QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 16228|回復: 30

[輸入法] 用广东话打字的感觉真系好

用广东话打字的感觉真系好,好亲切,唔知大家觉得系唔系?

Re:用广东话打字的感觉真系好

芬1012在2005-06-23 09:04:48說道:[br]用广东话打字的感觉真系好,好亲切,唔知大家觉得系唔系?
五年前我用國語貼文,警惕自己唔好用粵語嘅詞彙。之後嗰幾年好少寫中文,呢一年就喺對方睇得明嘅情況底下,全面用粵語書寫。

支持用广东话打字.

你用咩输入法?

我系用“念青”输入法的。 但系都系觉得麻麻地,有些字都系打唔出来。 不过,都好过冇啦。

有没有更好的?哪位懂行的荐一个

用粵語協會嘅輕鬆粵語打字軟件啦~~~

阿wai,多謝晒您幫我哋宣傳輕鬆粵語輸入法。 目前最新嘅輕鬆粵語輸入法2.0版可以喺下面網址度download︰ http://www.cantonese.asia/downloads/ec20_nt2kxp.exe (windows nt/2000/xp)

desmond在2005-07-06 14:37:02說道:[br]阿wai,多謝晒您幫我哋宣傳輕鬆粵語輸入法。 目前最新嘅輕鬆粵語輸入法2.0版可以喺下面網址度download︰ http://www.cantonese.asia/downloads/ec20_nt2kxp.exe (windows nt/2000/xp)
係我要多謝你先係,desmond.你推薦我用嘅輕鬆粵語輸入法2.0版真係好好用呀.我終於可以用翻自已嘅母語語音打字,感覺好自在,真係好輕鬆.哈哈~~~ 感激!

想问声,是否五笔的?

輕鬆粵語輸入法軟件係用粵語拼音嚟拼出漢字嘅打字軟件工具,對鍾意用粵音打字嘅人嚟講係一個好好用嘅粵語打字軟件.佢唔係五筆嚟嘅.

不是五笔,不易推广

学习一门语言,先音后形也很正常,有什么不容易推广的?

每個人都有佢自已嘅習慣嘅.有多種選擇唔好咩?

↑我用嘅係倉頡輸入法,順便打個廣告啦(唔好鬧我,只係介紹我所熟悉嘅),而家又想搵時間,學梗五筆,學多幾種輸入法, 好好玩o架 正當台灣經濟起飛, 中文電腦也開始出爐。1975年, 台灣的朱邦復先生出版形意檢字法, 後再修改 並以電腦為應用對象, 定名倉頡輸入法(命名建議者是贊助單位主管蔣緯國將軍--即蔣經國之弟、蔣 介石二子)。1977年第一代倉頡輸入法, 1979年與宏碁合作推出第一台真正的中文電腦(天龍中文電 腦)。1980年推出第二代倉頡輸入法, 用在蘋果電腦的漢卡上。1982年第三代倉頡輸入法問世, 在台 灣大量推廣, 奠定了中文電腦市場的基礎。但新的困擾是, 宏碁卻將之自稱為天龍碼, ibm 5550則 將第二代及第三代混用, 其他版本更是五花八門, 使到倉頡輸入法因各代間各系統相互傾軋, 無從 統一。第一代根據一萬二千字的<<國語辭典>>設計, 第二代只作字母及字形調整, 第三代依<<康熙 字典>>選其四萬字將第二代改良, 是比較完整的。但不管如何, 這只是個商品! 朱先生著意在對傳統中國文化的承先啟後, 而文字是文化的載體, 於是目標便放在所有中文字, 字 集的擴大取字後, 有些編碼上的重碼現象便要解決, 乃有第五代的產生。 之後, 朱先生把研究方向定名為「漢字基因工程」, 倉頡輸入法只是最起碼的功能。目標是以漢字 的了不起的成就, 即是視覺符號為基礎, 將認識所需的辨識、歸納、聯想合而為一, 做到以簡馭繁 , 掛一連萬的智慧結構。 由技術角度, 把漢字特性分為六大應用功能: 字碼, 字序, 字形(成果有「漢字字形產生器」, 1991 年成果是以80kb空間收了有效字約六萬個--而自由組合可達千萬), 字辨, 字音, 字義。詳情請看: <<第五代倉頡輸入法手冊>>的序 http://www2.cbflabs.com/book/5cjbook/index.htm 倉頡之友‧馬來西亞----有許多資料及連結, 《倉頡之友‧香港》,《朱邦復先生工作室》, 倉頡教學.. http://www.chinesecj.com/index.php 倉頡之友‧馬來西亞, 下載簡繁港日韓漢字都有..., 也有打繁出簡, 打簡出繁版本) http://www.chinesecj.com/newsoftware/index3.php?type=1

啱先装咗嗰“for 2k/xp嘅念青五笔”,试打咗几个字,暂时都觉得几好用。

我依照7樓指示下載咗個輕鬆粵拼輸入法, 都幾好玩o架。 又睇咗好幾張網頁, 粵語協會同香港語言學會對粵語確係做咗唔少頁獻, 尊敬尊敬! 但係可能我喺台灣, 反而覺得如果用注音哩種更傳統的中國式注音符號, 重會比abc嚟得更親切添。雖然我打字用倉頡, 中文字輸入對我嚟講唔係問題, 識咗字形類的輸入法, 就唔使像字音類輸入法會受制於字嘅讀音, 唔理佢係國語/普通話或邊種方言,只要識寫字就可以打字嘞。 不過, 而家我喺度想梗點用ㄅㄆㄇㄈ注音符號, 依香港語言學會所設計的粵拼嚟配對上去,應該更加好玩。

阿松在2005-07-12 12:57:11說道:[br] 不過, 而家我喺度想梗點用ㄅㄆㄇㄈ注音符號, 依香港語言學會所設計的粵拼嚟配對上去,應該更加好玩。
呢個諗法幾得意喎,期待睇到你嘅注音符號同粵語拼音嘅 mapping 表。有啲吳語愛好者已經嘗試用韓文字母拼寫吳語啦。

o架??????咖!

不過, 而家我喺度想梗點用ㄅㄆㄇㄈ注音符號, 依香港語言學會所設計的粵拼嚟配對上去,應該更加好玩。 ------------ 如果可以將配對過程編成公式,咁就可以將公式改編成轉換程式。 ㄅㄆㄇㄈ其實係屬於中文字母,而粵拼屬於拉丁字母。 我都想聽下你用咩方法。