QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 2386|回復: 8

[問音問字] [求助]aau1 污? 有無得寫? 點寫呀?

aau1 污 意即好醜好污糟, 好醜 污we5 , 意即不修篇幅... 請問應該點寫呀?????

Re:[求助]aau1 污? 有無得寫? 點寫呀?

鴉烏﹖

但係我讀個陣唔係"鴉烏" 既音喎... 係 aau1 污, 唔知有無人知呢???

《廣州話方言詞典》寫「拗胡婆」aau3*1 wu4*1:「傳說中的一種怪物﹐大人常用來嚇唬小孩。」

aau1wu1好似系"黝虎"定"黝胡"嘅转音 系以前杀人好狼嘅一条将军,人生得黑,所以被先辈用来吓细路

Re:[求助]aau1 污? 有無得寫? 點寫呀?-

《廣州話詞典》都係寫:拗胡婆

尽信字典不如冇字典!

<新华字典><辞海>周街都有得卖添 查下,原来查无此词!冇理由噉就话『aau1wu1』呢个词唔属中文嘎,系咪?!

Re:aau1 污? 有無得寫? 點寫呀?

itxu2k在2005-06-21 01:00:13說道:[br]aau1wu1好似系"黝虎"定"黝胡"嘅转音 系以前杀人好狼嘅一条将军,人生得黑,所以被先辈用来吓细路
噉就係「鴉烏」囉, 喺南洋, 我哋大人用嚟嚇唔聽話嘅細路, 講到同「鬼」咁樣, 我重以為就係「鬼」的同義詞添。

Re:[求助]aau1 污? 有無

请问污we5 点写啊?