QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 8541|回復: 24

[初級教程] 用立体几何嚟解释粤语字词用法

整个图先:

面:XY平面——上面、下面;

边:YZ平面——左边、右边;

便:XZ平面——前便、后便,开便、埋便。

其它字、词都用得呢个图嚟解释嘅,比如反翻返,都系留返畀高手嚟讲啦!呢度只系抛砖引玉咋!

講清楚啲啊……

係咪指向唔同,用嘅詞語雖然近音但唔同字?

支持下

虽然我唔知系咩意思。。。。。。

讲多D啦

唔该

個網站搞乜鬼吖。。刷新咗十幾次都顯示唔到張圖,激氣!!!

大致如此,但也不是绝对~

边、扁、便、面,查实一狗样(one dog face),纯粹体点顺口点讲嗟~~~其实无咩所谓

原帖由 巧克力螃蟹 於 2008-7-23 08:24 發表 支持下 虽然我唔知系咩意思。。。。。。讲多D啦唔该

等紧高手入嚟

反翻返同呢三條綫又有咩關係?
  看不懂,先支持下!!!
重有,顺住Z轴:上高、下低

顺住Z轴:徛kei5高,mau1低。

↑

请厾入呢个网址查询!

原帖由 外外星人 於 2008-7-22 19:56 發表   整个图先: 6062 面:XY平面——上面、下面;边:YZ平面——左边、右边;便:XZ平面——前便、后便,开便、埋便。   其它字、词都用得呢个图嚟解释嘅,比如反翻返,都系留返畀高手嚟讲啦!呢度只系抛砖引玉咋! ...

好似畫成一個正方體會容易明啲....不過若然畫成正方體點同面多咗,又會過於複雜.

一個面凈係靠兩點兩條線嚟形成..令到啲人理解好有難度,亦都唔係太嚴謹咁囉....

学过立体几何都会明嘅。

兩點唔可以組成平面囉...

∠ABCD ...

原帖由 思覺失調 於 2008-9-21 20:12 發表 兩點唔可以組成平面囉...   ∠ABCD ...

晕低!  边有两点呀? 净得一个原点,三条轴咋!

不過 查實,你嗰個唔使畫成正方體都OK嘅,

祗要喺 嗰個角落位置加返個點 A,然後XY連線,XZ連線ZY連線,

咁 就可以表達到你要表達嘅意思

面    平面XAY——上面、下面;

邊    平面YZA——左边、右边;

便   平面XZA——前便、后便,开便、埋便。

确实,我漏咗标原点O。

反:(x,y,z)->(-x,-y,-z)

翻:(x,y,z)->(x,y,-z)

返:(x,y,z)—>(0,0,0)

呢度要解釋下個圖先:

思覺失調提醒我,漏咗原點。即係話,三條軸嘅交匯處應該有個原點O。

X軸箭頭所指代表身體嘅右方,反之係左方;Y軸箭頭所指係埋身(或者後方),反之係離身(或者前方);Z軸箭頭所指係上方,反之係下方。

好嘞!圖就解釋咗嘞!跟住講正題。

睇咗《粵講粵過癮之掂》,硬係覺得唔係好掂。事關提到一個古仔,話古時有個人,摣住枝大碌竹,打橫打掂都過唔到城門。

查實,打掂係過得到嘅。點解?粵語有分橫、掂、戙。打橫,方向如X軸;打掂,方向如Y軸;打戙,如Y軸。

打橫,大家都唔會有異議,關鍵就係喺打掂同打戙嗰度。

掂,即係順住噉解,譬如,你摣住碌竹,好順手就掅起,與身體保持九十度角,呢個時候,就係打掂,當然,冇人話要你摣住枝大碌竹。再諗下,我哋嘅農民,佢哋行緊田基嗰陣,會唔會將個鋤頭打橫或者戙起?唔會囉,阻住做嘢吖嘛?點行呢?

戙,大家都聽過戙徛水魚啩?即係成隻好似水魚噉嘅物體,戙咗喺度,話人肥啫!戙即係「豎立」嘅意思。

若果你唔認同呢個解釋,噉掂又點解呢?打掂都過唔到城門,噉,掂又點會有順嘅意思呢?唔好唔記得,粵語詞彙喺任何場合都解釋得通嘅,唔會自相矛盾嘅,故此,粵語先會有咁高嘅價值。

重有個詞係:掂行掂過。好明顯,冇戙嘅意思。
加多個詞:檯橫凳掂。都冇戙起嘅意思。