QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 4876|回復: 11

[語義解譯] 請問「一如」係咩意思?

請問大家下,「一如」係廣東話中係咩意思?仲有,尋日睇電影嘅時候,聽到一個詞好似讀作「gok ng」,又可能係「guk ng」,查實我到而家始終都搞不清呢兩個讀音的分別,好似係一樣嘅,呢嘅詞應該係「方式」嘅意思,不知要點寫啊,唔該晒!
贴埋出电影出嚟啦!
實在唔好意思,我終于唸到原來係「覺悟」,我而家先至發現原來字幕同配音有D唔同,唉,我而家淨啱啱到咗呢种水平,只能識得大致嘅意思,以後要繼續努力。
(我睇嘅電影係粵語版嘅《火影忍者》,之前有人推薦《法政先鋒》,不過我感覺有D難度,所以由易入難先,而家差唔多都能知道其中嘅意思咗,雖然仲比較簡單)
十有九成係「一於」
你可能講得啱,好有可能係我誤會咗,咁就請問「一於」係咩意思?因爲我好經常聽到,始終唸唔到意思。
干脆嘅意思啩……

(1) 堅決,執意:我哋一於抵制佢[我們堅決(jiānjué) 抵制他]!
(2) 一定要,怎麼也......:一於叫埋佢一齊去啦[一定要(yīdìng yào) 叫上他一塊兒去]。
(3) 就(表示決定):一於係咁話啦[就(jiù) 這麼定吧]!
(4) 乾脆:件事咁麻煩,我哋一於唔好理咁多喇[這件事挺麻煩的,我們乾脆(gāncuì) 別管這麼多了]。
而家我明白喇,多謝各位。
原帖由 风之子 於 2008-7-29 01:30 發表 (1) 堅決,執意:我哋一於抵制佢[我們堅決(jiānjué) 抵制他]! (2) 一定要,怎麼也......:一於叫埋佢一齊去啦[一定要(yīdìng yào) 叫上他一塊兒去]。 (3) 就(表示決定):一於係咁話啦[就(jiù) 這麼定吧]! (4) 乾脆: ...

你嘅解釋好到位,不知係唔係字典抑或其它書上的資料,能否指點下係邊度整嘅。

原帖由 qzch 於 2008-7-29 14:57 發表 你嘅解釋好到位,不知係唔係字典抑或其它書上的資料,能否指點下係邊度整嘅。

http://cpls.proj.hkedcity.net/cpls/cantonAll.jsp

一於乾脆有啲唔同架。

一於:下定決心做某事

乾脆:喺多個不利選擇中選一個較優方案?