QQ登錄

只需一步,快速開始

搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 4221|回復: 8

[語義解譯] “he”什么意思

其实我系几“he”得嘅,我可以“he”两三点,“he”住个ba,“he”是什么意思怎么听不出来,哪位可以教下我

Re:“he”什么意思

可能大家看不懂,“he”是“海嘅”,也可能是个入声,还有“he"住个baa,我听不太准,请大家指教

你所讲嘅系咪英文head唔要个d嗰个音? 呢个音暂时揾唔到对应嘅字,系“玩”嘅意思。不过 “he"住个baa 就真系未听过

睇唔明,都几少见

highyun在2005-06-11 00:08:53說道:[br]你所讲嘅系咪英文head唔要个d嗰个音? 呢个音暂时揾唔到对应嘅字,系“玩”嘅意思。不过 “he"住个baa 就真系未听过
嗯,同意,就係“玩”咁解。 例如:你听日去边度“he”?得闲落d“he”吓啦~ 后面嘅我都听唔明。。。

hae (香港人鍾意咁樣串) 並唔係解「玩」,而係解無無聊聊咁樣浪費時間,雖然唔一定係負面意思 例如你無o野做就可以去圖書館 hae o下喎 有另外一個同義詞,係「才查」灘或者才查流灘,亦可以解作躲懶

「撻」或者寫做 tart,算係同 hae 呢個詞有啲關係,係解頹廢,唔多想做嘢嘅意思。 衍生詞有「撻皮」同 tarting。

我用慣 hea...

hingrila 和 desmond 说的后面两个同义词不是很明白可不可以说详细一点,尤其是 desmond