QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 4720|回復: 10

[問音問字] kang3字的寫法與意思

虛心請教大家幾個問題:

一、話一樣嘢好kang3嘅kang3字應該點寫,同埋佢嘅意思係乜嘢呢,係咪「好勁」嘅意思呀?

二、「立」字可以讀「lap6」同「laap6」,我哋如何區分呢?

三、「coe2到盡」嘅coe2應該點寫呢?讀音有冇拼錯?係咪去到好盡嘅意思呀?

多謝大家指點!!!

原帖由 youshangwei 於 2008-6-30 16:52 發表 虛心請教大家幾個問題:一、話一樣嘢好kang3嘅kang3字應該點寫,同埋佢嘅意思係乜嘢呢,係咪「好勁」嘅意思呀?二、「立」字可以讀「lap6」同「laap6」,我哋如何區分呢?三、「coe2到盡」嘅coe2應該點寫呢?讀音有冇拼錯?係咪去 ...

1.唔係「好正」咩?

2.立平日根本就唔讀[lap9],無嘢好區分

3.「扯」

許冠傑阿sam嘅歌詞入邊都有kang3字嘅出現,好多香港電影都曾出現過,大概係作「好勁」解吧。
「掯」 例如:你的確夠掯。 意思:你的確能幹。

之前CTV有個好heat嘅節目叫《歷史幾掯都有》,怕且呢個掯係借字,不過家陣已經約定俗成。

個「立」字,有時都會讀成lap6,例如「立立亂」,「立」發兩個音嘅情況都有。

《每日一句與粵語有關之古詩詞》

原帖由 dada 於 2007-12-5 22:34 發表

歷亂 = 亂、雜亂、胡亂。按﹕「歷亂」讀「立亂」。

《全唐詩》卷四十二 卷42_5 盧照鄰《芳樹》﹕「風歸花歷亂,日度影參差。」

《全唐詩》卷五十一 卷51_31 宋之問《折楊柳(一作沈佺期詩)》﹕「白花飛歷亂,黃鳥思參差。」

《全唐詩》卷九十一 卷91_4 韋嗣立《奉和初春幸太平公主南莊應制》﹕「歷亂旌旗轉雲樹,參差臺榭入煙霄。」

《全唐詩》卷一百五十八 卷158_5 賀蘭進明《行路難五首之二》﹕「鄰家思婦見之歎,蓬首不梳心歷亂。」

《全唐詩》卷一百七十五 卷175_12 李白《送韓准、裴政、孔巢父還山》﹕「相思若煙草,歷亂無冬春。」

《全唐詩》卷二百零四 卷204_12 朱逵《懷素上人草書歌》﹕「怪狀崩騰若轉蓬,飛絲歷亂如迴風。」

《全唐詩》卷二百三十五 卷235_26 賈至《春思二首》﹕「草色青青柳色黃,桃花歷亂李花香。」

《全唐詩》卷二百四十七 卷247_8 獨孤及《和題藤架》﹕「相思歷亂何由盡,春日迢迢如線長。」

《全唐詩》卷五百七十 卷570_5 李群玉《客愁二首之一》﹕「蕩漾春風起,誰知歷亂心。」

[宋]鮑照《行路難》:「剉檗染黃絲,黃絲歷亂不可治。」

[宋]陳人傑《沁園春(守歲)》﹕「篝燈自理征衣。正歷亂愁腸千萬絲。」

[元]張雨《宴山亭賦楊梅》﹕「纖手素盤,歷亂殷紅,浮沉半壺脂水。」

[明]徐弘祖《徐霞客遊記.遊雁宕山日記》﹕「東渡溪從之,忽峰回溪轉,深入谷中,則煙巒歷亂。」

《國語辭典》﹕「歷亂,形容雜亂,沒有固定的秩序或方向。唐.張仲素.塞下曲:『朔雪飄飄開雁門,平沙歷亂卷蓬根。』宋.歐陽修.漁家傲.八月秋高風歷亂詞:『八月秋高風歷亂,衰蘭敗芷紅蓮岸。』」

王亭之《考考個「歷」字》﹕「『歷』字何以會有『立』音?王力的解釋是,『歷』『立』在中州音為同音,可是廣府話卻有不同的變讀,一變為『力』,一則變如『納』。可是,『歷亂』一詞卻由秦漢時期傳入,廣府話對此音接受已久,所以就不讀為『力亂』,而跟著先輩相傳,仍讀為『立亂』。」

原帖由 dada 於 2008-7-1 01:39 發表 《每日一句與粵語有關之古詩詞》 《國語辭典》﹕「歷亂,形容雜亂,沒有固定的秩序或方向。唐.張仲素.塞下曲:『朔雪飄飄開雁門,平沙歷亂卷蓬根。』宋.歐陽修.漁家傲.八月秋高風歷亂詞:『八月秋高風歷亂,衰蘭敗芷紅蓮岸。』」王亭 ...
又学到嘢!!

「立」字發做[lap9]都應該係借音.

平時我地話「企立」個「音」恐怕唔多人會讀[lap9]

有人用「勍」,解強勁。說文解字:「勍,彊也。」左傳˙僖公二十二年:「勍敵之人,隘而不列,天贊我也。」,呢個好似好啲因為係形容詞。

「歷歷亂」,音「立立亂」,詞古老連音都古老﹗好﹗
喺香港,「kang3」通常系用來形容食物或飲料,尤指重口味,怪味或變咗味嘅嘢,總之越難入口嘅嘢就越「kang3」。例如:

飲用甴曱浸嘅酒
藥用火酒當酒飲
飲由十幾種飲料溝出來嘅飲品,例如:涼茶,奶,可樂,等等
喺夏天食超超辣嘅食物
食落咗十幾種醬汁嘅食物
食變咗味嘅食物或飲料

當然,間中亦有用來形容其他嘢嘅,例如:同件極品笠住個頭上牀亦為之「kang3」,難頂也。
之前CTV有個好heat嘅節目叫《歷史幾掯都有》,怕且呢個掯係借字,不過家陣已經約定俗成。
個「立」字,有時 ...
highyun 發表於 2008-6-30 23:34

有字典就是用這個字