QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 2754|回復: 12

[南派功夫] [讨论]究竟诛力代表一种咩嘢?

詠春讲究诛力,有人讲知觉、诛觉,我谂都喺因为以前d师傅口传嘅时候唔同地方产生嘅唔同乡音造成。 究竟乜嘢喺诛力呢?由于我自己仲未理解得到,所以将我自己听到几个武友嘅叙述转述出嚟: 有一个武友话我知,诛力喺对手部嘅知觉,一感到对方肌肉有所动作,自己就紧随对方作出反应,以借力舍力为原则,消对方嘅力,依个喺多数练詠春嘅人都会做嘅; 有一个武友又话我知,诛力喺一个不断运动嘅轨迹,依个轨迹以一定规则运行,如果功力未够偏离了轨迹被功力够嘅人感觉到就有位仳人入; 对于这几种评述各位有咩睇法,特别喺各位碌咗好耐嘅师兄请多多发表下意见! em6:

Re:[讨论]究竟诛力代表一种咩嘢?

讲唔清。

噤你有无听过以上第二种讲法? em6:

我未听过诛力,有可能系知(觉)力,佛山话知觉同诛觉同音,所以变成诛力

highyun在2004-09-28 00:30:28说道:[br]我未听过诛力,有可能系知(觉)力,佛山话知觉同诛觉同音,所以变成诛力
知觉是皮肤的感应,诛力是因知觉而产生的一种力。只有与张保和阮奇山有关的咏春是有这东西。 最初级的诛力表现是:当两人搭手时,我的力不会比你的大,也不会比你的小,你几多我几多。所以要先练知觉再练诛力。

high_hand在2004-09-27 16:26:54说道:[br]噤你有无听过以上第二种讲法? em6:
这种说法只在张保和广州的岑能系,其他系未听过,肘(睁)底力听过,但唔知是否一样野。

想再问一下,如果我感觉到对方嘅力,我喺应该用短劲将对方嘅力引开定喺唔用短劲就噤去引开呢?唔用劲去引,我觉得太慢无乜效果,对方有足够时间去准备;但喺如果用劲,听你哋形容诛力噤利害,一用劲会唔会就仳人听到反被动为主动呢? em6: 噤用边种比较合适? em6:

你说的对!劲是要用的,你唔能够话惊住对方的诛力好,就唔用劲,咁无移系斩脚趾避沙虫。

噤即喺你赞成要用吖,我信你架啦! 我张相型唔型吖?!~ em6:

边张相?头像?成个薯仔咁!

哈哈哈…罗去煲汤啦! em6:

煲你个头,你个名又几鬼死有创意嗰涡! em6:

有同感 em10: