QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 10177|回復: 22

[正字本字] 籴米即系买米

籴米系用呢个籴。原来羊城晚报早就有讲《「籴」与「粜」》,呢位高人就系晓雯。                                                                          ↑

请厾入呢个网址查询!

啊,差啲漏咗,粵語字打法大全(2007賀歲版)系冇载入呢个字嘅。

籴,广州话读作「笛」。

我嗰邊一直都0敢講…特別係細嗰時,呢幾年好少聽阿媽講喇,漸漸都講成買。…舊年我同個東莞朋友講,佢當我怪獸吖!!!嗰種感覺屌Q難受…而家卒之可以理直氣壯哩。
我细个都讲籴米,而家真系好少可讲到,况且,以前系要籴好多米,家阵真系买少见少...
我嗰邊嘅音係敵!有少少唔同…重好多人講噃,可能撈佬少…

《每日一句與粵語有關之古詩詞》

原帖由 dada 於 2006-10-6 06:42 發表

糴 = 買(糧食)﹐讀dek6。例﹕糴米。

《左傳.莊公二十八年》﹕「臧孫辰告糴于齊。」

《孟子.告子下》 ﹕「五命曰:『無曲防,無遏糴,無有封而不告。』」

周曇《晉門愍帝》﹕「耕牛吃盡大田荒,二兩黃金糴斗糧 。」

《全唐詩》卷六百二十一 卷621_5 陸龜蒙《五歌.刈獲》﹕「古者為邦須蓄積,魯饑尚責如齊糴。」

漢 典 网

康熙字典

【莊子·天下篇】鳩籴天下之川。通作雜。

【左傳·莊二十八年】臧孫辰告糴于齊。

【疏】買穀曰糴。告糴者,將貨財告齊以買穀。

【孟子】無遏糴。 又檄糴,疾貌。

【潘岳·笙賦】懰檄糴以奔邀。

【揚雄·蜀都賦】糴米肥

【左傳·成十年】晉侯使糴茷如楚。

原帖由 外外星人 於 2008-7-2 23:23 發表 我细个都讲籴米,而家真系好少可讲到,况且,以前系要籴好多米,家阵真系买少见少...

以前係要憑糧票去糧站籴米,而加冇呢支歌仔唱啦,都係去超級市場度一包包咁買,所以而加叫「買米」。

其實「籴米」呢個詞已經有好耐歷史,喺魯迅嘅作品《少年閏土》入邊都曾經出現過呢個詞,我就係由嗰陣知道原來呢個詞係咁寫嘅……

傳統字係「」﹐唔係「籴」。

《說文》﹕

一、「﹐穀也。從米翟聲。他弔切。」《段注》﹕「按﹐當依《玉篇》徒的、徒弔二切。」

二、「﹐出穀也。從出從亦聲。他弔切。」

三、「﹐市穀也。從入從。徒歷切。」

有人話「」、「」同聲﹐其實都係「」字。

原帖由 dada 於 2008-7-3 15:23 發表 傳統字係「糴」﹐唔係「籴」。《說文》﹕一、「﹐穀也。從米翟聲。他弔切。」《段注》﹕「按﹐當依《玉篇》徒的、徒弔二切。」二、「糶﹐出穀也。從出從﹐ 亦聲。他弔切。」三、「糴﹐市穀也。從入從。徒歷切。」有人話「糶」、 ...
三個字肯定係同源,係因為意思而分字

睇返呢度

【莊子·天下篇】鳩籴天下之川。通作雜。

籴经已通糴???

原帖由 外外星人 於 2008-7-4 01:38 發表 【莊子·天下篇】鳩籴天下之川。通作雜。籴经已通糴???
咩叫「籴經已通糴」?

籴本身係糴俗字

「籴」(唔係「糴」)通「雜」﹐好似淨有《莊子.天下》一個出處。據我統計﹐《莊子》入便有十個「雜」字(《雜篇》篇名唔計)﹐好似冇理由前九個寫「雜」﹐第十個寫「籴」。

http://www.wenhuacn.com/zhexue/daojiao/dianji/zhuangzijishi/27.htm

拙風文化網評《莊子集釋》﹕「「杂」,释文云:本或作「?」,字书所无,疑是「籴」字烂脱右边,或六朝俗书省讹。籴,杂、宵谈二类对转(形亦相近)或本有作籴者也……」

按﹕簡化字「籴」、「杂」相似﹐小篆「糴」、「雜」左便都相似。

糶 讀 跳,表示糧食嘅賣出

糴 讀 趯,表示糧食嘅買入(同「笛」有唔同)

本樓正解!

dek6

原帖由 外外星人 於 2008-7-2 23:23 發表 我细个都讲籴米,而家真系好少可讲到,况且,以前系要籴好多米,家阵真系买少见少...

憑你嘅言行,我點都唔信你比我年長,「籴米」已經係我父輩嘅年代講咖喇 (市區嚟計),我睇你都係跟住啲大人講,我就唔信你比我了解市場。

「籴米」又唔係廣州話嘅專利,咁肉緊做咩。小學課文有篇《粜米》(葉圣陶著),嗰時老師好似有講過。

粜(tiu3)米:賣米 (賣出糧食);
籴(dek6)米:買米(買入糧食)。与粜米相对 。

原帖由 我阿媽個女 於 2008-7-3 12:36 發表   以前係要憑糧票去糧站籴米,而加冇呢支歌仔唱啦,都係去超級市場度一包包咁買,所以而加叫「買米」。其實「籴米」呢個詞已經有好耐歷史,喺魯迅嘅作品《少年閏土》入邊都曾經出現過呢個詞,我就係由嗰陣知道原來呢個 ...

不過「籴」咗冇幾年糧票就絕跡了,計劃經濟年代早已過去,而家重講「籴米」有啲不合時宜喇。

還記得香港從前小學教科書「現代國語」中,也有教導糴米與糶米的音義。印像深刻的還有 1976 年的港產片「跳灰」(販毒的故事),就被指出錯寫糶為跳了。

從前香港,賣米專門店(米舖)多的是,所謂糴米,故然是去買米,但當時香港人說糴米,並不單單指「買」,(內地則不得而知) 糴米一詞都附有「送米到家」的意思。如果急著要米,而打算自行提取,家人都會再加一句「自己拎埋返來」。所以,從前香港人所謂的「糴米」於今時今日改稱為「買米」,也不無道理。

原帖由 旺旺 於 2008-10-28 12:51 發表 還記得香港從前小學教科書「現代國語」中,也有教導糴米與糶米的音義。印像深刻的還有 1976 年的港產片「跳灰」(販毒的故事),就被指出錯寫糶為跳了。從前香港,賣米專門店(米舖)多的是,所謂糴米,故然是去買米,但當時香港人說糴 ...

哥哥仔,香港人都飲東江水大嘅,唔好下下搞到香港人好特殊好冇,米埔當時廣州都好多,就係超市盛行之后先越來越少嘅,阿誠哥呢方面係佼佼者啦,搞到咁多「下海」嘅士多、糧店老世「下崗」。

原帖由 gboss 於 28/10/2008 01:02 PM 發表   哥哥仔,香港人都飲東江水大嘅,唔好下下搞到香港人好特殊好冇

我無意搞到香港人好特殊,我只是指出我個人的經驗是來自香港,並不知道其他地方是否有相同意思;講跳灰當然要說港產片,以免不認識的人誤會是其他國家的影片。殊與不殊,只是你多心了。

你可否又講下,你所知的糴米也包含送貨的意思?

p.s. 哥前哥後三分險,「哥哥仔」一詞意帶輕蔑,請小心使用,以免他人誤會。