QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 4009|回復: 12

[其它] 广州话根本不存在 只有广州粤语

1 粤语发源地在梧州 封开
2 广州人是南宋时期初的中原移民南迁
3 「广州話」一词概念只是上世纪才出现 建国时期绝大部分广州人都不知所谓的「广州話」

不相信可以去查查文献

唔好郁下就叫人查文献啦

搞到自己好似大学问家咁

呵呵

有心要人查嘎话,就唔该列出文献名称啦

唔系就论到人地要你查文献嘎啦

呵呵

建国前,前清遗老还有不少。当时流行「广府话」。建国后,前清遗老离世,应该叫什么已经不再重要,也没人管。现在叫广州市,不了解的人也就称之为广州话了。

原帖由 南汉 於 2008-7-18 20:19 發表 建国前,前清遗老还有不少。当时流行「广府话」。建国后,前清遗老离世,应该叫什么已经不再重要,也没人管。现在叫广州市,不了解的人也就称之为广州话了。 ...

边个话俾你地知广州话即系广州市话嘎?

广州话同广州市话根本就系两回事.

广州既范围大过广州市多多声啦.

楼主喺细海发完帖又走嚟,想讲乜?

我有時真係好懷疑嗰攻擊「廣州話」名稱嘅人嘅居心以及佢哋嘅常識。

廣州話嘅「廣州」一定係指「廣州市」咩?佢哋究竟識唔識得中國歷史咖,居然連「廣州」呢個名係近代先有,清唔清楚咩叫「廣州府」啊?

重有,自古以來,廣府地區嘅人只係流行三种稱呼:粵語,廣州話,XX話(XX指講話人所在嘅地區)。廣州話作爲粵語嘅標準發音呢點係毋容置疑嘅,居然話根本唔存在「廣州話」呢種講法,你不如話根本就唔存在廣州人啦!

重有,我發覺部分人開始有意無意噉樣想擺脫「廣州話」呢個稱呼,甚至乎想「消滅」呢個稱呼。我唔知「廣州話」呢個名有邊道得罪咗佢哋。就係因爲「廣州話」作爲標準音而佢唔係廣州人,做唔到標準,所以憎「廣州」。噉唔好意思,「廣州話」作爲標準音呢一點唔係我哋廣州人自封嘅,係各廣府地區嘅人公認嘅,因爲廣州自古就係廣東嘅首府。唔通「廣州話」成爲咗標準音就有罪咩?非要殲滅之不可?

如果唔係廣州人,唔講「廣州話」呢個名,噉樣絕對冇問題,我哋廣州人絕對唔會去批判你哋(廣州人又要受撈人氣,又要部分人攻擊話「有廣州霸權主義」,畀人傷得咁重,重邊有力氣批判人吖)。但係有尐人居然重要批評廣州人講「廣州話」呢個名,好似非要「殺死」「廣州話」呢個名不可噉樣,真係懷疑呢尐人心理有問題。

原帖由 xiss 於 2008-7-18 23:56 發表 我有時真係好懷疑嗰攻擊「廣州話」名稱嘅人嘅居心以及佢哋嘅常識。廣州話嘅「廣州」一定係指「廣州市」咩?佢哋究竟識唔識得中國歷史咖,居然連「廣州」呢個名係近代先有,清唔清楚咩叫「廣州府」啊?重有,自古以來,廣府地區 ...

老老實實,問人哋關於廣州話,有幾多人會覺得廣州係代表以前嘅廣州府?

我都幾肯定幾多人都會覺得係講緊而家嘅廣州市,而唔係古時嘅廣州

事實係,有好多人真係唔識/無讀過歷史。就算有讀,都未必會讀到咁地區性嘅歷史。

唔係要說服你/講贏你,但呢個係事實

原帖由 h0429636 於 2008-7-19 00:24 發表   老老實實,問人哋關於廣州話,有幾多人會覺得廣州係代表以前嘅廣州府?我都幾肯定幾多人都會覺得係講緊而家嘅廣州市,而唔係古時嘅廣州   事實係,有好多人真係唔識/無讀過歷史。就算有讀,都未必會讀到咁地區性嘅 ...

