QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 4396|回復: 16

[純水無大礙] [转帖]食即食麵千其唔好煮緊麵落味粉!!

食即食麵千其唔好煮緊麵落味粉 千其唔好煮緊麵落味粉,因為味粉亦是味精既一種 ( 部份味粉比味精更濃 ), 當味精加熱致100℃ (水既沸點亦是 100℃ ) 或煮超過10分鐘之後便會轉變為 焦麩胺酸, 此物質有致癌作用, 對神經毒害會較大,長期食用會造成神經系統慢性中毒, 導致癌症之發生。 如果唔信既可以走去超級市場 羅包一丁、公仔、福記、超記或辛辣麵,睇下佢地既背脊, 有無教你係滾水既情況下落味粉,全部都係熄左火先落味粉架!!

Re:[转帖]食即食麵千其唔好煮緊麵落味粉!!

大件事!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 我成日煮緊落... em14: em14: em14:

我都喺涡,平时边有噤讲究吖?有时间讲究都唔洗食即食面啦!不过下次记得就唔喺噤落罗 em6:

这类让人长见识的生活常识文章,建议大家多发。

即食面使煮嘅咩?我不喽落好料之后冲啲滚水落去焗几分钟就得架啦。

同你倒咗热水先落粉咪一样,都唔睇清楚,人哋喺话等d水低过一百度以后先好放吖,噤就唔会产生化学作用啦! em6:

别小看吃快食面是件生活中的小事,一样是有步骤、有程序可言的。

high_hand在2004-09-25 00:23:03说道:[br]同你倒咗热水先落粉咪一样,都唔睇清楚,人哋喺话等d水低过一百度以后先好放吖,噤就唔会产生化学作用啦! em6:
乜水都会高过100度嘅咩? em3:

噤水会等于一百度嫁嘛,噤都拗,晕… em8:

high_hand在2004-09-25 19:06:56说道:[br]噤水会等于一百度嫁嘛,噤都拗,晕… em8:
通常一熄了火,水就只会小于100度了。

水唔可以高于一百度噤水蒸气可唔可以吖?

high_hand在2004-09-29 17:58:38说道:[br]水唔可以高于一百度噤水蒸气可唔可以吖?
无理由用蒸汽煮面0甘高难度啊? em8:

咪鬼同佢拗,条友仔包拗颈架。水蒸气都够胆死攞出嚟讲

方便面我一向都唔煮,都系直接用滚水泡.所以冇又使怕~~~ em20: em6:

原帖由 Kathy 於 2004-9-24 01:30 發表 食即食麵千其唔好煮緊麵落味粉 千其唔好煮緊麵落味粉,因為味粉亦是味精既一種 ( 部份味粉比味精更濃 ),當味精加熱致100℃ (水既沸點亦是 100℃ ) 或煮超過10分鐘之後便會轉變為 焦麩胺酸,此物質有致癌作用,對神經毒 ...

唔係嘛,我整日都係甘家喔.

原帖由 辉少 於 2004-10-28 07:44 PM 發表 方便面我一向都唔煮,都系直接用滚水泡.所以冇又使怕~~~ em20: em6:
我都系..我超級鐘意食方便面...
我不嬲都係煮完之後先落味粉~