QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 2864|回復: 9

[感情人生] 你有冇曾經有過自殺傾向?

做個調查。
單選投票, 共有 10 人參與投票
30.00% (3)
70.00% (7)
您所在的用戶組沒有投票權限

冇倾向,之不过我有谂过边种自杀方式最刺激,1、跳楼(甚至想到,如果嗰人跳到一半就唔想死,但系又冇回头路,点算?唔知有冇呢种情况呢?)

2、吞枪(速战速决,冇痛苦)

生命冇Take2,凡事都要睇开啲。

身边亦有朋友向我透露有呢个倾向,女性较多,时有听闻一啲朋友嘅同事或朋友奔向极乐嘅事情。所以唔好当一个玩笑嚟讨论,试想想自己嘅亲人,多啲为爱你嘅人设想,生活其实美好嘅,雨后定必见彩虹!

阿耶穌老人家話,自殺係最高罪孽,死咗會打落十八層地獄永不超生噶……

同埋自殺都係好痛苦噶,我鍾意笑,唔鍾意痛苦……

讲出嚟唔知会唔会畀人话我儒弱,讲真,我真系曾经有自杀嘅倾向,当时嘅我意志消沉,可以话系人生最低点之时,好想解脱,一了百了,死咗佢算,最后我都系无勇气寻短剑,因为我諗起我老母,我老毋几十岁得我一立仔,我死咗佢点算吖,喺呢生死关头我放弃咗轻生嘅念头,我老毋救咗我一命。多谢你,妈咪!

女仔多为情,男仔又为乜呢?

答案就係:壓力。

巴士阿叔話齋:你有壓力,我有壓力。

你有压力我有压力,未解决,都唔使谂住放弃生命嘎.谂下爸爸妈妈养你噉大,冇功劳都有苦劳。

噉就未必囉,碰啱生性係個完美主義者,噉情況就唔同勒,不過後邊嗰句往往係自殺唔到嘅原因之一。