QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 1943|回復: 4

[純水無大礙] 佛山剪纸

佛山剪纸   佛山剪纸历史悠久,源于宋代,盛于明清时期。从明代起佛山剪纸已有专门行业大量生产,产品销往省内及中南、西南各省,并远销南洋各国。   佛山剪纸按其制作原料和方法分别有铜衬、纸衬、铜写、银写、木刻套印、铜凿、纯色等大类。其利用本地特产的铜箔银箔,用剪、刻、凿等技法,套衬各种色纸和绘印上各种图案,形成色彩强烈、金壁辉煌,富有南方特色的剪纸。佛山剪纸既有纤巧秀逸、又有浑厚苍劲的表现手法,按使用的需要而选材施艺。    古代,剪纸主要用途是节日礼品的装饰、祭祀装饰、刺绣雕刻图样、产品商标等。随着社会的发展,佛山剪纸在传统的基础上,以其构图严谨、装饰性强、剔透雅致、金壁辉煌的特点,多以反映时代生活题材为特色,开创了传统艺术创新之路,在我国剪纸艺术中较具代表性。 轉自 http://www.gdwh.com.cn/readnews.asp?newsid=9566

Re:佛山剪纸

哎,身為佛山人, 真係唔想見到自己家鄉既文化沒落, 但係, 唔可以唔承認, 而家有幾個後生既會崇拜返自己既地道文化呀... 睇黎我得閒都去學下佛山剪紙...

你而家去祖庙路民间艺术社,重可以见到好多好得意嘅剪纸同埋得意嘅嘢

kathy在2005-06-27 22:55:52說道:[br]哎,身為佛山人, 真係唔想見到自己家鄉既文化沒落, 但係, 唔可以唔承認, 而家有幾個後生既會崇拜返自己既地道文化呀... 睇黎我得閒都去學下佛山剪紙...
学剪纸啊,好吖~~~~~g持你。 我觉得剪纸叻嘅人,都係心灵手巧嘅。所以我都好佩服识得剪纸嘅人,我觉得佢哋好犀利。一张普通嘅纸都可以前成噉,想像力可想而之,真係佩服到五体投地。