QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: kumkee

[語音研習] [原创]广州话九声八卦图(图解广府话九声调)

http://bbs.cantonese.asia/viewthread.php?tid=11180&extra=page%3D1&page=2

广东话入边有两组元音: 长宽或长 A, O, E, EO, EU, U, I,      同短窄 A- O- E-
所谓"长宽", "短窄", 其实而家已经唔系读嘅时间长短决定喇. 但系, 长宽元音在广州话发展过程中, 确实系因长度关系而形成同一类型. 所有长宽或长元音可以自成开音节. 而短窄其实不能自成开音节. 呢个系长宽或长同短窄嘅一个首要区别.

A O E 呢几个长元音同短嘅 A- O- E- 对应, 明显有"长者阔, 短者窄"嘅对应关系. "兵"腹同"逼"腹唔系因为佢哋系复元音 [ei] 啊, 正系因为佢哋系短窄嘅单元音, 先会系比"柄", "石"嘅韵腹明显窄啲, 完全唔同嘅音位咖吒. 同时, "卑"呢个字嘅韵母系个复元音 [ei] , 而呢个复辅音嘅韵腹同"兵", "逼"韵腹完全一样. 当然, "卑""兵""逼"嘅韵腹同"柄"嘅韵腹本来就系完全唔一样, 属于唔同两组嘅音位来嘅. 你无理由话"兵", "逼"嘅元音部分系个嘴型由宽而窄, 由两部分组成嘅复元音啩!

EO, EU, I, U 本身无佢哋嘅短对应, 无所谓讲乜"阔窄对立". 但系佢哋同 A O E 一样属长呢度无假.

第 二个区别就系, 广州话中, 有一类词汇叫"汉语词", 呢啲词汇同"粤字词"系对立嘅. 粤字词有好多系从壮侗语系借来嘅借词, 有唔少系谐读嘅口语化嘅汉语词, 有唔少系象声词, 亦有唔少系乡下粤语(外片粤语)或第啲汉语方言借入广州话, 从而唔遵守"汉语词"语音规则嘅.

但 系, 单从汉语词来睇, 佢哋今日语音系统嘅形成, 几乎系一脉相承, 好似几千年前就殖民广东嘅一班中原移民, 一直对外封闭, 唔接受周围民系掺入, 从而保留严格内部关系一样. 呢啲汉语词入边, 就保留咗一个叫"长清入低, 短清入高"嘅规律. 亦就系, 汉语词入边, 清入音节如果有长宽或长韵腹, 必然读第三调, 亦就系"发"调. 清入音节如果有短窄韵腹, 必然读第一调, 亦就系"忽"调. "粤字词"系唔使遵守呢个汉语词嘅规律嘅. 而汉语词入边, 只有"必"自无遵守呢个"必然规律". 乜都"必然"就差个"必", 咁好讽刺. 然而汉字词呢个规律就系"然". 就系咁样, 无得点解.

汉语词清入读乜调, 系检验一个元音系"长宽或长"定系"短窄"嘅另一个标准.

可怜

我也很喜欢这些语言,可是就讲不来
原帖由 雲淡風輕 於 2008-6-21 14:12 發表 我現在先知道廣州話係陰陽調和.與天地通韾
汗,暴汗

驟眼睇落,產生嘅第一個問題係點解你用先天八卦圖而唔用後天(當然,係驟眼,未經深思)去你MSN空閒睇到釋圖第一句就係解答呢個問題,噉唔使問啦。

但係產生咗第二個問題。據我所知八卦嘅陰陽劃分係按兩儀(陽、陰)各加陰、陽一爻變四象(太陽、少陰、少陽、太陰),四象再喺上面各加陰、陽一爻變八卦。八卦中由太陽、少陰化出嘅乾、兌、離、震屬陽,由少陽、太陰化出嘅巽、坎、艮、坤屬陰,而唔係按你嗰種陽爻多就屬陽,陰爻多就屬陰嘅方法分個喎~

潑下冷水先,乾嘅正確位置係西北。

以前一直只读出六个音,今日终于知道另外两个音勒。

仲要慢慢研究,多谢先!

