QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 15870|回復: 60

删贴之后,分化粤协嘅祸首,将如何自处?

不久之前,"中山绝响"网友(以下简称绝路)特发奇想,将"广州话"嘅地域界定之争,上升到对卢总个人思想意识嘅指控,矛头直指卢总话佢"表面挺粤,实质分化粤人",佢言词激烈,一时间令到粤协气氛凝重,路人注目.

呢件事,经卢总一番当众和不当众嘅调解进行淡化处理,同时亦不见"绝路"有进一步嘅当众表现,本来大家会以为可以放低成见,继续和谐.唯是数日之前,"绝路"死心不熄,不敢再当众对卢总进行指责,但响QQ群内继续对自己嘅观点啰啰嗦嗦,纠缠不休,本人实在睇唔过眼,觉得呢件事未玩完,于是,打算发一贴再续未完嘅讨论,以满足"绝路"嘅纠缠意欲.

琴晚,睇到07-07-07网友一张有关本次争拗而发嘅贴--<抵制某某>,后来,被"拗柴"声明删贴,并将"绝路"抵制卢总嘅贴一并删除,使到在下本来想发贴继续讨论嘅打算搁置.

本人对本次争拗嘅态度如下:

首先,本人爱粤协之心,可昭日月(顶,我最怕讲肉麻野咖喇,唔好叫我再讲喇 ).之前,同某博士嘅一场口水仗,特登表明系个人态度,同粤协立场无关,唔想落人施压粤协之口实.(其他对我更有利嘅事例,有意唔记得)

其次,本人一贯言行,都以团结所有粤人为大原则,讲得长气D,有次本人睇到有关广州白云山发现蟾蜍异常出没嘅报道,发咗张贴题为<假如广州发生地震...>,后来,意识到思想狭隘,就将题目改为<假如你所在地发生地震...>,可见本人务求团结、打破地域界限嘅立场.(其他对我更有利嘅事例唔讲,或有意唔记得)

再次,本人认为,自我注册粤协以来,呢度嘅气氛尚算和谐,大家有来有往,有讲有笑,学术研究气氛更是平和友好、坦诚坦率,网友之间经常互帮互助。本来,大家既来自同一地区,又有住同一兴趣同愿望,就算唔系抱成一团,亦都找不到一个理由互相敌视.但系「绝路」,并唔系将卢总当成自己友0敢有商有量,而系用一种突然袭击嘅手法,直接站响卢总嘅对立面,大叫一声,我要抵制卢总!请问,呢种态度,系将卢总当成自己人嘅态度咩?如果话呢种对立态度唔算得上敌对态度,那点先算系敌对态度?为此,本人对"绝路"呢种将自己人进行敌视嘅态度,理解为最先破坏粤协原有和谐嘅祸首.本人声明极之反感佢呢种态度.正因为我爱粤同爱粤协,我更加唔可以接受呢种破坏原有和谐气氛、分化粤协内部团结嘅态度.

(顶,我最憎写野写得咁水皮咖喇 

有咩好讲??你做你0既我做我0既~~要抵就抵过够~~
楼上,我反对粤人内部分化,你讲少句,当帮忙呀吓。

支持小薏!

对于绝路抵制卢总嘅帖就摆成个月都唔删,我话抵制余OK就马上要删。

原来呢啲就系粤协嘅所谓「闻煮」,又名「大细超」,真系好,学到嘢!

多谢小薏揭穿某啲人嘅真面目,继续支持小薏!

对于绝路抵制卢总,卢总嘅态度鲜明,处理十分得体,颇有大将之风!而某啲人就……

嘿嘿,算!免得你话我唔团结,搞内部分化。我会一如既往支持卢总,亦会支持小薏!

原帖由 07-07-07 於 2008-6-9 12:56 發表 多谢小薏揭穿某啲人嘅真面目,继续支持小薏!对于绝路抵制卢总,卢总嘅态度鲜明,处理十分得体,颇有大将之风!而某啲人就…… 嘿嘿,算!免得你话我唔团结,搞内部分化。我会一如既往支持卢总,亦会支持小薏! ...

