QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 3596|回復: 10

[衣食住行] 时令坠火靓汤

岭南人讲究汤水,而汤水药食同源,功效各有侧重,包括开胃美颜、去湿坠火、滋补养血如此林林总总,任君选择。要煲靓汤,从选料、器具、用量、放水、火候及时间都有学问,冇返咁上下火候系搞唔掂嘅,通常要几个钟,煲三炖四吖嘛。

今日大暑,当然要煲冬瓜水啦!除咗消暑去湿,讲下啲坠火靓汤系咪好啱时候呢?

陈皮绿豆煲乳鸽;

花旗参煲乳鸽;

粉葛煲猪骨;

粉葛煲鲮鱼;

冬瓜煲水鸭;

淡菜眉豆凉瓜盅(严格嚟讲,唔算系老火汤);

红萝卜沙葛煲鲫鱼;

苦瓜蚝豉黄豆煲猪骨;

白菜仔滚咸猪骨(严格嚟讲,唔算系老火汤);

豆腐芫茜滚鱼头(严格嚟讲,唔算系老火汤);

......

大家继续补充。

補充:

紅蘿蔔馬蹄茅根煲豬桐骨,加多幾粒無花果添咁就Perfrect喇~~

茨實薏米支竹煲瘦肉,清熱下火一流~~

菜亁螺肉亁(或者八爪魚亁)煲豬踭,記得放蜜棗~~

心得:

煲老火湯就要先猛火滾起煲湯(用時15~20分鐘),跟住慢火熬3個鐘頭左近,最後再猛火滾住嚟調味。

如果類似豆腐莞茜滾魚頭呢種有魚有蔬菜類嘅湯,首先魚頭要先用油輕輕煎一煎,跟住「贊」兩碗左右分量熱水,咁D白恤恤嘅魚汁就會出曬嚟,用呢D魚汁嚟滾燙;蔬菜(例如就呢只湯所用嘅莞茜咁講),一定要喺調完味之後先落,如果唔係D莞茜就會變黃,同埋流失曬營養噶啦~~ 仲有,記住拍翻舊姜啵,咁就一定唔會有魚腥啦~~~~^o^

雪雪嘅魚汁
哦哦~~~多謝正字~~
两只外来物体都几夹噃!
旁观者清,当局者迷。
冬瓜豆腐。。。

原帖由 cingsan 於 2008-7-22 22:53 發表 冬瓜豆腐。。。

未试过

冬瓜

斩件

切片