原帖由 羊城惜花人 於 2008-8-6 23:57 發表 驟眼睇落,產生嘅第一個問題係點解你用先天八卦圖而唔用後天(當然,係驟眼,未經深思)去你MSN空閒睇到釋圖第一句就係解答呢個問題,噉唔使問啦。 但係產生咗第二個問題。據我所知八卦嘅陰陽劃分係按兩儀(陽、陰)各加陰、陽一爻變 ...
冇错,八个卦阴阳係睇第一才天爻嘅阴阳而定。 不过我当时冇考虑到声调嘅阴阳同八卦嘅阴阳会有唔同。我估可能係入声嘅特殊性。 我有时间亦会试试用八个卦嘅阴阳重新排下,睇下会唔会一样噉高低分明。 多谢指出呢一点。噉耐以嚟都冇人发现。
原帖由 紫凤凰 於 2008-8-7 17:34 發表 潑下冷水先,乾嘅正確位置係西北。

呢种排法係后天八卦图。九声八卦图所取嘅系先天八卦。至于点解用先天八卦,正文有解释。

完全茫然······我是新人···一直搞不懂粤语声调到底怎么弄······鬱悶···

成个八卦图都画错晒,连阴阳都未识分,好心啦!

原帖由 羊城惜花人 於 2008-8-6 11:57 PM 發表 驟眼睇落,產生嘅第一個問題係點解你用先天八卦圖而唔用後天(當然,係驟眼,未經深思)去你MSN空閒睇到釋圖第一句就係解答呢個問題,噉唔使問啦。但係產生咗第二個問題。據我所知八卦嘅陰陽劃分係按兩儀(陽、陰)各加陰、陽一爻變 ...

佢个图既唔系先天八卦,又唔系后天八卦,颠倒晒阴阳,真系唔知佢想点!

原帖由 卢总 於 2008-9-23 23:43 發表 佢个图既唔系先天八卦,又唔系后天八卦,颠倒晒阴阳,真系唔知佢想点!

非常多谢你嘅意見,所有大家提出嘅漏洞,都尽量会响新版嘅九声八卦图采纳,当然亦重点包括阴阳两入声嘅位置。
欢迎大家继续提出意見同揾出漏洞,等新版可以更加完善。
原帖由 羊城惜花人 於 2008-8-6 23:57 發表 驟眼睇落,產生嘅第一個問題係點解你用先天八卦圖而唔用後天(當然,係驟眼,未經深思)去你MSN空閒睇到釋圖第一句就係解答呢個問題,噉唔使問啦。 但係產生咗第二個問題。據我所知八卦嘅陰陽劃分係按兩儀(陽、陰)各加陰、陽一爻變 ...

对于网友羊城惜花人提出嘅呢个问题,我有一直考虑。解决呢个问题有三个可能:

1) 我一直想尝试对9声重新排序,但发觉只有原有排序可以高低阴阳分明。大家亦可以帮手谂下其他可能排法。

2) 由1)令我再度怀疑是否入声特殊。但阴入与阴平调值相同,好似就唔会有乜特殊。

3) 再有就係巽震二卦嘅阴阳性。约定俗成係以第一爻阴阳定卦嘅阴阳,所以有巽阴震阳。后來我开始探讨此阴阳分法嘅理据,发现易学界亦有不同意见。就连孔子作《易传》时亦留有该问题嘅疑問。具体请睇中國哲學會论坛嘅文章《八卦真情》(可能要读埋前面一节嘅《伏羲八卦》至可以完全理解该节)。我已經响该处提出左九声八卦图嘅有关疑问,最新情况可以到该论坛查看。若按该文章作者嘅睇法,粤语九声调就好似比约定俗成更清楚识分八卦嘅阴阳。就算事实并非如此,由于八卦嘅阴阳分法有不同意見,我地仍可以认为入声嘅阴阳不一定要同巽震二卦阴阳,而仍可以係由阳爻数多寡嚟定。

对于有網友提出九声八卦图究竟係未先天八卦,我谂我应该唔使回应挂。大家去google图片搜一下「先天八卦」,揾几个出嚟同九聲八卦对照下,就可知晓。

九声八卦图嘅新思考就咁多,有新谂法时我会第一时间发上嚟。 [ 本帖最後由 kumkee 於 2009-2-6 03:35 編輯 ]
我觉得目前的排列已经很适合广州话的音调系统了。

我认为把去声与入声对调一下较好:入声放在水平线上,阴入在右边(坎),阳入在左边(离);右上角是阴去(巽),左下角是阳去(震)。这样就阴阳和谐了。

牵强附会的话,也可以符合天地至理。古汉语平入可与太阴阳相对,上去与少阴阳相对;普通话平声可对太阴阳,上声去声对少阴阳,还有一个轻声放在中间(仿八卦里的中入),可以说,普通话符合五行至理。
由此可以看出,五行八卦的思惟是平面的,一般有四个或八个方向;而123456789的思惟是线性的,只有两个方向。
七色加黑白,恰好九色,可与粤语九声对应。黑对阴入,白对阳入,中入对黄色(居中的原色),平声对红、蓝(两种原色),剩下的或者按阴阳或者按上去对冷暖色,也可以安排得很合理。

