QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 6598|回復: 9

[資料收集] 粵語ABB結構顏色大派對

粵語講顏色,有種ABB結構,又得意,又好聽,大家又嚟玩下咯:

紅卜卜

黃「gam3」「gam3」

青BB

黑掹掹

白恤恤

藍「gwang3」「gwang3」

暫時係唸到咁多先,你地又點啊~~??開**啦~~~~~~~~~

旧桥!呢次我帮你唔到,系都睇完呢张帖先啦!

黄俊英相声《广州话趣》度有好多……

青擒擒先得嘎……

原帖由 tonybean 於 2008-6-25 21:55 發表 黄俊英相声《广州话趣》度有好多…… 咪青擒擒先得嘎……

1-係啊係啊,我就係凸然唸起呢個相聲(黃俊英同楊達嘅),跟住就查帖睇下有冇相似或者相近嘅,

2-外外星人俾我睇嗰個帖係ABB結構詞彙集,不過唔係單指顏色,我亦有睇過嗰個帖,結果都係冇乜顏色詞語,所以就發帖出嚟,

3-其實我呢個帖仲有一個求各位高手正字嘅意思,有好多顏色講就識講,寫就寫唔出,所以除咗收集之外仲希望知得更多咁咯~~~~

本來呢D說話應該喺1樓度寫,點知我開帖嘅時候俾人嘈嘈我,打斷曬D思路,搞到唔記得咗寫低……

讲到颜色,其实粤语真系有好多种表达方式,但若果下下要写成文字,睇怕都几难。

用住呢两个先:

黑黢黢 即系黑色

黄黚黚 黚-浅黄黑色(?)

有新料!

dada提供一个好网站

過檔熱身

記得集思廣益類嘅帖過檔咗嚟呢邊或初級書院嘅「資料收集」主題。繼續玩好呢啲game啦。

阿彭生话:

黑鼆鼆
孔先生舉嗰堆我有一半都未聽過........

黵、烏

讀若林去聲『唐韻』當敢切。笠上聲『說文』大污也。『廣韻』大污垢黑。粵語重言以形容其黑。

讀若卒。烏黑之狀。『唐韻』『集韻』並蘇骨切。『按朱子語錄』若上面著巾布袍。裏面著布襖。便是內外黑地。

、白

讀若料『唐韻』力小切。『玉篇』面白也。

讀若懵平聲。白之形狀。『說文』麴生衣也。麴衣白色。故用為白色之形狀。故白曰白

眼看不清楚謂之茶。『李涉詩』趁愁得醉眼麻茶。是者。黑之形狀。又黑麻麻讀若媽。

讀若棖。紅色也。『正韻』音情。『說文』赤色。『詩經』魴魚尾。棖情雙聲。

黃緗

『說文』帛淺黃色。粵以形容黃色。曰黃。無異以墨形容黑色。曰黑墨墨。同一意義。

赤赩

讀若或上入聲『說文』大赤也『集韻』郝格切。音同。『蜀都賦』丹沙熾出其坂。