QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 6137|回復: 10

[族群溯源] 為什麼辭書說"粵""越"相通?

為什麼辭書說"粵""越"相通?
讀音一樣,相通好容易理解。

原帖由 殺人王 於 2008-6-18 10:09 發表 讀音一樣,相通好容易理解。

還以為廣東和越南之間有什麼"相通"...

原帖由 HKCantonese 於 2008-6-18 10:27 AM 發表 還以為廣東和越南之間有什麼"相通"...

古時「越」「粵」相通,越南同粵地無論從文化與地理,關係應該係好密切嘅。
據說大明平定越南內亂之後,改其國名為「安南」。後來安南曾上奏皇上將國改名為「南越」。因為佢地認為佢地係中國「越王勾践」嘅後人。皇帝覺得此種亂拉親戚嘅說法無乜根據,所以唔批。最後將佢地嘅國名改做「越南」,即「越(粵)地之南」嘅意思。

原帖由 殺人王 於 2008-6-18 12:18 發表 古時「越」「粵」相通,越南同粵地無論從文化與地理,關係應該係好密切嘅。
據說大明平定越南內亂之後,改其國名為「安南」。後來安南曾上奏皇上將國改名為「南越」。因為佢地認為佢地係中國「越王勾践」嘅後人。皇帝覺得此種亂拉親戚嘅說法無乜根據,所以唔批。最後將佢地嘅國名改做「越南」,即「越(粵)地之南」嘅意思。

阿乜王兄讲得几诙谐

原帖由 殺人王 於 2008-6-18 12:18 發表 古時「越」「粵」相通,越南同粵地無論從文化與地理,關係應該係好密切嘅。據說大明平定越南內亂之後,改其國名為「安南」。後來安南曾上奏皇上將國改名為「南越」。因為佢地認為佢地係中國「越王勾践」嘅後人。皇帝覺得此 ...

可惜粵語和越語完全兩回事.

越,是古代江南土著呼「人」语音,越与粤通,越是「人」的意思。越族就是生活在长江以南的一个古老的民族,岭南地区所居住嘅系百越民族,又可以叫做百粤之地。「南越」系历史上包括广东、广西大部分,同埋福建、湖南、贵州、云南嘅一部分,重有越南北部,称为「南越国」,于公元前111年灭亡。

我谂而家所讲嘅「粤」就系指广东省,而「越」就好少人再用,系范围同意思上应该就唔同咗。

原帖由 飛鳥 於 2008-6-18 23:55 發表 越,是古代江南土著呼「人」语音,越与粤通,越是「人」的意思。越族就是生活在长江以南的一个古老的民族,岭南地区所居住嘅系百越民族,又可以叫做百粤之地。「南越」系历史上包括广东、广西大部分,同埋福建、湖南、贵州、云南 ...

我谂呢只雀仔讲得啱!

事关呢只雀仔识游水~

呢個「越」字應該係嗰陣時嘅音譯字。

"呢个"亦可能系"尔个"既不正确读法,要知道粤语书面语同口语发音调要高,好似"一文钱"读"一蚊钱",

"个度"读"果度","忌"读"既","渠"读"距","也"读"呀"等等.........甘样"尔处","尔度"慢慢由口语读"依处","依度"

变为而家既"呢处","呢度"亦系无咩好惊奇~!<尔系雅语中多指近处,相近既意思>要知道古代除非系读书人

百姓家都系通过口语一代传一代既,一个音唔系好大既字有变无乜野好惊奇架?

似乎变佐音既字仲唔少....."勿"变读"米"米就系最特别既例子咯?