入声放在水平线上,阴入在右边(坎),阳入在左边(离);右上角是阴去(巽),左下角是阳去(震)。这样就阴阳和谐了。牵强附会的话,也可以符合天地至理。对一华 發表於 2009-10-22 21:31

冇错牵强附会确实可以摆正阴阳。但高低就唔合理啦。要兼顾两者,唯一就只屏弃约定俗成嘅「巽阴震阳」。可惜台湾中国哲学会论坛做过改版,已经删去左我上面引用嘅「巽阳震阴」嘅论证。

普通话平声可对太阴阳,上声去声对少阴阳,还有一个轻声放在中间(仿八卦里的中入),可以说,普通话符合五行至理。对一华 發表於 2009-10-22 21:31

八卦嘅特点係阴阳(而且係三爻阴阳),而五行係相生相克。古汉语八调有四对阴阳,而现代普通话五声却没有相生相克嘅关系(至少本人睇唔出)。

黑对阴入,白对阳入,中入对黄色(居中的原色),平声对红、蓝(两种原色),剩下的或者按阴阳或者按上去对冷暖色,也可以安排得很合理。对一华 發表於 2009-10-22 21:31

颜色符合八卦其实唔惊奇。因为所有颜色都可以用三种基色RGB(红绿蓝)嘅不同深浅去调出离。电脑就用6位16进制数字(000000~ffffff)表示16嘅6次方种颜色(16,777,216种),而其中每两位(00~ff)就代表每种基色嘅深浅。如果我地唔用两位16进制去表示基色,而改用一位二进制(0~1)嘅话,咁RGB总共可以得出2嘅3次方(000~111)种颜色出离。冇错,即係八种。而且每种都有自己RGB嘅阴阳,咁就正好符合八卦三爻阴阳啦。
汉语的声调一般都按 平上去入 来排列,按实际音调高低来排列意义不大。有些地方阴上是高平调,有些地方阴去是高平调,是不是又要重新排列一番?

我那句 牵强附会 是另起一段话,有感于传统文化中什么东西都要附会上阴阳五行八卦。九个东西,排成一个正方形。这样排,很直观,也很立体,给他安上一个好听的名称 九宫 也不错,但如果硬要牵扯上几千年前从洛河里爬出的某只大龟身上,这就有些说不请道不明的意味了。
汉语的声调一般都按 平上去入 来排列,按实际音调高低来排列意义不大。有些地方阴上是高平调,有些地方阴去 ...
对一华 發表於 2010-3-12 12:16

首先,本图所作时灵感本来就是来自如RGB一样的分八调(原暂忽略中入声),而并无考虑高低,音调高低分明只是意外收获。其次,图注明是广州方言,并没有考虑其他地方方言。

我那句 牵强附会 是另起一段话,有感于传统文化中什么东西都要附会上阴阳五行八卦。九个东西,排成一个正方形。这样排,很直观,也很立体,给他安上一个好听的名称 九宫 也不错,但如果硬要牵扯上几千年前从洛河里爬出的某只大龟身上,这就有些说不请道不明的意味了。对一华 發表於 2010-3-12 12:16

我也同意,好多传统文化都附会到阴阳五行八卦上,就如你的普通话五行例子。不过传统声调分法就不一定系属于呢种附会。例如两个平声,高调者为阴,防女性;低调者为阳,防男性。呢个同周易将万物分类嘅哲学原则完全吻合。呢个亦系我做此图嘅原动力,亦都系后来我想保留高低结构嘅原因。至于点样可以同RGB一样咁明了三个爻,就有待商榷。
而意外得出高低分明呢点就更加令我从另一个角度怀疑约定俗成嘅「巽阴震阳」,考虑系未呢个俗成先系附会。
我頂呢篇文!!!!
精品中嘅精品!!!!
版主必需加精!!!!
睇完佢網站上咖容易,更能體會聲調的韻味!
唔該將呢篇文置頂!!!
呵呵~~~
對鍾意RAP粵語咖人,好有幫助!!!
置頂置頂!!!!!
大嘴長音同細嘴短音嘅列表。
總共有四對長短音,下列左欄。
扁唇音:開口元音:阿、握(得)。 另:弱音:  啦。
    前元音: 些、四色。   另:閉口元音:依。
圓唇音:後元音: 柯、奧屋。   另:閉口元音:烏。
    前元音: 靴、虛卒。   另:閉口元音:於。
http://bbs.cantonese.asia/redire ... d=191841&ptid=24882

九聲四角表,以傳統「字角圈聲」定位。
同意陰入(上陰入)同陽入打對稱,中入(中陰入)分出來(音:厘、黎)。
http://bbs.cantonese.asia/redire ... d=193600&ptid=23202