QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 8191|回復: 17

[生活環境錯字] 唔明啲人點解咁鬼鍾意「噶」!?

啲人明知係「嘅」,之佢偏偏要用「噶」,真係睇見都唔開胃.........

咁鍾意「噶」,到底係割乜Q!?貪過癮吖!?

口語唔係成日都嘅嘅聲嘅…有時噶…莫非唔係呢個字?

口語唔係成日都嘅嘅聲嘅…有時噶…莫非唔係呢個字?

乜有人講嘢「割割聲」o架咩!?

有!!!!大把!!大Q把…

碌葛

啲人成碌葛噉,咪鍾意用囉,重要用咗都唔知自己係碌葛。
「嘅」字都係借字,好難講得上標準,你話約定俗成,人哋有話「噶」字係約定俗成,好難詏
因為啲人用拼音打呢個字,打ge,就出咗呢個喇。
个人喜好喈嘛~~
電腦我絕對用「嘅」。
但係喺手機上,好多時候都打唔到「嘅」,唯有用「噶」。
對此,我哋應該體諒,畢竟人哋都願意用粵語,而唔會用「的」。

我都覺得用呢隻字黎代替"0既"字好怪.

何解會用個咁生面口0既字去代替咁常用0既字??

多得樓上Lucciorak君講解原來係拼音輸入的同音字.

但口字邊一個葛,真係讀"0既"咩?

查sina字典:

粵語拼音:gaa1; got3; gaat3

....即係,讀 駕/割 等等, 唔會係"0既"

我寧願佢地用"ge"好過.

而我,就慣用"既".因怕"嘅"字唔係人人睇到.

雖則話人人喜好唔同,但錯字就應該避免.

用「忌」。

原帖由 馬萬千 於 2008-9-2 21:05 發表 用「忌」。   6675

謝謝賜教,學到野呢~

但現今如用"忌"來代替"0既", 會否擔心未能令一般人認知?

就以先前有人提出,"0既"同"的"係互通解釋的情況下:

例:

母親煮的湯是最窩心.

每次品嚐,都令我憶起兒時的溫馨片段.

現在,我的孩子,仍有幸喝到婆婆親手主理的湯水,

希望我的孩子們都能感受到我的渴湯時的欣慰.

粵說:

媽媽煲忌湯,係最窩心.

每次飲湯, 都令我諗起細個果陣忌溫馨片段.

家陣,我忌仔女,仍有幸飲到婆婆親手煲忌湯水.

希望我忌仔女,都會感受到我飲湯時忌欣慰.

...sorry,我認為,"0既 "要寫作"忌",真係好大忌.

唔好!絕對唔好, 寧願用"o葛"都唔想用"忌".

有啲人用开啲输入法打唔出个「嘅」字,咪用「噶」代替啰,久而久之,人云亦云,好多人将自己变咗碌葛都唔知。

点解打唔出"嘅"?     我用拼音输入"ge".

立即显示出"嘅"啦.

噶...好似係读..."价"音
「噶噶声」嗰啲人全部系东洋人三木家族后裔。
我觉得系你地误会咗挂,因为我用噶字系ga音,唔系ge音
根本唔同音点会代替呢?!
例句:点会咁噶?!      噶--音嫁ga。唔系嘅-ge音。

ps:以上只系我个人情况,不能反应大部分人既情况。
原来嘅字用ge可以系搜狗里打出,谢谢大家嘅告知了。

係囉係囉...

真係唔明架...

我都情愿用"既"都唔會用"噶"...

根本唔同音...

點可以就咁代替呢...

但係話佢哋又好似唔多好哦...