QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 2909|回復: 3

[正字本字] 「悉」字有無可能?

請教下各位前輩,怎解大家都係用「曬」蒞表示「全、盡」之意思?

重有喔,個「悉」有無可能係多音字,有【sik】之音,又有【sai3】之音。

因為佢有個意思係「全、盡」,我覺得用佢來表示「【sai3】」字好過「曬」。

就好似我等話:"I have given you all I owned."  寫成「我有嘎,都畀悉你啦。」

前人肯定研究过

悉有知道嘅意思。

<动>
详尽地叙述 [elaborate;expound]
书不能悉意。――汉·司马迁《报任安书》
详尽的知道,了解 [know;learn]
文亦宜然,随时变改,难可详悉。――南朝梁·萧统《文选》序
亟相亮其悉朕意。――《三国志·诸葛亮传》
又如:欣悉(高兴地详尽了解);洞悉(很清楚地知道);熟悉(知道得很清楚);来函敬悉;探悉;惊悉;详悉(详细知道)
尽其所有 [use up;try one's best]
以公之与民已悉矣。――《谷梁传·宣公十五年》。注:「谓尽其力也。」
悉浮以沿江。――宋·司马光《资治通鉴》
又如:悉锐(尽其全部精锐);悉甲(尽其甲兵);悉索(尽其所有;搜括)

原帖由 sokyantat 於 2008-7-6 08:59 發表 請教下各位前輩,怎解大家都係用「曬」蒞表示「全、盡」之意思?   重有喔,個「悉」有無可能係多音字,有【sik】之音,又有【sai】之音。   因為佢有個意思係「全、盡」,我覺得用佢來表示「【sai】」字好過「曬」。 ...

我習慣一般用「晒」,例如「曬晒啲衫未?」

原帖由 sokyantat 於 2008-7-6 08:59 發表 請教下各位前輩,怎解大家都係用「曬」蒞表示「全、盡」之意思?   重有喔,個「悉」有無可能係多音字,有【sik】之音,又有【sai】之音。   因為佢有個意思係「全、盡」,我覺得用佢來表示「【sai】」字好過「曬」。 ...
悉字確有「竭盡」一意,不過讀音上都係無[sai3]音,得「息」一個音.

你呢個係一個好推測.佢有可能係本字.

我平時就係用「哂」呢個借字.