QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 2284|回復: 2

[感情人生] 这是一个国度

上星期日剪完发,一个人响花园酒店旁边嗰间茶餐厅度食快餐,突然听到一阵嘈杂声,于是循声望过去,见到一对黑人男女,用英文要求个餐厅侍应帮佢买支「蒸馏水」,个茶餐厅侍应唔识听英文,啱好黑人男女隔离台有华人同佢地做翻译,个侍应先明白。

个茶餐厅嘅规矩都系先响柜台畀咗钱,然后有侍应送餐畀你,嗰兩個黑人哥哥姐姐已经有嘢食紧,想要多支蒸馏水,就系唔肯去柜台畀钱,坚持要用英文叫侍应同佢地买。

呢个时候我谂起有一次坐巴士,有个黑人女人上车后,临时发现无散纸畀车费,于是呢个黑人阿姨好优雅噉,抓住一张纸币扬一扬,用英文向「在坐」嘅中国人问,边个有散纸帮佢「唱」开张纸币---连个「请」字都无讲---即时有五六个中国阿婶阿母哥哥姐姐响应抄袋帮佢搵散纸。睇见我就眼冤,连D黑鬼都可以响中国打横行,如果你试下唔带散纸出街搭车,睇下有几多个中国人会帮你。

顶你个肺我无眼睇,我坐嗰間茶餐廳有埋报纸睇嘅,我攞咗份〈南都〉嚟睇.....

想旁鬼佬??
阿边个话斋:将乜人切片。 查实,乜人唪ceoi好难闻,好恶顶。