QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 2990|回復: 8

[詞彙及文法] 廣州音重有冇保留「畀……過」嘅句式?

如題,感覺現代廣州音表示授受關係嘅句式係「畀……(物品)……(人物)」,或「畀……(人物)」,甚至有後生連用兩個「畀」,「畀……(物品)畀……(人物)」。而傳統嘅「畀……(物品)過……(人物)」似乎保留喺順德音等次粵音地區。

原帖由 余OK 於 2008-6-6 11:22 發表   如題,感覺現代廣州音表示授受關係嘅句式係「畀……(物品)……(人物)」,或「畀……(人物)」,甚至有後生連用兩個「畀」,「畀……(物品)畀……(人物)」。而傳統嘅「畀……(物品)過……(人物)」似乎保留喺順德音等次粵音地區。 ...

《廣州話方言詞典》﹕「畀枝筆我。」我的確講﹕「畀枝筆過我。」

懶音化

不過照我睇,就算廣州音保留咗呢個句式,十有八九「過」懶音成「個」,事關呢個句式確實撟(詏)口啲,唔適合城市快速生活節奏。

唉﹗生活緊張點會造成懶音呢﹖嗰啲人嘅藉口啫。

我覺得﹐句式撟(詏)口都唔係理由﹐因為「畀枝筆過我」同「不過」一樣。會/願意講「不過」﹐就會/願意講「畀枝筆過我」。

喪失介音

現代廣州音已逐漸喪失唔少音素,上述嘅w介音退化得好明顯,即使曉分辨嘅後生都發得好模糊,講嘢快咗都會吞音。

重有「咪過」呢個詞,好早就已經變成「咪個」。

許冠傑嘅《有酒今朝醉》就有句「咪個謙虛」,《錢就會繼續嚟》有句「老友咪個論地位」。

冚辦爛未聽過
我喺深圳,多數人講「畀支筆俾我」。

我而家會多咗用「畀……過」嘅組合