QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 7710|回復: 16

[集體回憶] 广州中学旧名

广州49年以前成立的, 保存至今的数字中学的原名: (应该有错误和不足) 

1中---市立第一中学 1928 
2中---市立第二中学 1930 
3中---私立圣心中学 1859 + 私立明德女子中学1925 + 私立越山中学 1923 
4中---广州模范学堂 1917 
5中---私立立达中学 1933 
6中---私立长风中学 1946 + 省立黄埔中正中学 1937 
7中---私立培道中学 1883 
8中---私立广州培英中学 1879 
9中(长堤真光)---真光中学小学部 1917-私立真中女子中学 1938,+ 私立瀛海中学-私立新潮中学 1947 
10中---私立兴华中学 1922 
11中---南海县立中学 1907 + 私立万善中学 1941 
12中---私立众贤中学 1947 
13中---私立教忠中学 1903 + 私立万川中学 
14中---私立千倾中学 1926 
15中---私立八桂中学1906 + 私立开越中学 1946 
16中---私立培桂中学 1934 
17中---私立大中中学 1929 + 私立嘉应中学 1948 
18中---禺东书院、番禺三中 1947 
20中---青年会中学校1910 
22中---私立真光中学 1872 
25中---大埔同乡会中学 1925→广东省女子师范学校 1939→华南中学 1946→万川中学 1951 
28中---私立知用中学 1924 
29中---私立培英中学西关分校 1926 + 坤维女子中学 1904 + 私立长城中学 1925 + 私立培中中学 1946 + 私立莞旅中学 1947 
39中---私立广州市诚信会计补习学校 
54中(广雅中学)---省立广雅中学 1888 
55中(执信中学)--- 省立执信女中 1921 
56中(华侨中学)--- 私立四邑中学1930→私立四邑华侨中学 1946 
57中(培正中学)---私立培正中学 1889 
58中(南武中学)---私立南武中学 1905 
59中---私立美华中学 1923 
60中(省实验中学)---两广优级师范学堂附属中学, 广东高等师范学校附属中学 1909 
61中(华师附中)---广东格致学堂,省立中山中学 1888 
65中---庸伯中学, 番禺四中 1946 
80中---番禺大同中学 1947 

还有非数字学校 
协和中学---私立协和女子中学 1911 
仲元中学 1934 

这个只是我自己收集的,不对的或有补充的希望大家多多指出 

(转)
正!

幾好

我想請問私立中學有冇粵語教學?

旧

原来华附1888年啊?点解一D有历史嘅建筑都无,好无文化。

始建于1888年的广东格致学堂是广东实验中学前身,不是华附。

原帖由 canote 於 2008-6-8 01:49 發表 我想請問私立中學有冇粵語教學?

又真系未研究过啊,不过我哋只校歌同埋只校旗歌都系广州话嘅~~~~我系培正中学嘅~~~咦度有冇培正中学嘅?报下自己属于边个社~~~~

原帖由 canote 於 2008-6-8 01:49 發表 我想請問私立中學有冇粵語教學?
舊時乜叉立都粵語教學喇。。。我出世後都重有…家陣鄉下都應該重可以粵語教學…山高皇帝遠…管唔到邊!
我系知用嘅。记得有一日上几何课,何秉盆老师一上课就讲:「从今日开始,我用‘煲冬瓜’讲课,上头要求嘅,我啲‘煲冬瓜’认真水皮,各位同学将就下。」上咗十几堂,突然转返广州话。嗰段时间,大部份同学啲成绩直线下降,皆因对佢啲‘煲冬瓜’不知所云,至于呢个系咪上头允许佢转「声道」嘅原因,就不得而知喇。

原帖由 顺德水蛇粥 於 2008-6-17 10:29 發表 我系用嘅。记得有一日上几何课,何秉盆老师一上课就讲:「从今日开始,我用‘煲冬瓜’讲课,上头要求嘅,我啲‘煲冬瓜’认真水皮,各位同学将就下。」上咗十几堂,突然转返广州话。嗰段时间,大部份同学啲成绩直线下降,皆因对佢啲‘ ...

我老师读 唔知有冇教过你呢?

原帖由 外外星人 於 2008-6-17 11:52 發表   我老师读珠用 唔知有冇教过你呢?

你老贵姓名啊?

原帖由 顺德水蛇粥 於 2008-6-17 13:25 發表 你老输贵姓名啊?

蔡老师,教语文。

原帖由 外外星人 於 2008-6-17 13:30 發表   蔡老师,教语文。

无缘受教。

咁多女子中學..

呵,有個模範學堂咁特別嘅..

哈,我係華僑外國語嘅,好新..

唔係華僑中學阿!

華附同省實係起源于同學校嘎

廣東格致學堂!!!

有D斗未聽過啊!

厲害

長見識了~~~