QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 2971|回復: 10

[八卦時聞籮] 北京新地铁广播惊现新增「粤语」报站

广播里出现粤语了。

广播里出现粤语,是我前几天在崇文门那听到了,不是每次报站名都出现,而是当时列车临时停车,突然听到播音员用好几种语言来通知「现在是临时停车」,其中就包括粤语。这应该也是奥运会带来的变化吧。尽管广州地铁早就有粤语了,但北京的可还真的是头一遭地说。

轉自:http://bbs.news.163.com/bbs/localgd/87735352.html

如果係真,可喜可賀!!!有冇人可以錄嚟聽吓???

应分

根本就系一件好平常嘅事,而家居然当咗新闻,粤语地位真系重惨过二奶仔。

有粤语播音员咩?定录音呢?
真定假嘎?今时今日噉嘅服务先算得合格啦。
為咗錢,乜都肯制架啦,好多廣東人同香港人過去掟錢畀北京佬使,佢唔開粵語廣播就自己笨實。
噉又唔系噉讲喇!开亚运,连粤语歌都冇,唔通冇粤籍人士睇?重想炒晒唔识、唔想煲冬瓜嘅的士佬添!
都係為咗奧運嗟,奧運一過,肯定即刻撤,可能連英文都撤埋,淨係留低「煲冬瓜」!
个人认为重系不容乐观.因为佢地奥运期间播嘅临时粤语,从本质上睇,并唔系为咗尊重域内多元文化,更唔系想带出呢个信息,而只不过系照顾香港"同胞"嘅需要.
原帖由 柳寻风 於 2008-7-27 22:07 發表 个人认为重系不容乐观.因为佢地奥运期间播嘅临时粤语,从本质上睇,并唔系为咗尊重域内多元文化,更唔系想带出呢个信息,而只不过系照顾香港"同胞"嘅需要. ...

冇錯,對比起多元化,佢哋更加鍾意嘅係做騷!

原帖由 柳寻风 於 2008-7-27 22:07 發表 个人认为重系不容乐观.因为佢地奥运期间播嘅临时粤语,从本质上睇,并唔系为咗尊重域内多元文化,更唔系想带出呢个信息,而只不过系照顾香港"同胞"嘅需要. ...

同埋我諗佢哋都知 cantonese比起 撈話 更加多 鬼佬識.