QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 5810|回復: 6

[語義解譯] [討論]"該煨"..."弊家了"

"該煨"... 俗語趣談中劉天賜講應是「該渨」,該死的意思,渨者,沒也。 但我查唔到個渨字既意思, 究竟係唔係真係寫"渨"呢? 同埋有無人知係邊度既話黎嫁??? "弊家了"<---唔識拼... 又請問係邊度地方既口語呀?

Re:[討論]"該煨"..."弊家了"

《說文》﹕「渨﹐沒也(沉沒嘅意思)。」呢個「渨」字有問題。 《段注》﹕「按﹕此字疑後人所增。」 朱駿聲《說文通訓定聲》﹕「按﹕此字當訓水曲澳(澳﹐岸邊水流彎曲的地方﹐同隩)也。山曲曰隈﹐水曲曰渨。沒義他書無所見﹐惟見廣雅釋詁﹐張氏亦述許矣。」 《國語辭典》﹕「水流彎曲的地方。同『隈』。明.陸采.懷香記.第七齣:『青山洞,碧水渨,人間到處有天臺。』」 就算真係沉沒﹐我諗唔出點解「渨」比「煨」啱。 順德話有呢個詞。

番薯跌落灶---該煨 我一直以為係民間俗語。 "弊家了"---"弊家伙/夥",形容事情失控,意料之外。 起源點就唔知喇。

點解樓主經常問某某詞語係邊度嘅講法嘅?須知呢啲講法喺正統廣州話入邊都有噉講。。。

哈哈~~~sorry ya~ 我覺得呢方面好有趣...想知道d 口語化詞會唔會源自邊個地方先, 再因為流行, 變成埋正宗廣州話既詞彙~~ em6:

我重想請教各位高人, "弊家了"(個"了"<--唔識打) 最尾個音點解會咁讀? 有無字可以寫到呀?

我諗可能係受北方語音影響,用普通話讀“了”就差唔多音,類似嘅詞有:撈鬆,其實係“老兄”。講開又講,同呢個“了”近音嘅詞中,有老佛山同廣西梧州對於“玩”嘅講法leu2。。。