QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 2537|回復: 4

[問音問字] 请教几个音

有几个音我老是分辨不出,虽然知道拼音是怎么写的,但是听不出来,有哪位好心人可以把以下几个词读出来,录下来,上传,帮我形成一下感觉 蚀底,食底, 考试,考事, 百斤,八斤, 翻到,翻道,谢谢

Re:请教几个音

又嚟幫粵語協會網宣傳一下嘞!你可以貼呢啲詞語上去我哋嘅粵語文句自動鏈接 http://www.cantonese.asia/school/parse.asp 去查每個字嘅準確廣州話發音。

这几字怎么读很清楚,只是听不出来

聽不出來係咪指分辨唔到? 你可以試吓聽吓審音字庫嘅聲音檔, 學吓點樣分辨呢幾個近似發音。 你可以貼呢啲詞語上去我哋嘅粵語文句自動鏈接 http://www.cantonese.asia/school/parse.asp 去查每個字嘅眞人標準廣州話發音聲音檔。

呢几个音对外省人嚟讲的确几难分别,楼主所举例子主要包括两种情况: 1、尾音t、k嘅分别,如食sik6 蚀sit6, 百baak3 八baat3 2、声调嘅分别,如试si5 事si6,到dou3 道dou6 对于第一种情况,感受一下其它以k或t收尾嘅字有咩唔同,感受得多自然分得请; 第二种情况,就需要你熟悉掌握粤语嘅6调,掌握得好,自然会分得清。关于声调嘅问题,如果你唔清楚点读,可以另开主题讨论。