QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 9233|回復: 13

[離「普」之言] 《撥亂反正》之廿八:踹单车VS骑自行车

其实,我哋一直都讲踹(jaai2)单车,唔知几时开始,讲成踩单车,甚至讲骑自行车。听下许冠杰嘅《大家跟住唱》里面嘅歌词「大众jaai2单车郊野上」就知嘞!

踩单车好似都冇讲错,其实系我哋唔知道有个踹(jaai2)字,故此,最多写成、讲成踩单车。你估单车可以畀你踩咩?踹(jaai2)就唔同,出力噉踹(jaai2)落个脚踏度,驾(孔先生话要用驾先得)单车先会去;而你用踩,爱嚟踩人就得,有人跌咗落地,你走上去踩到佢尽,要佢永不翻身,噉就叫踩;而讲到骑自行车,唔使问阿桂,就更加之离谱。

我驚「踹線」~~~
踹死蟻…

段估唔會有人變態到用粵語講騎自行車啩?

乜踹同踩有分別嘅咩?可唔可以畀多幾個例子?嚟呢度解畫。

疑問&非行貨

「踹」睇極都唔似有jaai2呢個音。「撥亂反正」系列嘅理念同呢期有啲唔啱牙,主要係寫嗰啲已經成咗唔少人日常慣用語嘅粵音普語講法,呢期舉嘅例子太極端,事實上冇幾個人離譜到講「騎自行車」,所以今次嘅功課唔算行貨。

抛砖引玉吖嘛,唔系点引到你出嚟嗟?!

其实,更加之离谱都有,你睇下我写嘅《小袋VS细袋》,若非亲耳所闻、亲眼所见,你讲我都系半信半疑嗟。

字典度「踹」有/tsyn2/ /tsaai2/ /jaai2/ 三個讀音,其中/jaai2/係白讀
乜唔系「踩单车」咩?
你唔骑住架单车又点踹啊?呵呵.

原帖由 朱利安 於 2008-7-11 15:58 發表 你唔骑住架单车又点踹啊?呵呵.

骑住=静态,你骑几耐都得,反正驾车唔会自己郁动;

你踹jaai2,车先会去。

原帖由 外外星人 於 2008-7-12 12:32 發表   骑住=静态,你骑几耐都得,反正驾车唔会自己郁动;   你踹jaai2,车先会去。

講得啱~!幾有道理~

單單係「騎」,就好似「騎」木馬噉喺原地唔郁得~

原帖由 Jean 於 2008-7-12 13:48 發表 講得啱~!幾有道理~ 單單係「騎」,就好似「騎」木馬噉喺原地唔郁得~

事关畀自行车呢个名词误导咗,啲人以为骑住就可以自己行走嘅车,完全系永动机嘅翻版。

踹㊣講係:caai2   jaai2係異讀字!講caai2係㊣確!踹單車!

另外:畀係給予嘅意思(si3) ,俾:使、令到嘅意思!俾同畀唔好混淆!

怀疑踩字唔系粤语

原帖由 顺德水蛇粥 於 2008-7-9 14:24 發表 乜唔系「单车」咩?

<动>
踩踏;脚底接触地面或物体 [step on;trample]。如:踩油门;一脚踏在凳子上,另一脚踩在桌子上;别踩庄稼
走,行走 [walk]。如:踩软索(走绳。演员在悬空的绳索上来回走动,并表演各种动作)

康熙字典

【酉集中】【足字部】 ·康熙筆画:15 ·部外筆画:8

【篇韻】音葵。跳也。 又音劣。義同

跴coi2

【酉集中】【足字部】踹 ·康熙筆画:16 ·部外筆画:9
【廣韻】市兗切【集韻】豎兗切,??音剬。足踹也。【玉篇】足跟也。【淮南子·人閒訓】踹足而怒。【註】踹足,蹀足也。 又【廣韻】【集韻】??都玩切,音鍛。義同。

jaai2

caai2

cyun2

而家我记返起以前老人都系读:踩coi2