QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 2534|回復: 8

[八卦時聞籮] 廣州副市長自稱感覺收入低

新快報訊(記者 黃瓊)『這幾年,GDP翻了幾倍都不止,但市民收入卻只增長了一半不到……』昨日,全國人大代表倪惠英在廣州專題調研中提到,近年來廣州經濟發展很快,GDP不斷翻番,但市民卻『沒能享受到經濟增長的實惠』。   倪惠英表示,比起高速增長的經濟速度,市民收入增速『慢得可憐』,『東莞、順德就不比了,連珠海都不如』。經濟發展了,但市民生活改善的比例卻還不夠,民生發展太少,大家感受不到改革開放經濟發展的實惠,『待遇這麼差,怎麼吸引人才過來』!   『你說v洶J低,我也感覺到了。』倪惠英代表的發言觸動了廣州市副市長甘新,他回憶說,他2006年去華東某市開會,一市長問及他的收入,他告知後,對方市長笑著問,『你拿的是美元吧!』面對對方市長的狐疑,他只得苦笑,『是美元就好了。』   甘新表示,近幾年來,廣州對民生方面的投入已大大加碼,教育一年幾十億、社保五道防線等大手筆投入不斷。『提高市民生活質量是我們的目標,但這需要努力的過程。』甘新稱,雖然廣州GDP增速可觀,但真正可支配的收入並不客觀。他算了筆賬,去年廣州一年總收入2160億元,1100億元上交中央,400億元上交省里,真正廣州自己可以支配的收入也就600多億元而已。 報告顯示廣東工資漲幅連續6年低於全國均值

新快報

財富喺極少數嘅人手上,而呢啲人通常都有相當嘅權力
扮咩吖?柿長嗌窮……
一次地震,就震走咗成个汶川嘅重建资金,重要系高标准嘅重建方案,新汶川人将会个个都系富豪,养呢几万人食过世,都唔使使咁多钱,你话广州边有话事权?有嘅,有权畀钱人使吖嘛!(自己笮炮咋!)重未计捐款添!晕...
廣東有咩錢都畀上面榨乾晒(年年上繳財政都係全國之冠,但中央畀過啲乜好處我哋?),剩低落嚟嘅錢,大部分又畀由上至下嘅各層貪官吞咗,所以真正能用之於民嘅,重可以有幾多呢?
到頭嚟重愛對廣東人說三道四……屌!!!

原帖由 cingsan 於 2008-7-16 13:14 發表 到頭嚟重愛對廣東人說三道四……屌!!!

係彈三彈四~~~~

笮定迮?

原帖由 外外星人 於 2008-7-16 12:13 發表 一次地震,就震走咗成个汶川嘅重建资金,重要系高标准嘅重建方案,新汶川人将会个个都系富豪,养呢几万人食过世,都唔使使咁多钱,你话广州边有话事权?有嘅,有权畀钱人使吖嘛!(自己笮炮咋!)重未计捐款添!晕... ...

笮字,不过见阿彭生话要迮

系啰,齐齐升啦。