但係我唔該尐人唔好成日都將「廣州話」拉出嚟打得唔得?點解又唔見你哋閙下「四邑話」「佛山話」「廣東話」,係都要話「廣州話」,「廣州話」究竟錯咗么嘢啊?廣州話(廣州市、廣州人、廣州)點解要受呢尐氣啊?我哋廣州人一心一意諗住同其他廣府人一齊「救亡」粵語,廣州嘅電視臺、政府頂住各種壓力堅持畀粵語喺公衆媒體上播出,甚至畀中央點名批評亦都在所不惜。但係我哋居然重要受到嚟自其他廣府地區嘅攻擊,而且攻擊嘅居然就係我哋嘅稱謂「廣州話」,甚至有尐人重係攻擊「廣州」兩個字,話我哋廣州人以中心自居。真係唔明廣州究竟做錯咗尐么嘢。

特別係呢張帖個名,居然話「廣州話根本不存在」,字字穿透我嘅心。係唔係廣州人如果唔放棄「廣州話」呢個名,就要將我哋踢出「粵語」一列啊?噉樣樓主你不如叫粵語協會將「廣州話」三個字列入關鍵詞黑名單啦。

近排已經發過唔少關於呢個話題嘅帖,我始終認為,廣州話確存在,但并不等於粵語,屬于粵語子方言,為粵語代表。

意見唔怕有唔同,最怕齋噏冇理由。歡迎更多人畀更多意見參與討論。

原帖由 xiss 於 2008-7-19 00:53 發表 但係我唔該尐人唔好成日都將「廣州話」拉出嚟打得唔得?點解又唔見你哋閙下「四邑話」「佛山話」「廣東話」,係都要話「廣州話」,「廣州話」究竟錯咗么嘢啊?廣州話(廣州市、廣州人、廣州)點解要受呢尐氣啊?我哋廣州人一心一 ...

純粹一問。咁你認同有香港話嘛?

輪到我哋非香港人對「香港話」認同或者唔認同個咩?香港人認爲有「香港話」咪有咯,佢哋話冇咪冇咯。香港人完全有權利稱呼自己嘅母語為「香港話」,就好似廣州人完全有權利稱呼自己嘅母語為「廣州話」一樣。XX話係由XX人確定嘅,其它地方嘅人都無權進行批評,因爲呢尐只係該地方嘅人「内政」,更加唔應該講出「根本冇」呢一種字眼。 [ 本帖最後由 xiss 於 2008-7-21 18:05 編輯 ]
看新闻联播总结的
开会没有不隆重的;      
闭幕没有不胜利的;      
讲话没有不重要的;      
鼓掌没有不热烈的;      
领导没有不重视的;      
看望没有不亲切的;      
接见没有不亲自的;      
进展没有不顺利的;      
完成没有不圆满的;      
成就没有不巨大的;      
工作没有不扎实的;      
效率没有不显著的;      
决议没有不通过的;      
人心没有不振奋的;      
班子没有不团结的;      
群众永远是满意的;      
领导没有不微笑的;      
问题没有不解决的;      
小事没有不举世瞩目的;      
会见都是本台刚刚收到的;      
反对没有不强烈的;      
交涉没有不严正的;      
完成没有不超额的;      
中日没有不友好的;      
中美没有不合作的;      
竣工没有不提前的;      
节日没有不祥和的;      
路线没有不正确的;      
决策没有不英明的;      
妇女没有不解放的;      
小康没有不达到的;      
牺牲没有不悲壮的。      
(我就纳闷了~~~既然都这样了~~为啥还有那么多人吃不上饭呢???)      
看了没有不冒火的,      

原帖由 xiss 於 2008-7-21 18:04 發表 輪到我哋非香港人對「香港話」認同或者唔認同個咩?香港人認爲有「香港話」咪有咯,佢哋話冇咪冇咯。香港人完全有權利稱呼自己嘅母語為「香港話」,就好似廣州人完全有權利稱呼自己嘅母語為「廣州話」一樣。XX話係由XX人確 ...

唔使咁defensive喎,都係問下啫