QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 5167|回復: 10

建議將論壇標題嘅「廣東話」改成「粵語」

眾所週知,粵語通行於兩廣地區,唔係廣東嘅私有語言。廣西通行嘅話都喊做粵語,唔應該用省界去劃分粵語,因爲粵語係跨省語言。所以建議使用「粵語」該個概念,「廣東話」、「廣西話」該種提法欠缺準確性,至少晑學術上如是。

原帖由 余OK 於 2008-7-10 21:52 發表   有感而發:再論「廣東話」Vs「廣州話」

「廣東話」係民間嘅習慣喊法,唔係學術概念,而且欠缺準確性。

晑學術上,「廣州話」屬於華語粵方言廣府片,係粵語嘅子概念。

我都贊成應更改為爭議較少嘅「粵語」。廣東話唔係學術上嘅正式術語。
如果「廣州話」唔合適,噉就「粵語」,「廣東話」絕對唔合適!

原帖由 xiss 於 2008-7-10 22:57 發表 如果「廣州話」唔合適,噉就「粵語」,「廣東話」絕對唔合適!
廣州話屬於華語粵方言廣府片

如果論壇就討論廣州話嘅話,丂用「廣州話」就合適,否則就唔合適。

如果論壇係討論包括廣西粵語在內嘅語言,丂用「粵語」就合適,用「廣州話」、「廣東話」、「廣西話」都唔合適。

我都認為應該改為粵語…既然協會叫粵語協會就應該以粵語著稱,無謂再生枝節…一唔係改叫廣東話協會??響呢方面,做到不足哩…立場不一。協會應該堅持粵語立場。

何谓广州话?(转自维基百科)

其实,按芬记讲法,咩广东话、广州话全部都系错嘅!叫粤语/越语先正确。事关呢个系粤人/越人嘅语言。尊重历史,尊重粤人/越人,我哋应该讲粤语/越语!

查实,从南越王墓,到越秀山等带有明显越味特征嘅名词可以知道,越人,越语呢种讲法更加符合史实。

参考视频

原帖由 嶺南散人 於 2008-7-10 23:04 發表 廣州話屬於華語粵方言廣府片

如果論壇就討論廣州話嘅話,用「廣州話」就合適,否則就唔合適。

如果論壇係討論包括廣西粵語在內嘅語言,用「粵語」就合適,用「廣州話」、「廣東話」、「廣西話」都唔合適。

點解你成日用呢個字嘅?咩意思啊?讀音(粵語,普通話)係點咖?

原帖由 xiss 於 2008-7-11 12:03 發表 點解你成日用丂呢個字嘅?咩意思啊?讀音(粵語,普通話)係點咖?
該個係四邑話借字,溪刀切,讀作【kho】或【khou】,義同廣府話嘅「噉」。
「粵語」最具學術性,我哋協會都可以算係學術團體,應該叫粵語。