QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 6979|回復: 12

[問音問字] 点解粤语字有咁多嘅多音字啊?

近日係网上揾到个比较权威嘅关于粤语读音嘅网站:《粤语审音配词字库》http://humanum.arts.cuhk.edu.hk/Lexis/lexi-can/
呢个网站非常系统,有香港語言學學會、耶魯、耶魯(正統)、黃錫凌、萬國音標、廣州、劉錫祥七个注音系统。总共有13060个,我大概统计下,单独音字有8303个,即系话,多音字差唔多有5000个!!!
收字範圍:本字庫以大五碼漢字為主要收錄對象。其中包括大五碼第一字面5401個漢字和第二字面7652個漢字。此外,另收錄7個倚天漢字。總收字數為13060個。
從語音概念看,本字庫所收的漢字可大分為兩組,分別稱為「單讀音字」和「多讀音字」。
單讀音字:在本字庫中,漢字 C 被稱為「單讀音字」,若且唯若它只有一個公認的粵語讀音;否則漢字 C 屬「多讀音字」。
多讀音字:所謂「多讀音字」,按照其字音與字義之關係,可以再細分為三類,在本字庫中分別稱為「破音字」、「異讀字」和「異讀破音字」。
任何「多讀音字」,若(a)其讀音當中至少有兩個表示不同的意義;而且(b)其讀音之間並未構成下文所述之異讀關係者,皆屬「破音字」。例如「覺」字,當讀如[gaau3]時,意指「睡眠」;若讀如[gok3],則意指「對刺激的感受和辨別」、「醒悟」等等。
任何「多讀音字」,若其讀音之變化並沒有構成字義之別,皆屬「異讀字」。例如「曙」字,分別被注上[cyu5]、[syu5]和[syu6]三個不同的讀音,但基本意義不變。
任何「多讀音字」,若(a)其讀音當中至少有兩個表示不同的意義;而且(b)其讀音中至少有兩個構成上述異讀關係者,皆屬「異讀破音字」。例如「藉」字,在粵語中有[zik6]、[ze3]和[ze6]三種讀法。當用以表達「依靠」之意時,分別被注上[ze3]和[ze6]兩個不同的讀音,兩者構成了異讀關係。當用以表達「踐踏」之意時,「藉」字讀[zik6]。換句話說,在「藉」字三個粵語讀音當中,至少有[zik6]和[ze3]兩者表示不同的意義 好多都系我未听过嘅,比如:寺发两个音:zi2,zi6,它:ta1,to1,费:fei3,béi3....
點解粵語有咁多嘅异讀字,多音字啊?

「睡覺」嘅「覺」字同「覺得」嘅「覺」字,普通話發音亦唔一樣。

本身呢個字就係多音字。

我本想做个粤语词语的读音码表,我找了一个四万多词组的词库,经过程序算出了一万多组码表,剩下三万多组都是因为词组中有多音字而无法确认词组的读音。

你舉嘅例入面............

1.有好多根本係漢語異讀,如:覺,費,藉

2.調化為陰上,有時表達唔同意思,有時係文白異讀.......如:寺

3.根本係漢語古今異義而異讀,如:它

你啲例真係唔係好掂/............

呵呵,见笑喇,我嘅母语唔系讲粤语嘅,只系基本识听,不过我好中意粤语。因为我想做个粤语嘅码表,但捻唔到粤语嘅多音字(异读字)咁多。

以下嘅字读音多达6个(广州拼音方案):

啊 a2 a3 a4 ha2 ha4 
阿 a2 a3 nga3 ag3 o1 ngo1
苴 ca1 ca4 za2 za3 cêu1 zêu1
那 na5 na6 no1 no4 no5 no6
凹 wa1 ao1 ao3 ngao1 leb1 neb1
欸 ai2 ei2 é6 ié6 oi1 oi2
黮 dam6 tam2 tam3 tam5 tan2 sem6
拚 fan1 fen3 ping1 pun1 pun2 pun3
莞 guan1 gun1 gun2 wun1 wun2 wun5
攒 zan2 zan6 cün4 zün1 zün2 zün6
堨 ad3 ngad3 oi2 oi3 ngoi2 ngoi3
踅 zei6 ci3 zid3 cüd3 yüd6 züd6
厂 em1 ngem1 ho1 hon2 hon3 ngon6
捻 nen2 nim1 nim2 nim5 nin2 nin5
咯 ked1 lo1 lo3 gog3 log3 log6
敦 diu1 dêu1 dêu3 dêu6 dên1 dên6
垫 dim3 din2 din3 din6 zin3 dib6
从 cung1 cung4 sung1 zung1 zung3 zung6

粤语字多音字(异读字)多达五千几个!!

,狂晕!!

原帖由 tianyagukexie 於 2008-6-30 18:07 發表 呵呵,见笑喇,我嘅母语唔系讲粤语嘅,只系基本识听,不过我好中意粤语。因为我想做个粤语嘅码表,但捻唔到粤语嘅多音字(异读字)咁多。以下嘅字读音多达6个(广州拼音方案):啊 a2 a3 a4 ha2 ha4 阿& ...
睇過你上面堆例,我都暈.........

譬如:从 cung1 cung4 sung1 zung1 zung3 zung6

欸 ai2(ai3?) ei2 é6 ié6 oi1 oi2

只有上面一個音係常用,其他音我係一次都未聽過.............

上面列舉嗰啲所謂多音字,有好多音係古字通假音,平時基本冇機會噉讀。

審音配詞個使用凡例都講得幾清楚啦:http://humanum.arts.cuhk.edu.hk/Lexis/lexi-can/guide.php

好明白樓主做粵語輸入法碼表遇到多音字嘅問題。

我亦係苦無對策啊。

原帖由 highyun 於 2008-6-30 23:31 發表 上面列舉嗰啲所謂多音字,有好多音係古字通假音,平時基本冇機會噉讀。審音配詞個使用凡例都講得幾清楚啦:http://humanum.arts.cuhk.edu.hk/Lexis/lexi-can/guide.php ...

虽然你讲我举嘅例子好多系古音,但系审音配词全部都收入去,我要用时候就只能一个个挑出来。况且我系举嘅例子系要说明粤语嘅多音字多嘅程度,唔系平时有冇机会读嘅问题。生成词组嘅读音系由程序生成嘅,程序并冇办法判断边个字系古音,边个字平时冇机会读到,只可以将每个字嘅所有读音都参与运算,生成多个组合,再由人工挑选出正确嘅读音。呢个亦都系最棘手嘅难题,唔知你可唔可以理解我写呢篇贴嘅道理?

原帖由 tianyagukexie 於 2008-7-3 09:32 發表 虽然你讲我举嘅例子好多系古音,但系审音配词全部都收入去,我要用时候就只能一个个挑出来。况且我系举嘅例子系要说明粤语嘅多音字多嘅程度,唔系平时有冇机会读嘅问题。生成词组嘅读音系由程序生成嘅,程序并冇办法判断边 ...
平時唔用,就即話唔係粵語嘅多音

搞都咁多個音,恐怕都係字庫入面人手操作時候嘅問題.

將太多唔存在粵語嘅音收埋

所有嘅多音字同埋异读字加埋有5000左右多,我都想将嗰啲平时唔用到嘅音收埋,但我对粤语嘅读音重唔系好熟,好多还不敢确定。
尽量少收,若果有需要,日后再补充。噉做得唔得呢?
個人認爲,粵語有咁多異讀,同粵語嘅規範工作做得比較遲,比較慢,規模比較小有關!