楼主嘅贴实在用笔墨难以形容。。。熄咗灯。。。打住赤脚。。。将整个人都倦在大班椅里。。。喝着清茶睇住呢个帖子在论坛之间时隐时现。。。记得一位高人说。。。好帖与垃圾帖嘅区别在于。。。好帖子越看越暖。。。而垃圾帖。。。越看越寒。。。我呢。。。一开始就和普通人一样。。。唔相信真有一种帖子可以让人学会忘记烦恼和所有不开心嘅事情。。。所以。。。我选择睇垃圾帖。。。选择垃圾帖的人。。。一般都比较冷静。。。

觉得冥冥中一直在等楼猪写这个帖子。。。我以为。。。楼猪嘅帖子写出来。。。就应该係一部传世之作。。。到现在我才发现。。。乜嘢事情都係可以变嘅。。。惟独唔变嘅係楼猪嘅精彩原创。。。就好像我一直以为自己文笔唔错。。。忽然睇到楼猪帖子。。。才发现我输咗。。。因为喺我读楼猪嘅帖子嘅时候。。。我忘记烦恼和所有不开心的事情。。。整个人好象沐浴喺温暖嘅春风中。。。

我一定会追随你左右,我坚信此贴必然会起到抛砖引玉嘅作用,更坚信喺我有生之年必然会有更多好似楼猪一样嘅猪,嚟八卦畅所欲言、发表高见,唔听日会係如何,今晚梦中,我会笑容灿烂,因为,我终于知道咗,此番人世,得此一贴,无憾矣。

卢总同绝路两大恶人向来说话都是如此,卢总插人,也有被人插的一日。尊重他们两个人互相插的权利。既然卢总都没说什么,你也没必要管他们之间的闲事。

对于卢总份人,现实有接触过,并非只系一个好人,人都会有缺点。

我buy佢对粤语嘅执著热诚,谂头系有,但佢唔系一个好嘅执行者(从佢某些博文都睇出佢自己都有承认),某些事情嘅做法不敢恭维。

绝路年轻人,刚毕业,于今日讨论佢与人合作出字典一事,有佢嘅志向同严紧探究精神,呢个几佩服,年纪轻轻有为青年。当然人无完人,我都相信佢有佢嗰套谂法嘅局限性,太理想化,是否能成大业,有佢自己嘅路要走,如今不必多讲,日后定能分晓。

俗话讲,插人之人,人恒插之也! 我好耐之前同卢总相处就清楚呢点,我都成日同佢嗌霎 ~~

面红耳热之时,大家死牛一边颈~死鸡撑饭盖~各执一词~哈哈

口舌之争还是口舌,由他们去吧~最紧要佢哋自己做好自己嘅嘢~你又何必操心呢~

好耐冇上论打如此多字,就此打住~

卢总你快啲现身啦!似乎你有啲嘢发生~

互插会令到粤人分化,难道,你想见到咩?南.
有冇搞错的個人空間

註冊日期: 2008-6-9
上次訪問: 2008-6-9 20:18
最後發表: 2008-6-9 20:26
頁面訪問量: 0
升級剩餘時間 20 小時

------------------------------------------------------------------------------------------------

你咩事咁鬼鼠呀?

原帖由 有冇搞错 於 2008-6-9 20:26 發表   

楼主嘅贴实在用笔墨难以形容。。。熄咗灯。。。打住赤脚。。。将整个人都倦在大班椅里。。。喝着清茶睇住呢个帖子在论坛之间时隐时现。。。记得一位高人说。。。好帖与垃圾帖嘅区别在于。。。好帖子越看越暖。。。而垃圾帖。。。越看越寒。。。我呢。。。一开始就和普通人一样。。。唔相信真有一种帖子可以让人学会忘记烦恼和所有不开心嘅事情。。。所以。。。我选择睇垃圾帖。。。选择垃圾帖的人。。。一般都比较冷静。。。

