QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 4490|回復: 8

[詞彙及文法] 越語嘅冠詞

點解英語要有冠詞嘅呢?估計係因為早期啲英語名詞都係單音詞,一嚟容易混淆,二嚟講得唔自然。

越語早期啲名詞好多都係單音詞,情況都係一樣嘅。

仔呢?——仔喺床度。

人呢?——人喺屋入便。

不過我哋啲冠詞就複雜咗啲,唔用得唔得呢?你試吓。

唔用就會好奇怪 [ 本帖最後由 中二仔 於 2008-7-15 22:00 編輯 ]
一般來講好多印歐語嘅定冠詞都係來源於指示代詞。比如英文 the ,來源同 "that" "those" 一樣,後來簡化咗。再比如,拉丁文嘅遠指代詞 "ille, illa(意思係嗰個); illi, illae(意思係嗰啲)" 就係義大利(il lo la/ i gli le),法文(le la/les),西班牙(el lo la/ los las) 呢啲定冠詞嘅前身啦。 所以其實所謂粵語定冠詞都可能係類似咁嚟嘅,比如 「嗰個人」-> 「個人」;「嗰啲蘋果」->「啲蘋果」,同歐洲語言可謂有異曲同功之妙呀。

順帶又講一吓越語嘅時態。

食咗宵夜未?——食緊 

——食咗

寫成字母就係:sikgan   sikzo

如果個「緊」tungmaai 個「咗」 laa(音:啦,與)個「食」字分開就冇意思,所以係動詞嘅時態嚟嘅,要連著啲動詞嚟寫。

——正在關機 

——shuting down

——熄緊機(sikgan gei)

(當然,啲滿大人寫成噉都得嘅:「吃」「關機」)

越語係一種好古老嘅語言,有啲語法tung其他古老嘅語言(即使離得好遠)有相似嘅地方一啲都唔出奇。

好似吳語都有 " 個 " 詞。
中文里没有英语或法语所谓的冠词(article),「个」、「本」、「支」、「只」...等在中文里叫量词。量词的用法跟冠词的不一样,虽然它们都有一个类似的基本功能,就是对事物进行初始量化,让事物可以具体地呈现。

在粤语里有两个体貌词「过」和「左」,都可以用来论述过去所做的动作,例如:
1. 我今早食过汉堡包。(很难说:*我今早食过两个汉堡包。)
2. 我今早食左两个汉堡包。(很难说:*我今早食左汉堡包;除非说:我今早食左汉堡包喇。)

笼统地说,在句(1)这种情况,我们只对「动作有没有发生」有兴趣,动作的具体内容是不相干的;而在句(2)这种情况,动作的具体内容则是相干的。而要具体地表述动作的内容,可以通过量化动作所及的事物,事物一经量化,便有条件作为一个特殊的具体了。

除了「緊」,「左」,「過」外,粵語(甚至其他漢語方言)的動詞後面,經常附加一些成分來表達某些語法功能,我不知道應該算是後綴還是虛詞,不過模式有點類似日語。例如:食*晒*飯,返*開*工,做*翻*賊等等。
(漢語)一句中,位於動詞之前的名詞,多半是「定指」,翻譯做英語時要加「the」。
仔呢?——仔喺床度。

人呢?——人喺屋入便。芬1012 發表於 2008-7-15 05:42

留意到粵語「D」字有將後面的名詞鎖定為複數的功能。