QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 17789|回復: 14

[正字本字] 求「leon骨」的正字。

求「leon骨」的正字。

最近听两个阿婆对话。。说。。。。
「XXXX leon骨 leon倒gau骨鬼噉乾淨,比狗都唔食啦 。」

[loen]我未聽過

我由細到大都係[loe1]骨

粵語「噒」字冇錯入咗Unicode﹐《廣州話方言詞典》同《現代標準漢語與粵語對照資料庫》都係用「噒」。

不過 《集韻》話「噒」係[舌單] (「言不正」)。

《康熙字典》引用《集韻》﹕「噒﹐靈年切,音蓮。與[舌單]同。詳舌部[舌單]字註。」

《漢語大詞典》﹕「噒﹐見『噒噒』」﹔「噒噒﹐象聲詞。唐牛殳《琵琶行》﹕『若似長安月蝕時,滿城敲鼓聲噒噒。』」

原来如此啊~~~~~~~~
居然是「噒」阿`~~~~~~~~~~
因为在比较后。。我还以为没有这个字啊
谢谢各位了。
原帖由 dada 於 2008-6-30 04:34 發表 粵語「噒」字冇錯入咗Unicode﹐《廣州話方言詞典》同《現代標準漢語與粵語對照資料庫》都係用「噒」。不過 《集韻》話「噒」係[舌單] (「言不正」)。《康熙字典》引用《集韻》﹕「噒﹐靈年切,音蓮。與[舌單]同。詳舌部[舌單 ...
簡單來講,「噒」字都不過係借字

loen2  就是「吮」的意思。。。

脔?脔取骨上嘅肉?

我懷疑 loen1 就係 「吮」。
吮,從口充聲。
充,鄭張尚芳先生上古擬音為lunʔ,潘悟雲為[g]lunʔ 。
吮,鄭張尚芳先生上古擬音為zlonʔ,潘悟雲為sglonʔ 。
北方話保留了複輔音中的 s 成分,廣州話保留了 l 成分。這就有點類似於 艦 粵語讀 l 聲母但北方讀 j (由 k 進化來)。
疑是捋lyut,入聲.
講lui2骨。。。
[loen]我未聽過

我由細到大都係[loe1]骨
中二仔 發表於 2008-6-29 15:13

點會未聽過啊?loen係指對骨頭嘅咀嚼,但亦只係對骨頭。loe骨係將骨頭吐出來,兩者唔一樣嘅。
講時講,個loe1字我都沒會,請教請教
講真,我都唔曉爾個字。但可以嘅話,我或者會去查探佢嘅本字正字。

RE: 求「<loen 55>骨」的正字。重有<loe 55>骨、<loe 35 loe 35>脷

而家實驗兩種標調法同時標上:跨方言共用音值數字(厾),同埋跨方言共用「平上去入」上標符號(厾)

<lôen 55>:樓上話俗字「噒」,本字「吮」。

<lôe 55>:有尐人寫做「(口累)」,即「螺(音<lô 21>,偶見<lôe 21>,方音入主?)絲」個「螺」改做口字邊。

<lóe 35 lóe 35>脷:說話口齒不清,又係邊個<lóe 35>呢?