QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 2586|回復: 12

[問音問字] 異講字,係咪唔算㊣音架?

http://humanum.arts.cuhk.edu.hk/Lexis/lexi-can/呢個網查過好多字都有異講字!

但係睇香港有啲短片呢,佢哋大概意思係表達出異讀字唔算㊣音!

版主中二仔係香港人,你祖籍邊度架,點會來廣州呢啲論壇嘅,噉你又點睇呢個話題呀?

大家點睇!

同埋想問下邊啲字可以段定佢係零聲母(主要係問唔使加NG聲母嗰啲字)架?下下查音標好珂go6!

呢個唔係廣州嘅論壇,而係全世界都可以訪問嘅論壇。呢個論壇嘅server擺喺香港,域名喺香港註冊,嚴格嚟講,係香港嘅論壇。

至於零聲母嘅判斷,普遍規則係陰聲字讀零聲母,陽聲字讀ng聲母。當然有例外,例如「啱」字就係ngaam1。如果你唔肯定嘅,可以全部讀晒ng聲母都唔算錯。

原帖由 ALZSX 於 2008-7-13 22:44 發表

http://humanum.arts.cuhk.edu.hk/Lexis/lexi-can/呢個網查過好多字都有異講字!

但係睇香港有啲短片呢,佢哋大概意思係表達出異讀字唔算㊣音!

版主中二仔係香港人,你祖籍邊度架,點會來廣州呢啲論壇嘅,噉你又點睇呢個話題呀?

大家點睇!

同埋想問下邊啲字可以段定佢係零聲母(主要係問唔使加NG聲母嗰啲字)架?下下查音標好珂go6!

音標得越多,選擇就越多,困惑就越大,所以審音配字畀你嘅困惑好大。

建議你買本《廣州話正音字典》裏面嘅音應該都係啱架嘞,揀出其中最符合自己習慣嘅音作爲自己嘅「正音」,基本上唔會錯。

其它字典冇標嘅音而審音配字裏面嘅音,基本上係錯音或者十分稀有嘅音,可以忽略。

原帖由 ALZSX 於 2008-7-13 22:44 發表 上http://humanum.arts.cuhk.edu.hk/Lexis/lexi-can/呢個網查過好多字都有異講字!但係睇香港有啲短片呢,佢哋大概意思係表達出異讀字唔算㊣音!版主中二仔係香港人,你祖籍邊度架,點會來廣州呢啲論壇嘅,噉你又點睇呢個話題 ...

1.關於「異講字」,我唔係好明你個問題係乜

有無具體少少嘅例子?

2.我籍就係潮州嗰頭,但係我由細到大都係香港人

一出世就係聽港式粵語大

3.舊式少少嘅粵語,就係按照highyun所講,「陰聲字讀零聲母,陽聲字讀ng聲母」,再準確少少,就係以中古「影」(零)「疑」(ng-)母區分

不過我覺得今時今日,你一律讀哂零聲母,或者鼻音都唔可以叫錯

陰聲調係咪指6個聲調(香港語言學學會將9個聲調歸納爲6個)嘅前3個呀?

你上我發嗰個網址查下就知咩係異讀字架喇!

舉例:「來」,原讀:loi4! 異讀字:lai4

「近」,原讀:gan6   異讀字:kan5

廚:㊣讀:cheui4 異讀字:chyu4 、chyu1

誼:㊣讀:ji6   異讀字:ji4

睇過《靚仔博士歐陽偉豪粵語正音語錄 》《靚仔博士粵語正音語錄2 》《粵講粵啱》當中有啲例子係攞啲異讀字舉例,香港教授話唔算㊣音!㊣音祇有一個,除非係唔屬異讀字嘅其他讀音!

原帖由 ALZSX 於 2008-7-14 20:55 發表 陰聲調係咪指6個聲調(香港語言學學會將9個聲調歸納爲6個)嘅前3個呀?你上我發嗰個網址查下就知咩係異讀字架喇!   舉例:「來」,原讀:loi4! 異讀字:lai4 「近」,原讀:gan6   異讀字:kan5 廚:㊣讀:cheui4 異讀字:chyu ...
你個問題係咩先??

通常指正音都係指讀書時候用嘅音(文讀),又有人根據古書反切出來所謂正音(通常都同文讀相符)

而異讀好多時都係口語讀音,或者從古代傳承落來唔同嘅音

係呀!所以問口讀算唔算㊣音!

原帖由 ALZSX 於 2008-7-15 11:56 發表 係呀!所以問口讀算唔算㊣音!
要睇你個係咩字.

好多時候都係,亦有好多時候唔係

你話「陰聲字讀零聲母,陽聲字讀ng聲母」

但係:勾讀ngau1   歐讀au1

點解釋?

原帖由 ALZSX 於 2008-7-16 02:31 發表 你話「陰聲字讀零聲母,陽聲字讀ng聲母」但係:勾讀ngau1   歐讀au1 點解釋?

主要原因係,「勾」字唔係「影」母

「陰聲字讀零聲母,陽聲字讀ng聲母」只不過係一個簡易嘅分辨方式.

準確來講,係「影母零聲母,疑母讀ng聲母」

不過如我所講,家下你一律零聲母或者ng聲母都無問題.

「影母零聲母,疑母讀ng聲母」

未學過,咁多個聲母,邊啲係影母,邊啲係疑母?

原帖由 ALZSX 於 2008-7-16 21:46 發表 「影母零聲母,疑母讀ng聲母」未學過,咁多個聲母,邊啲係影母,邊啲係疑母?
通常來講,影母=>陰聲字///疑母=>陽聲字

不過唔一定係,

準確嘅中古音可查:

http://www.eastling.org/tdfweb/midage.aspx

唔該哂!你唔用QQ嘅,騰訊網嘅網絡通訊工具而家好好用!好多香港人都用緊!