QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 4227|回復: 6

[問音問字] 疊與迭

重疊 與 重迭 唔識分用法。 字面上,重疊有一層層意思。 重迭則有交錯意思。 咁講啱唔啱呢?

Re:疊與迭

《高級漢語詞典》(大陸)話﹕「迭」﹐同「疊」。堆積﹔重迭 [pile up]。如﹕迭羅漢﹔重巒迭翠﹔迭頭(加倍)。 我諗「重迭」係內地嘅寫法﹐傳統寫法係「重疊」。

叠 迭发音都唔同。我通常都系用 叠

迭读"秩"『dit』,指更迭或迭次(屡次) 叠读"碟"『dip』或"踏"『daap』,指重叠或折叠 都差几远喔 类似重有"订同定",我就觉得粤语入面唔会捞乱! em7:

itxu2k在2005-06-22 16:48:43說道:[br]迭读"秩"『dit』,指更迭或迭次(屡次) 叠读"碟"『dip』或"踏"『daap』,指重叠或折叠 都差几远喔 类似重有"订同定",我就觉得粤语入面唔会捞乱! em7:
“订”“定”粤语读音的确一样喎。 你上面提到“折碟”,我又谂起类似嘅一对字:“折”同“摺”,普语一样,粤语有别。

重疊,好少用“重迭”。 訂與定粵音確實一樣,但普遍嚟講習慣將“訂”讀deng6,將“定”讀ding6。 廣東電視珠江臺新聞都有提過收取“訂金”與“定金”之別。不過我冇留意呢篇報道,應該講聽完之後都係唔明。總之就有講過啦。通常都讀“訂造乜乜”“定咗落嚟就去落訂”。

anl在2005-06-23 00:35:43說道:[br]重疊,好少用“重迭”。 訂與定粵音確實一樣,但普遍嚟講習慣將“訂”讀deng6,將“定”讀ding6。 廣東電視珠江臺新聞都有提過收取“訂金”與“定金”之別。不過我冇留意呢篇報道,應該講聽完之後都係唔明。總之就有講過啦。通常都讀“訂造乜乜”“定咗落嚟就去落訂”。
我讲唔同音就系呢个意思,我系完全唔会将"订"读『ding6』或将"定"读『deng6』 简单讲 "订"系book "定"系confirm 好易分啫 有部分词可能捞乱来用都唔会错,但系噉唔等于两个字一样嘛