~~~~~~~~~~~~~ 你食饭吾曾?? 整古座怪~~~ 你做咩系台底"共拱贡"?? 鬼跟尾 “曲”街拜巷 ben度,度顶、度位,位顶, eol(叫) mark开 kin起 花-----“蛙” 咩事=咩树 厕所=树所 好大"振"--尘 边个虾肥妹仔我就抉边个 好"响"--(痒)啊~~ 等你=挺你 信香你~~~(吾信你) 耕掂就系搞掂! 数毛哗生符-----手磨花生糊 鏡你er bell 见你就饱 仲有就系“屎塔”“塔锁”“鸭仔(尿壶)”“收柄(食完饭执碗)”“泳水(游水)”“扯(走)” “琴被(盖被)” ~(得吾得)~得得啊? 似似=处处 北滘人讲噶.问你屎没?=问你死没. 叫d啊婶叫啊毛. 烧酒=烧走 仲有,“树恋”=乱甘 “斗”=搞. 例句:吾好树恋斗我d野!!! “猜气” 例句:同你讲都“猜气”!! 斟茶=针炸 茄子我地叫"矮瓜". 丝瓜我地叫"胜瓜" 呢d都系顺德特有的.属于我地"住gi"(自己)的读发. ···················· 以下一段对话 lucky:"肥妹仔~~~~~~" 肥妹仔:"乜树" lucky:"无树,得hand(闲)无树ll(叫叫)你." ··················· 老师——“罗书” 肥皂——“翻镜/简” 一次——“一运” 翻屋企——“翻归” 猫——“mail” 下间=厨房 sai(洗)碗 睇嘻(戏) 奶奶=阿人 斐类系咸湿的意思 肚痛=度冻 行箭去~~(行前去) 荡街 其他地方无噶.人地叫行街 生肥猪--(生飞芝) 欠"---盐 专登(突登)=故意 琴尼琴去=爬尼爬去 拜朵"~~(扑低) 新娘-----新抱 头发-----斗发 糖-------档(2声) 删门------xian门 ao痕----l痕 上床------上涨 眼睛------and睛 银行------银向 写字------写住 结婚------结温 烧酒------烧组 翻学---------friend学 士多---------树多 砖头---------砖斗 一毫子------------一何主 早餐------------阻餐 火柴--------火zai(2声) 口唇=口进 返嚟====friend嚟 手机=数ji 好肚饿啊,饿到我“震震贡”啊~~~~ 冲凉-洗身 糖-挡 瓜。。。。。 距地唔知瓜指邊個部位嘎。 "去" "钱" 山仔~~山妹~~ 烟烟闷闷~~~ 句地~~

Re:[轉帖]順德話詞彙集

猫系咪读meu1?如果系就同佛山话auu-au互变嘅规律一致

我而家都分唔到順德話同佛山話 我嫲嫲係順德人, 我婆婆係佛山人...余ok兄以上舉的詞語好似我嫲嫲係咁講, 但我婆婆好似都係咁講...

順德話「貓」讀meu1。我都覺得佛山話同順德話有好多同埋嘅地方。
「貓」讀meu1,南宁白话都系咁发噶。 a音在部分词噶特殊用法有高介音出现。 如:南宁白话中「包」有两种读法。一种bau,另一种beu. beu就系一种所谓噶高介音。但使用有范围限制。1.只能用系动词,与bau可互换通用;2.只能系「袋」呢个意思使用。如系食用噶「包」就一定读成bau. 另外,「交」「跑」「炮」「抄」「炒」都是eu和au通用。不过现在大年轻人大都发au比较多。 「花」发成「蛙」系南宁都有出现,不过就比较少。我老窦有时唔觉音都会把「花」发成「蛙」,都唔知点解。
当年杨澜采访李兆基,李兆基也有些顺德口音:

http://www.tudou.com/listplay/TzHZlk9OQQk/155bW3iCHqQ.html

「做」读zo,「到」读do,「罪」读zui(唔系广州话的zoeyu 或普通话的zuei)。

顺德话我觉得研究价值极大,应该保留。
孩子个「孩」,李兆基读hoi4
諗起去麥當勞嗌魚柳bell....