QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 31597|回復: 28

[粵語拼音] Jyutping(粵拼)詳細教程

Jyutping方案是粵語協會指定的統一方案,本網及討論區之所有教程,以及由本會開發之輕鬆粵語輸入法均採用此套方案。本文對每個聲、韻母及聲調配置真人發聲,幫助讀者更快掌握。

請入此網址瀏覽詳細完整教程

多謝HIGHYUN,辛苦晒!

好有用~KEEP住先~!慢慢一個一個聽同分辨。。。。

thank you!!!

老早就留意到

请睇——吹水有益

↑

请入呢个网址查询!

學緊

做得好!但有幾處疑問:

點解【et】同【ek】讀成【iet】同【iek】啫?

間中使用咗不同人錄的音頻,點解不作統一發音?

音量時高時低,希望進一步改進。

唔见0既???
好嘢,我中意!!
試聽唔到吖~~~
谢谢啦。。学习中
xiexie a

- -

- - 有没有能把普通话翻译成广东话的软件?

拿分

- -

楼主能不能发个香港粤拼同广东拼音的对照?

原帖由 rafael77_7 於 2008-8-24 23:17 發表 楼主能不能发个香港粤拼同广东拼音的对照?

广东话韵母全表
左边 PENKYAMP 右边 JYUTPING
Penkyamp Jyutping 韵母拼法对照表

爸 a=a 大 ai=aai 跑 au=aau 男 am=aam 眼 an=aan 硬 ang=aang 集 ab=aap 辣 ad=aat 白 ag=aat

睇 ay=ai 口 aw=au 飲 amp=am 新 ant=an 等 ank=ang 十 ap=ap 一 at=at 黑 ak=ak
啦 ah=JYUTPING无法表示

車 e=e  掉 eau=eu 舔(白读) em=em 餅 eng=eng 夾 eb=ep
ed=et eg=ek

肥 ey=ei 明 enk=ing 食 ek=ik

靴 eo=oe  想 eong=oeng  藥 eog=oek 曰 eod=oet

書 eu=yu 短 eun=yun 月 eud=yut

知 i=i 少 iu=iu 點 im=im 面 in=in  葉 ib=ip 熱 id=it

坐 o=o 開 oi=oi  乾 on=on 講 ong=ong 渴 od=ot 學 og=ok 

做 ow=ou 佢 oy=eoi 蠢 ont=eon 出 ot=eot 用 onk=ung 六 ok=uk

苦 u=u 杯 ui=ui 門 un=un  活 ud=ut

唔 m=m 五 ng=ng

注: 每一行入边嘅韵腹属于同一个音位(可能有一个音位但读成唔同音素, 但系同一个音位. JYUTPING 唔能够做到用统一嘅字母表示同一音位)

睇下:

"救命"

广东话拼音字输入软件」发布! 欢迎下载!
粵拼、字碼及輸入法 Cantonese Computing
广东话元音分类嘅两大系统  "同"  粵語元音音位數目  "
其他几篇喺度:
唐话罗马字第二式
对于唐话罗马字声调符号嘅异议
教育學院拼音方案 vs 香港語言學學會粵語拼音方案
粵語元音音位數目
最近發現,廣州話多咗一個入聲!
粵語羅馬字
[原创]广州话九声八卦图(图解广府话九声调)
求一份粵語拼音表!!!

"简明广州音字典"使用的"广州话拼音方案"
《简明广州音字典》编写出版的缘
音素和音位
广州话的文白异读及其在拼音方案上的表示法

將「明」韻腹歸入「先」韻腹的音位是不可行的。
Penkyamp Jyutping 声母对照表

波 b-b 破 p-p 摩 m-m 科 f-f

打 d-d 他 t-t 拿 n-n 啦 l-l

交 g-g 靠 k-k 孝 h-h 咬 ng-ng

瓜 gu-gw 跨 ku-kw 

知 j-z 痴 c-c 师 s-s

也 y-j 华 w-w

注: 只有三处唔同

下表: Penkyamp 和 JYUTPING 最直截了当的比较: 1. 声母的"越卒进帅曰将"表 和 2. 韵母的"戚冲出吹"表

表一, 声母:

Y 系拼音同 J 系拼音嘅旗帜

Y 系拼音旗帜 (左唐话罗马字, 右PENKYAMP)           
 J 系拼音旗帜 (左JYUTPING, 右教院)
越 yuet     yeud
卒 joet      jot
进 joen     jont
帅 soei      soy
曰 yeot      yeod
将 jeong    jeong
越 jyut         jyt
卒 zeot        dzoet
进 zeon       dzoen
帅 seoi        soei
曰 joet        joet
将 zoeng     dzoeng

注: 唐话罗马字

表二, 韵母

拼音同耶鲁系嘅简单概括

Penkyamp
嘅旗帜
耶鲁, 黄锡凌,JYUTPING  系嘅旗帜
Ek      戚
Onk   冲
Ot      出
Oy     吹

Ik     戚
Ung  冲
Eot   出
Eoy   吹

多謝分享

其實唔知邊個教程完善啲啊,可以作為教育小朋友嘅教材

好嘢,我中意!!
有个请求。楼主能不能修正一下给出的那个教程页面的发声部分的代码,使其能支持 firefox 浏览器?另外,每每在论坛上看见粤拼的发音,如 baa1 这样的,很想知道它的读音是怎样的。有没有方便的工具,直接选中这个发音之后就能很简单地听到其读音?可以参考一下汉典这样的做法:http://www.zdic.net/tools/
如果能实现,可以让很多人受惠的,先行谢过。