QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 5748|回復: 9

[集體回憶] 校園回憶錄——先生花名

我唸,每一個細路讀書時期都哽有幫D先生起花名嘅,不如都喺度同大家分享下~~?

國小時期英文先生——搣痔瘡

每次上佢堂都要「Good morning Miss Wong」,Miss Wong——搣痔瘡,啱數~!

國中時期嘅國文先生——余老太

因為嗰期好興「百佳黃老太」,跟住佢又係年紀比較大,而且又好鬼死嚴格,余姓,故名余老太~~!

國中時期嘅地理先生——Delicious(美味的)

教地理嘅先生,就即係地理Sir,地理Sir——Delicious,又啱數~~!!

高中(大陸學校)化學先生——化肥婆

顧名思意,教化學嘅肥婆,簡稱化肥婆~~~

唸住咁多先,唔好爆咁多大鍋住,睇下你地有冇先~~??

原帖由 我阿媽個女 於 2008-7-8 09:55 發表 我唸,每一個細路讀書時期都哽有幫D先生起花名嘅,不如都喺度同大家分享下~~?   國小時期英文先生——搣痔瘡每次上佢堂都要「Good morning Miss Wong」,Miss Wong——搣痔瘡,啱數~!   國中時期嘅國文先生——余老 ...

哈哈,好得意喎!

我喺學堂嗰時梗係唔識用粵語同老師起花名架喇,所以我都係坐正位先喇,慢慢睇其他人嘅。。。。

整蠱人花招

不如開多個topic叫「校園整蠱人花招大全」咯。

原帖由 余OK 於 2008-7-8 10:28 發表   不如開多個topic叫「校園整蠱人花招大全」咯。

版主唸嘢果然與眾不同~~~~~~

一於就由你嚟開啦~~!!

早知呢張帖貼去水區旺旺場先啦~~~

又爆多個出嚟:

國中時期嘅美術先生——鴨仔毛

嗰陣學校嘉年華我地班要跳只鴨仔舞,跟住佢就唔知喺邊度搵一大堆鴨仔毛俾我地黐喺個身度,由此得名鴨仔毛~~~~

隔離班個英文miss身材好好,又因為姓譚,所以個個都叫佢做碧波潭

矮冬瓜,磨碌(由其身形体态而来的)

历史老师号称「元谋人」,无论样貌,身形都超符合。

其實,跟住落嚟嘅呢三個先生都唔算幫佢地起花名嘅,不過人唔怕生壞命就最怕改壞名:

豬乸英——真名:朱娜英

0號——真名:零浩

痰罐——真名:譚冠

我都吹下先:
小丸子     緣由:我初中時個數學老師姓「阮」。
譚譚珠  或者  大眼金魚      緣由:初中時我個政治老師姓「譚」,兼且佢嘅嗰副眼鏡戴起身,睇落去真係好似凸出只眼嘅金魚
劉老怪     緣由:班主任劉老師好怪,所以叫劉老怪。
薯仔頭  或者  薯[doi1]         緣由:高三時我個英文老師成日飛短髮,短髮嘅佢頭部輪廓的確與可愛嘅薯仔無異。

煲冬瓜老師嘅笑話

中學嘅煲冬瓜老師上堂,往往係我哋嗰代學生笑料嘅來源。有次個湖南歷史老師提到一個唔知係匈奴定女真嘅首領,個名約莫係叫「拓跋宏」,冬瓜煲唔夠腍:to1 ba1 hong2,咁啱班上有個胸肌較發達嘅男生花名叫「波霸洪」,成班當場笑爆肚……