觉得冥冥中一直在等楼猪写这个帖子。。。我以为。。。楼猪嘅帖子写出来。。。就应该係一部传世之作。。。到现在我才发现。。。乜嘢事情都係可以变嘅。。。惟独唔变嘅係楼猪嘅精彩原创。。。就好像我一直以为自己文笔唔错。。。忽然睇到楼猪帖子。。。才发现我输咗。。。因为喺我读楼猪嘅帖子嘅时候。。。我忘记烦恼和所有不开心的事情。。。整个人好象沐浴喺温暖嘅春风中。。。

我一定会追随你左右,我坚信此贴必然会起到抛砖引玉嘅作用,更坚信喺我有生之年必然会有更多好似楼猪一样嘅猪,嚟八卦畅所欲言、发表高见,唔听日会係如何,今晚梦中,我会笑容灿烂,因为,我终于知道咗,此番人世,得此一贴,无憾矣。

...

呢只老鼠嘅鬼鼠法实在用笔墨难以形容。。。熄咗灯。。。打住赤脚。。。将整个人都倦在大班椅里。。。喝着清茶睇住呢只老鼠响处藏头露尾,不敢以真面目示人,觉得好滑稽。。。

记得一位高人讲过。。。宁愿做只猪,都唔好做老鼠,做只猪可以畀人养得肥肥白白,做老鼠就会一世唔见得光,猪同老鼠嘅区别在于。。。猪系一种人见人爱嘅动物,而老鼠过街,就会畀人喊打喊杀,无论活法或死法让人看得心寒。。。

我呢。。。一开始就和普通人一样。。。唔相信真有一种老鼠可以让人学会忘记烦恼和所有不开心嘅事情。。。所以。。。我选择睇老鼠过街。。。选择睇老鼠过街的人。。。一般都比较冷静。。。

觉得冥冥中一直在等着呢只老鼠响处四围跳,我以为。。。老鼠嘅只会肚饿先出嚟。。。一出嚟,就应该係饿到吱吱叫。。。到现在我才发现。。。乜嘢事情都係可以变嘅。。。惟独唔变嘅係呢只老鼠嘅独特个性。。。就好像我一直以为自己好光明磊落。。。忽然睇到呢只老鼠。。。才发现我输咗。。。因为喺我读见到呢只老鼠嘅时候。。。我忘记烦恼和所有不开心的事情。。。整个人好象沐浴喺温暖嘅春风中。。。

我一定会追随呢只老鼠嘅后面,我坚信呢只老鼠嘅命唔会长久,更坚信喺我有生之年必然会有更多好似呢只老鼠一样嘅老鼠,跑出嚟又长又臭、大叫肚饿,于是会畀人捉咗嚟烧.唔知听日会係如何,今晚梦中,我会笑容灿烂,因为,我终于知道咗,此番人世,又有一只老鼠,会畀人杀死,我安寝矣。

原帖由 monfan 於 2008-6-9 23:33 發表 俗话讲,插人之人,人恒插之也! 我好耐之前同卢总相处就清楚呢点,我都成日同佢嗌霎 ~~

蚊瞓居然未瞓

喺我嘅覺度嚟講,我之所以加入呢個論壇,係因為我覺得呢度氣氛和諧,

「閒情吹水坊」可以好輕鬆咁有講有笑,每位朋友各自分享自己嘅快樂,就算係煩惱都總有人可以幫你分擔,安慰你……有D或者身邊嘅朋友幫你唔到或者唔可以向朋友傾訴嘅問題同壓力,都可以一一喺度「慎」曬出嚟,毫無保留,我覺得好舒服~~!

「學術交流」區可以學到好多好多嘢,雖然日日都係講緊粵語,但原來粵語仲係有咁多咁深奧之處尚未探討同發現,好似「懶音」啦,「正字」啦等……正所謂活到老學到老,喺呢度,我受益匪淺~~~

我比較同意小薏嘅講法,點解要抵制某人,你估而加仲係「文化大革命」啊~?鬱D以就要搵人將佢批鬥,而加係文明社會,更加之嘅係,我喺度雖然接觸嘅人唔係好多(話曬都只不過係個新仔),我覺得我接觸過嘅好似盧總啦、小薏啦、Jean啦、外外星人啦、悲傷玩偶啦……同佢地嘅談笑風生中我感受到佢地對粵語都係滿腔熱情嘅,又有何理由要抵制邊個呢~~??

