QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 4423|回復: 13

[集體回憶] 复活记忆:「粮票」传奇

金羊网 2006-12-03 12:33:02

□尚一小
上世纪70年代,几个下乡知青回城相遇,都想坐下来叙一叙。一个问:「边个有‘兵’?」另一个问:「边个有‘钢’?」要想找个小食店坐下来,就一定要有「兵」(钞票)和「钢」(粮票),两者缺一不可。
粮票是我国1953年粮油全国统购统销以后的产物,非农业人口均按工种,经过工作单位评议,然后
按月定量供应。但亦有一个上限,如重工种(如搬运、建筑行中混凝土工、吊装工等)上限为38斤/月;轻工种(如纺织、五金等)32斤/月;文员(干部)24斤/月。购买米、面制品一斤票抵购一斤;番薯一斤票可购七斤,豆类1斤票抵购1.2斤。有事出省、出市,则由所在工作单位开具证明到粮店迁出粮票。在本市县则便用本市县发出的粮票。
60年代开始,粮票已经成为有价证券之一,国票价最高,省票次之,市、县票又次之。各地农贸市集都有用粮票换副食品、日用品的交易,广州市内最大的粮票市场是惠福路朝天路一带,每日人头涌涌。10斤粮票可换鸡蛋12-15个;5斤粮票可换一斤花生米或一双塑料拖鞋;25斤省票可换一个48厘米高的潮州彩绘大花瓶……至于粮票的买卖,则比较隐蔽,往往是楼梯口内讨价还价,不敢明目张胆。
粮票的功能在上世纪80年代逐渐减退,面包店首先不收粮票,其后一些饭店、餐厅也取消收票,90年代初,政府正式宣布敞开粮食供应,粮票也完成了它特定的历史使命。
(侯颖/编制)

粮票——可能系最早嘅communism模式,从以上内容你可以睇到咩?
睇到嘅嘢多咯。。。講得直接又唔係幾好。。。轉彎又冇癮
即系点呀?冇弯转?

滾錢滾糧票....

原帖由 外外星人 於 2008-6-20 12:34 發表 即系点呀?冇弯转?
你知我喇,都唔鐘意轉彎嘅…我驚一陣你又發訊息嚟「你傻嘅」……
用个脑谂下,脑筋急转弯,噉咪得咯!
原帖由 外外星人 於 2008-6-20 13:13 發表 用个脑谂下,脑筋急转弯,噉咪得咯!
星哥唔係個個IQ都好似你咁高嘅…到時得你一個明…有咩意思先?唔係喇,大家設定啲暗語喇…
顶,我IQ好高咩?! 我睇得明,其他人自然睇得明。最弊你自己写自己先明解嗟。
哈哈……我就驚自己都唔明

小喇叭,你個陣仲壓緊片,估唔到你又記得"兵"同"鋼"!仲講埋"下乡知青回城相遇"........

好似你下過鄉敢...........

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

呢张邮票正!你自己嘅?
原帖由 外外星人 於 2008-6-29 16:19 發表 呢张邮票正!你自己嘅?

唔講比你知,挺你心思思!

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

呢张绝版啰!