QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 4268|回復: 8

[謝絕錯音] “姑”字亦可以发懒音

众所周知,“广”“国”“果”等字,唔少人都会省略声母gw入面嘅w而导致懒音出现。 “姑”嘅粤拼系gu,照计由于冇w,所以唔会出现问题。但问题就出现喺呢个u韵母。如果你细心品味,你会留意其实gu嘅发音应该系gwu,而唔系google呢个英文入面goo部分嘅发音。 试吓标准噉发“姑”音,你会发现你嘅口唇有一个伸长嘅过程,而你发goo部分发音,系冇伸长嘅过程,发音开始嘅时候就已经去到伸长咗嘅状态。 希望有人好似我一样感受到呢样嘢。

Re:“姑”字亦可以发懒音

google我会读成『姑gle』

itxu2k在2005-06-22 13:53:24說道:[br]google我会读成『姑gle』
呢个系中国人普遍发音嘅错误,google发音准确嚟读,唔系读姑gle嘅。

/污w/ 呢個音素同 /衣j/ 喺語音學上叫做半元音(semi-vowel),即係既有輔音嘅特性,又有元音嘅特性,同對應嘅 /u/ 同 /i/ 有密切嘅關係。不過「姑」嘅發音應該係 /gu/ 而唔係 /gwu/,因為元音 /u/ 係一個後圓唇音(back rounded vowel),元音本身已經係有圓唇特性。做一個實驗,你哋首先讀「污」/wu/,再加一個輔音 /g/ 喺前面,呢個發音就同「姑」幾唔同吓囉。

desmond哥哥讲得好啱 『u』元音本身已經係有圓唇特性 如果话嘴型有唔同,只系因为语言习惯上嘅唔同 好似啲嘎仔噉,发『a』『i』『e』『o』音,张嘴程度都细过中国人好多,甚至发『u』音时都唇型都非常之有限,讲完成句嘢都可能觉得佢哋个嘴唇未郁过...... 如果真系要分,噉岂不是要认为日语完全用紧同其他地方唔同嘅元音??? 再退一步,得闲体会下嘅话,其实好多白话同普通话同音嘅字,唇型都唔系完全一样嘅.起码我个人发音系噉,有冇普遍性就要大家验证下嘞

点解w嘅省略总係发生喺gw上嘅呢?kwh好似唔觉眼有懒音咁嘅?

可能你哋都理解唔到我嘅意思,我系支持gu等于gwu嘅观点。之所以讲“姑”字有懒音,系指将gu呢个读音读成goo。 或者讲,u音相当于woo,当“姑”发正音时应该系gwoo,而发懒音时就变成goo。 都系嗰句,希望有人体会到呢个微细差别。

sapphire在2005-06-23 15:41:15說道:[br]点解w嘅省略总係发生喺gw上嘅呢?kwh好似唔觉眼有懒音咁嘅?
kw- 同 gw- 一樣,撞到 -o 就會有懶音,因為呢兩個聲母發音部位相同,祇係送氣 (aspirated) 同唔送氣 (non-aspirated) 嘅分別。可能,kwo- 嘅字少,又罕用,所以你唔多覺啫,例子好似 鄺、廓,都會有懶音。

desmond在2005-06-28 03:03:37說道:[br][quote]sapphire在2005-06-23 15:41:15說道:[br]点解w嘅省略总係发生喺gw上嘅呢?kwh好似唔觉眼有懒音咁嘅?
kw- 同 gw- 一樣,撞到 -o 就會有懶音,因為呢兩個聲母發音部位相同,祇係送氣 (aspirated) 同唔送氣 (non-aspirated) 嘅分別。可能,kwo- 嘅字少,又罕用,所以你唔多覺啫,例子好似 鄺、廓,都會有懶音。[/quote] kw一样有懒音,不过kw懒音成k更容易畀人接受,例如“狂”讲成kong4,“扩”读成“kong”,“廓”读成“确”都唔会觉得太难听。因此唔少字典收呢啲字嘅时候认为去咗w嘅呢种读音都系正确嘅。但系对于gw就绝对唔可以去w。