再則,就我自己而言,我同樣係好熱愛粵語,但唔代表我認為粵語係完美嘅,我唔係咁鐘意國語,但我仍然發現國語亦有佢嘅精髓之在。每一樣事物都有正反兩面,在乎每一個人嘅價值觀,而每一個人嘅價值觀唔同就正係呢個世界嘅規律,而有每一個人呢個個體。

我希望語協論壇可以和睦相處,我鐘意笑~~~~~

原帖由 我阿媽個女 於 2008-6-10 09:38 發表 喺我嘅覺度嚟講,我之所以加入呢個論壇,係因為我覺得呢度氣氛和諧,

「閒情吹水坊」可以好輕鬆咁有講有笑,每位朋友各自分享自己嘅快樂,就算係煩惱都總有人可以幫你分擔,安慰你……有D或者身邊嘅朋友幫你唔到或者唔可以向朋友傾訴嘅問題同壓力,都可以一一喺度「慎」曬出嚟,毫無保留,我覺得好舒服~~!

「學術交流」區可以學到好多好多嘢,雖然日日都係講緊粵語,但原來粵語仲係有咁多咁深奧之處尚未探討同發現,好似「懶音」啦,「正字」啦等……正所謂活到老學到老,喺呢度,我受益匪淺~~~

我比較同意小薏嘅講法,點解要抵制某人,你估而加仲係「文化大革命」啊~?鬱D以就要搵人將佢批鬥,而加係文明社會,更加之嘅係,我喺度雖然接觸嘅人唔係好多(話曬都只不過係個新仔),我覺得我接觸過嘅好似盧總啦、小薏啦、Jane啦、外外星人啦、悲傷玩偶啦……同佢地嘅談笑風生中我感受到佢地對粵語都係滿腔熱情嘅,又有何理由要抵制邊個呢~~??

再則,就我自己而言,我同樣係好熱愛粵語,但唔代表我認為粵語係完美嘅,我唔係咁鐘意國語,但我仍然發現國語亦有佢嘅精髓之在。每一樣事物都有正反兩面,在乎每一個人嘅價值觀,而每一個人嘅價值觀唔同就正係呢個世界嘅規律,而有每一個人呢個個體。

我希望語協論壇可以和睦相處,我鐘意笑~~~~~

你几时接触过佢老人家啊?

錯字誤音澄教署 Looking for Bugs 卢总 版主 2008-5-20 21:37 20 9202 5716 256 0 978 小時 0 小時

我阿媽個女地頭

註冊日期: 2008-5-21
上次訪問: 2008-6-10 09:00
最後發表: 2008-6-10 10:53
頁面訪問量: 1980
升級剩餘時間 6 小時

原帖由 外外星人 於 2008-6-10 11:32 發表   你几时接触过佢老人家啊?  

咁有傾過偈噶嘛~~~~~~

原帖由 我阿媽個女 於 2008-6-10 11:58 發表   咁有傾過偈噶嘛~~~~~~

真系?你见过卢总? 定系暗恋过佢?

MAYBE YOU ARE 卢总?

原帖由 外外星人 於 2008-6-10 12:14 發表   真系?你见过卢总? 定系暗恋过佢?   MAYBE YOU ARE 卢总?

我……唔講,呢度人多~~~~~~~

原帖由 我阿媽個女 於 2008-6-10 12:20 發表   我……唔講,呢度人多~~~~~~~

事无不可对人言。呢个世界,从来就冇咩秘密,迟早通天,讲出嚟,个心会舒服啲~

原帖由 外外星人 於 2008-6-10 12:42 發表   事无不可对人言。呢个世界,从来就冇咩秘密,迟早通天,讲出嚟,个心会舒服啲~

我……怕丑~~~~~~